| Autor |
"Wyświetlacze alfanumeryczne" |
|
|
Piwowarek
|
|
Wysłana - 11 styczeń 2007 20:17 | zgłoś naruszenie regulaminu
Sorki może temat już był wczesniej ale nie wiem jakiego hasła użyc do wyszukania tego tematu!Postanowiłem na prace inż. zrobić wyświetlacz alfanumeryczny, inacz. reklame świetlną !! Od czego zacząć? Macie jakies doświadczenia z robieniem reklam świetlnych. Prosze o pomoc
| |
|
 |
|
|
|
el_bart
|
|
ale co to ma wysiwetlac? ma byc programowalne, czy poprostu cos statycznego/migajacego pokazywac? jakiej wielkosci i o jakich parametrach wyswietlacz chcesz zastosowac?
|
|
Piwowarek
|
|

wyświetlacz ma pokazywac informacje, ma to byc np. reklama która jest wyświetlana za pomoca klawiatury tekst przewijany , liczby itp. Chce zrobic na początek coś niedużego. Coś takiego jak na zdjęciu
|
 |
|
|
|
el_bart
|
|
jest sobie wyswietlacz (duzy, na wiekszy prad, moze i napiecie) z jakims sterownikiem (przy czym to wlasnie masz zbudowac). na plytce sterownika jest wejscie na klawiature (np: ps/2) i to co wpisujesz na klawiaturze jest zapamietywane w sterowniku i "frowa" od prawej do lewej, az sie nie wprowadzi czegos innego, tak?
pisze sobie "od tak" bo nadal nie podales niczego konkretnego. powiedz jak to ma dzialac, co ma robic, skad maja sie brac dane, jaki wyswietlacz chcesz zastosowac, jakie parametry bede, co bedzie mozna zmieniac a co nie, ile wiesz o elektronice (cyforwa analogowa?) bo na zadanie "zrobcie mi pojazd" moza odpowiedziec na pierdyliard sposobod!
jak nie dostales zadnych wytycznych to cos sobie wymysl a potem najwyzej bedzie sie to korygowac i ulepszac "w locie" - od czegos trzeba zaczac!
|
|
Piwowarek
|
|
el_bart odezwij się do mnie na gg 1021 |
 |
|
|
|
el_bart
|
|
to jest forum - zaczales pisac o czyms, to dokoncz to! :) jak nastepna osoba bedzie chciala zrobic cos podobnego, to sprawa bedzie juz prostrza i nie bedzie potrzeby zakladania naowych tematow.
|
|
Piwowarek
|
|
łokki, słusznie napisałeś. Chodzi mi zeby cos zrobić od podstaw, program napewno trzeba napisac jakis sprzęt elektroniczny trzeba tam użyc. Ale nie wiem co jak i z czym sie to je. W elektronice jestem cienki, ale myśle ze materiały dużo mi pomogą. |
 |
|
|
|
el_bart
|
|
hmm... a programowales kiedys jakis mikrokontroler? jezeli efekt ma byc ciekawy to bez uC ani rusz, jezeli jednak nie programowales nigdy w/w to programowanie wyswietlacza moze nie byc najszczesliwszym wyborem na pocztek.
jezeli chcesz poprostu zrobic "cos" proponowalbym na poczatek zwykly wyswietlacz diodowy - jakis mikrokontroler, do niego podpiete kolorowe diody LED i programowa realizacja migania nimi - np: co 1s pali sie inna, albo zapala sie kolejna, w miare jak sie wciska kolejne przyciski, etc... :)
wbrew pozorom jest to sporo roboty, jezeli nie masz doswiadczenia - szczegolnie duzo moze Ci znajac nauczenie sie programowania uC.
trudniejsza (kolejna) wersja moze miec maly (zeby nie bylo problemow ze sterowaniem) wysiweltacz np: 2 cyfrowy, 7-segmentowy i to na nim mozesz (na poczatek statycznie) wyswietlac jakies cyfry, potem zrobic stoper/odliczanie.
jak to bedziesz juz umial, to przejscie na duzy wyswietlacz reklamowy nie powinno byc problemem.
|
|
Piwowarek
|
|
el_bart mamy sporo czasu ponad rok, chyba jest to do zrealizowania? zgódz sie być moim nauczycielem, bo widze ze masz bogate doświadczenie :) Od czego zaczynamy ? |
 |
|
|
|
el_bart
|
|
nie podpisuje cyrografow... ;)))
a co do samej konstrukcji, to po kolei - wybierz uC na ktorym bedziesz to realizowal (proponuje cos z duza iloscia wyprowadzen - tak bedzie Ci zdecydowanie latwiej). bedzie Ci potrzebny rowniez programator w/w.
tutaj wygor jest szeroki - rozejzyj sie po necie, na forum tez sie to przewijalo parekroc.
|
|
Piwowarek
|
|
juz zaczynam działać, na elektorodzie sie zarejestrowałem, ale jestem za cienki zeby to forum przeglądać:/ człowiek był młody i głupi ze szkoły niedoceniał :( a teraz wychodzą braki szkolne |
 |
|