Wysłana - 1 grudzień 2005 07:09 Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Cyfrówka'. | zgłoś naruszenie regulaminu
witam.mam zamiar kupic pamiec do aparatu cyfrowego.pamiec ma byc SD.zastanawialem sie nad kongstonem,ale wczoraj czytalem gdzies ze sie zawiesza.jaka byscie polecali pamiec,zastanawiam sie na d 256 lub 512.
Jeszcze nigdy mi sie nie zawiesily, a np. karta LEXAR'a to mi jedna padla. Co do szybkosci, to ogolnie dla kart CF jest ona wysoka, a tzw. CF II sa jeszcze szybsze. Natomiast karty SD sa chyba tak jakby wolniejsze, ale sa tez znacznie mniejsze. (mam taka w mojej kamerze). SanDisk jest czolowym producentem kart, robi je nie tylko dla Canona (co widac na moim zdjeciu), ale takze w jego wytworni , na jego czipach, sa obecnie robione memory stick SONY'ego (jako SONY oczywiscie) .
Nie chce Cie wprowadzic w blad, ale z tego co zauwazylem, to aparat relatywnie powoli zapisuje do/z karty. Szybkosc karty zaczyna odgrywac role przy sciaganiu zdjec na komputer, gdy masz karte wpieta w czytnik kart i sciagasz kilkadziesiat zdjec za jednym razem. I wtedy widzisz czy jest to kilka, czy kilkanascie lub wiecej sekund.
Jezeli zas chodzi o czas zycia baterii, to nie ma to nic do rzeczy, zapis zdjecia do karty, po jego zrobieniu, to zwykle ulamek sekundy. Duzo wiecej energii tracisz na wyswietlasz przy celowaniu przed zrobieniem zdjecia i pozniej na jego obejzenie po zrobieniu. Sam zapis jaest bardzo krotki, przeciez niektore aparaty moga robic serie kilku zdjec, czy nawet nagrywac film wideo (jest to co prawda w mniejszej rozdzielczosci i klatki nie sa takie duze). Tak ze jak chcesz zaoszczedzic na baterii, to przede wszystkim wylacz LCD i uzywaj celownika optycznego, jezeli takowy posiada Twoj aparat.
A najwiecej baterii to zuzywa lampa blyskowa.
kuilem sobie ixusa 40 i teraz zamierzam dokupic karte do niego.zastanawialem sie na kongston elite pro HighSpeed 512.ale jesli nie bedzie w robieniu zdjec to kupie ta zwykla,ktora jest o ok 30zl tansza.