Cześć
Mam w domu 12 letni telewizor Samsung CK-202IA.Przez kilka lat używany był w wilgotnym pomieszczeniu.Zawsze po włączeniu go pilotem przez okolo 5 minut ze środka telewizora słychać było syczenie.Oprucz tego wszystko było w porządku.Potem przeniesiony został do suchego pomieszczenia,gdzie był używany tylko raz.Potem przez kilka miesięcy stał bezczynnie.Następnie został włączony do kontaktu i wyłącznikiem sieciowym.Jednak kontrolka "stand by" nie zaświeciła się i nie dało się go również włączyć pilotem.Kontrolka ta zapaliła się po około 3 minutach,ale nie świeciła tak jasno jak powinna,tylko była przyciemniona.Po 3 sekundach wystrzelił kondensator i kontrolka zaczeła świecić normalnie.Da się go teraz również włączyć pilotem,jednak jego obraz jest zwężony o około 10 cm na górze i 10 cm na dole.
Chciałem się zapytać co mogło być przyczyną rozsadzenia kondensatora i czy wystarczy wymienić kondensator,czy jest jeszcze jakieś inne uszzkodzenie?Dżwięk jest normalny.
Przekręcilem potem tam jakieś pokrętło,chyba na trafopowielaczu i obraz zrobił się jaśniejszy.Mam pytanie,czy takie regulowanie może jeszcze bardziej uszkodzić telewizor?
W tym roku skończyłem technikum elektryczne i chciałbym się jeszcze zapytać,czy mógłbym się sam podjąć tej naprawy,czy lepiej wezwać elektronika i ile taka naprawa może kosztować?
|