Tak się noszę z zamiarem zakupienia głośników i jako "człek sprzed monitora" spojrzałem w kierunku czegoś, co się zowie Logtech Z-5500. Pewnie dlatego, że z kompem to niejako jest związane. Jednakże znalazłem w necie zestaw KODA EX 700 + SW 1000v2 (tutaj: [allegro.pl/item132656985_koda_ex_700_sw_1000v2_dostawa_lub_wroclaw.html] ) i patrząc na cenę oraz wygląd jakoś tak teraz inaczej patrzę na Logitechy. ;) Producent w sumie podaje tylko moc i nic ponad to. A cena wysoka.
Nie wątpię, że drewniane, pożądnie wykonane kolumny z kilkoma membranami zabrzmią lepiej niźli plastikowe satelitki (choć te u kolegi nie sprawiały wrażenia tandetnych). W Logitechach na krzywe oko mała membrana jest zmuszona do odtwarzania szerokiego pasma częstotliwości i do tego boję się, że subwoofer będzie przejmował za wysokie częstotliwości i zacznie buczeć.
No i tu wybór byłby prosty, ale ja mam 18 lat, prawdopodobnie nie potrafię docenić jakości dźwięku i mam fioła na punkcie basu. :P Moc RMS wskazuje na to, że bas z Logitechów będzie potężniejszy, ale miałem też czas poczytać wiele o chwytach marketingowych i że liczby to nie wszysko. No więc co zapewni mi potężniejszy, głębszy, czy jak to się mówi, bas? Koda czy Logitech? Bo akurat Subwoofer w tym drugim byle-jaki nie jest, ale w pierwszym pewnie też nie. I czy subwoofer Kody pozwala na regulowanie górnej częstotliwości, przy której zostaje odcięty? Oraz który z subwooferów lepiej poradzi sobie z najniższymi częstotliwościami?
Pytam, bo na różnych stronach parametry Kody są neico inne, a wielu z Was pewnie miało styczność z takimi zestawami. Doświadczenie.
Acha i jeszcze jedno. Nie wiem, może jestem głupi, ale po co w jednodrożnych satelitach Logitechów korektor fazowy?
Jako, że jesteś "człekiem z przed monitora", to w gesti uświadomienia informuje, że zestaw Kody mimo, że lepszy nie zadziała bezpośrednio z komputerem. Potrzebny jest jeszcze wzmacniacz pięcio kanałowy+wyjście na sub, albo amplituner, a logitechy już takowy zawierają.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - zoltarek w dniu 2006-10-09 06:19:56
Na forum jest obszerny temat dotyczący Logitechów w.w , tam właśnie wypisane są między innymi oszustwa jakie podaje producent w tym to co sam zauważyłeś, korektor fazowy w satelitkach praktycznie szerokopasmowych.
Subwoofer aktywny posiada swój wzmacniacz i musi być podłączony do prądu ( zasilanie wzmacniacza ) i do źródła dźwięku, najczęściej jest to amplituner, który posiada specjalne wyjscie na subwoofer.
Natomiast jeśli chcesz podłączyć go pod odtwarzacz CD mozesz to zrobić łącząc je kablami chinch z tym że jeśli podłączysz suba bezpośrednio do CD nie będziesz mogl juz podlaczyc normalnego wzmacniacza z kolumnami.