Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1494 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Wyświetlacz liczby (led) i sterownik 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Wyświetlacz liczby (led) i sterownik"   

larry_new
 Wysłana - 5 czerwiec 2007 18:00        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam, chciałbym sobie zrobic wyświetlacz jednej liczby z diód led ale problem tkwi w tym że po prostu nie wiem co zrobic że by tym sterowało. Chodzi mi o to że by co chwile (jakies 10s) liczba zmieniała się na losową (moze byc wczesniej ustalone), moge prosic o jakieś sugestie?

ps. jeśli to nie ten dział prosze o przeniesienie :)

Zmieniony przez - larry_new w dniu 2007-06-05 18:02:54

zbys
 Wysłana - 5 czerwiec 2007 18:50      [zgłoszenie naruszenia]

Uscislijmy:

Czy to ma byc linijka z LED i ma sie zmieniac liczba zapalonych, czy tez wyswietlacz siedmiosegmentowy LED i wtedy drugie pytanie ilocyfrowa ta liczba?

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

larry_new
 Wysłana - 5 czerwiec 2007 19:18      [zgłoszenie naruszenia]

To będą takie diody jak na rysunku, i mają się załączac określone diody tworzącz liczbe, i to będzie jedno liczbowy wyświetlacz, możesz mi pomóc?

Zmieniony przez - larry_new w dniu 2007-06-05 19:19:31

Thomy
 Wysłana - 7 czerwiec 2007 19:46      [zgłoszenie naruszenia]

kup se lepiej wyświetlacz 7 - segmentowy bedzie lepiej wyglądał

larry_new
 Wysłana - 7 czerwiec 2007 20:04      [zgłoszenie naruszenia]

sorki że zapytam, ale co to znaczy 7-dmio segmętowy? ja mam wyświetlacz ze staarej satelity na trzy cyfry, a mam jeszcze z radia samochodowego (wyświetlacz i cały osprzęt ale nie wiem jak uruchomic).

Dzięki za zainteresowanie

Zmieniony przez - larry_new w dniu 2007-06-07 20:04:46

SQ6DGF
 Wysłana - 21 lipiec 2007 19:13      [zgłoszenie naruszenia]

Witam cię Laruś . Wygląda na to, że tu będzie potrzebny cykl wykładów z podstaw elektroniki a konkretnie z techniki cyfrowej, inaczej nie dasz sobie rady z tym co zaproponują ci uczestnicy forum.

zbys
 Wysłana - 21 lipiec 2007 22:44      [zgłoszenie naruszenia]

Witaj Adamie, jak widzisz po zapytaniu o wyswietlasz, to juz rece i nogi opadaja. Moze masz wiecej cierpliwosci, to wytlumaczysz mlodemu koledze.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

Preskaler
 Wysłana - 23 lipiec 2007 08:56      [zgłoszenie naruszenia]

Myślę, że książek streszczać tutaj nie będziemy bo autorzy mieli by do nas o to pretensje. Do tego można dojść studiując odpowiednią literaturę lub intensywnym "główkowaniem"! Siedem segmentów to właśnie te siedem (lub więcej - np. na każdy segment po kilka jeśli cyfry mają być duże)diod (mogą być nawet żaróweczki) zwykle w kształcie wydłużonych pasków ale niekoniecznie (czasem osiem bo dochodzi jeszcze kropka). Można je sterować przez odpowiednie załączanie. Można to robić włącznikami elektrycznymi przez podłączanie i wyłączanie napięcia zasilającego do odpowiednich segmentów. Jeśli podłączysz zasilanie do segmentów "b" i "c" to wySwietli się "jedynka", "a", "b", "c", "d", "e" i "f" to "zero" itd. Jeśli zamiast przełącznika elektrycznego i mechanicznego przełączania zastosujemy elektronikę i z jakiegoś generatora (szybko przełączającego napięcie) zrobimy odpowiednie przełączniki elektroniczne (że w danym czasie napięcie będzie pojawiało się tylko na wybranych segmentach) to uzyskamy efekt świecenia określonej cyfry. Przyjrzyj się dokładnie takiemu działającemu wyświetlaczowi! Jeśli szybko nim poruszysz to zauważycz migotanie świecących segmentów. Jeśli chcesz dokładnie poznać to zagadnienie to odsyłam do ksziąże!

Preskaler

Znawca -

larry_new
 Wysłana - 23 lipiec 2007 10:00       [zgłoszenie naruszenia]

Dziękuje za zainteresowanie,
to juz podstawy mam za sobą, teraz jestem w czasie gromadzenia odpowiednich książek, myślę ze czegoś się naucze

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Wyświetlacz liczby (led) i sterownik

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL