Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 4260 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Wygłuszenie pokoju 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Wygłuszenie pokoju"   

Gacek19
 Wysłana - 7 październik 2006 16:54        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam... Właśnie sobie coś uświadomiłem. Pomimo tego iż mam (przeklęty przez Was) zestaw logusi Z-5500 który gra naprawdę głośno to nie mogę w pełni cieszyć się oglądaniem filmów z dobrym nagłośnieniem gdyż za ściana rodzice się buntują jeśli podkręce chociaż troszkę dzwięk.

Dlatego postanowiłem założyc wątek dotyczący wygłuszania pokoju, chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakiś dobry i tani sposób na wygłuszenie pokoju.
Dodam iż mój pokój ma około 15m2 i ma kształt kawadrata.
Słyszałem, że można wygłuszyć (chyba najtaniej) pokój za pomocą pudełek po jajkach, ale chyba niezbyt estetycznie by to wyglądało. Słyszałem także o specjalnych płytach ale jest to spory wydatek.
Ponadto chciałbym sie dowiedzieć czy musiałbym wygłuszyć calutki pokój czy tylko ścianę łączącą mnie z rodzicami.
Dodatkowo zastanawiam się czy istnieje jakieś połączenie wygłuszenie pokooju z jednoczesnym poprawieniem wrażeń akustycznych.
Głównie chodzi mi o coś taniego gdyż narazie nie dysponuje żadnymi funduszami ale możecie także dla przykładu podać jakieś profesjonalne rozwiązania.
Z góry dziękuje i sorka jeśli temat już gdzieś się pojawił.
Pozdro

Rafacker
^_^
 Wysłana - 7 październik 2006 17:00      [zgłoszenie naruszenia]

Paleta od jajek rozprasza dźwięk a nie go tłumi, jako że jest z kartonu moze i w pewien niewielki sposób go wygłusza, niestety nie ma taniego i skutecznego wygłuszenia pokoju ... w samochodach stosuje się płyty bitumiczne lub specjalne farby ale nie mam pojęcia czy sprawdzi się to w domu.

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

zbys
 Wysłana - 7 październik 2006 19:14       [zgłoszenie naruszenia]

Moze sprobuj wykleic sciane do rodzicow plytami styropianowymi. A na plyty daj tapete i nie bedzie widac. Im grupsze plyty, tym lepiej wygluszysz. I tapete tez dobrze dac taka gruba papierowa , nalepiej z jakims tloczonym wzorkiem, to poprawisz akustyke. Nic gladkiego czy blyszczacego.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Wygłuszenie pokoju

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL