Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3312 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Wyciszenie pokoju 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Wyciszenie pokoju"   

impaller
 Wysłana - 4 czerwiec 2006 02:11        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mieszkam w bloku i troche mocny sprzet moze nawet za mocny jak na 15m2. Sasiadzi ciagle narzekaja i przychodza wiec zaczolem sie zastanawiac nad wygluszeniem pokoju szukalem czegos na allegro i znalazlem maty akustyczne tylko cena mnie troche odstraszyla zastanawiam sie nad opcja z kartonami z jajek. Maja one wymiar 25x25cm tylko sie zastanawiam czy nie wsadzic czefgos pomiedzy nie a sciane na jakis styropian albo ten amterial uzywany do wyciszana glosnikow to sie chyba fizelina nazywa ale nie wiem na 100%. Mam nadzieje ze jtos ma jakes doswiadzfcenia z wyciszaniem pomieszczen i mi pomoze na podlodze mam juz gruba wykladzine ale nie pomaga bo dzwiek sie neisie pomimo ze wsztstkie kolumny na kolcach albo podwieszone sa za sciana wibruje jak wkece bass.

LUXMAN LV-112
LUXMAN D-112
LUXMAN TD-377
Infinity RS 3000

Michel424
 Wysłana - 4 czerwiec 2006 12:00      [zgłoszenie naruszenia]

a moze poprostu jakos bardziej zagospodaruj pomieszczenie np obrazy szafy itp. na pewno cos pomoze;))

:)) Rowing

Preskaler
 Wysłana - 4 czerwiec 2006 12:19      [zgłoszenie naruszenia]

Nie ma cudów! Zupełnie wyciszyć takiego pomieszczenia za jakieś realne pieniądze się NIE DA! Wyciszenie częściowe (bardzo drogie) też nic nie pomoże bo w bloku zawsze komuś będzie za głośno. Jedynym rozsądnym wyjściem jest słuchanie muzyki na słuchawki lub "wyniesienie się" w jakiś odludny zakątek i tam słuchanie głośnej muzyki.

Preskaler

Specjalista -

impaller
 Wysłana - 4 czerwiec 2006 13:43      [zgłoszenie naruszenia]

a co jesli chodzi o pomysl z kartonami z pod jajek dziala to wogole??

LUXMAN LV-112
LUXMAN D-112
LUXMAN TD-377
Infinity RS 3000

Rafacker
^_^
 Wysłana - 4 czerwiec 2006 16:59      [zgłoszenie naruszenia]

Kartony od jajek bardziej rozpraszają dźwięk niż tłumią, jest to dobre rozwiązanie na niwelowanie poszczególnych rezonansów ale nie na wytłumienie dźwięku- tymbardziej w blokach dźwięk sie bardzo niesie po sąsiadach
Może jak CI sie spalą kolumny albo wzmacniacz to zrozumiesz

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

Preskaler
 Wysłana - 4 czerwiec 2006 21:26       [zgłoszenie naruszenia]

Najlepiej i najtaniej to wynająć albo zbudować jakąś "budę" na uboczu i tam "ćwiczyć" swoje uszy. Natężenie dżwięku maleje z kwadratem odległości więc muzyka słuchana w jakimś betonowym bunkrze oddalonym o 1 km od mieszkań nie będzie (prawie) słyszalna. Z podobnym problemem (izolacji akustycznej - bo tak powinno się ten problem nazywać) borykają się placówki dyplomatyczne. Budowane tam są specjalne komory, w których można przeprowadzać rozmowy w 4 oczy na tematy supertajne. Jest to rodzaj klatki sczelnie zamkniętej zbudowanej z kilku warstw różnych materiałów o znacznych grubościach ścian. Klatka taka zawieszona jest na specjalnych amortyzatorach a pomiędzy nią a ścianami większego pomieszczenia, w którym się znajduje, dodatkowo emitowany jest hałas, żeby zagłuszyć ewentualne dżwięki przedostające się na zewnątrz. W Twoim przypadku może to być szum o znacznym natężeniu lub warkot (bo najbardziej słyszalne będą niskie z subwoofera). Wykładanie ścian wkładami na jajka, styropianowymi piramidkami, miękkimi i włochatymi dywanami itp. powodują zmniejszenie pogłosu i lepszymi warunkami odsłuchu muzyki. Oczywiście są gatunki muzyki, które specjalnie wymagają istnienia pogłosu (np. tzw. muzyka kościelna i nazywa się ten efekt katedralnym. Buduje się takie urządzenia pogłosowe do jego wytwarzania.

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Wyciszenie pokoju

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL