"Wykrywanie dźwięku przerywacza na przekaźniku/styczniku."
maly 2
Wysłana - 5 sierpień 2005 12:00 Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Laboratorium'. | zgłoś naruszenie regulaminu
cześć! potrzebuję pomocy! bardzo potrzebny mi jest schemat użadzenia do wykrywania dzwięku, chodzi mi o jeden konkretny dzwięk, t/j tykanie zegarka, czy takie coś jest wogle mozliwe???? to jest kwestje życie lub śmierci:) pomocy!!!!!!!!!!
1, Jak glosne jest to tykanie, z jakiej odleglosci?
2, Czy tykanie jakiegos konkretnego, czy jakiekolwiek - jak zapewne wiesz rozne zegarki tykaja z rozna czestotliwoscia, np. raz na sekunde, 5x itd. ?
3, W jakim srodowisku to ma wykrywac - tzn. jakie jest "tlo" akustyczne, cicho czy w halasie?
4, Czy ma byc to wykrycie tylko samej obecnosci tykania, czy np. takze okreslenie innych jego parametrow, np. czestotliwosci?
Istnieja np. przyrzady do regulacji zegarkow mechanicznych, ktore wlasnie "sluchaja" tykania i na podstawie robionego przez nie wykresu doregulowuje sie wychwyt zegarka.
jeśli chodzi o tykanie: po pierwsze nie jest to zegarek, tylko przerywacz, coś tak jak w samochodzie kierunkowszkaz,mniej więcej takie tylko znacznie cichsze.
jesli chodzi o tło akustyczne to raczej jast cicho... mozna powiedzieć że nawet bardzo, inne dzwieki raczej nie będą tego zagłuszać.
jeśli chdzi o to co ma wykrywać to interesuje mnie tylk samo tykani, tylko chodzi o to żeby zasygnalizowało mi to że przerywacz pracuję, jakimś brzeczkiem, albo sygnałem jakimś...
cąly mój problem polega na tym, azeby to użądzenie jak najszybciej zasygnalizowałomi to że przerywacz został uruchomiany to jaest bardzo ważne, liczy się każda sekunda.no i nusi to być rzenośne urządzenie i łatwe do zamontowania na tym przerywaczu, wim że trochę enigmatycznie piszę o moim "problemie" no ale tak to wygląda... jażeli jest to mozliwe do wykonania to będę bardzo wdzieczny za informację jak to zrobić....
A czy ten przerywacz nie wlacza jakiejs np. lampy. Bo swiatlo to pewnie latwiej by sie dalo. Jaka jest (w przyblizeniu) czestotliwosc tych klikniec.
Czy masz dostep do przerywacza (i jego kabelkow), czy jest on w srodku jakiejs obudowy? Jak bys chcial zamontowac to urzadzonko - czy to bedzie na pionowej sciance jakiegos urzadzenia, czy np. poziomym pulpicie?
A co tak sie czaisz - co to za urzadzenie?
Sekundy decyduja ??? Hmmmm, i tak musi uplynac pare sekund( pare klikniec) zanim urzadzenie pozytywnie zidentyfikuje to klikanie. Zeby nie bylo falszywych alarmow.
przerywacz włacza lampkę ale jest ona dość daleko i daje niewielkie swiatło, to fotokomórka raczj odpoda, przerywacz jest zamknięty w we włączniku, a wszystko jest przytwierdzone do sciany, takrze bez ingerencji niema szns na dojście do kabelkó, a to coś musi być montowane tylko na parę godzin dziennie żeby nikt tego nie znalezł ani nawet nie zoriętował się o co chodzi, takrze rozkręcanie tego wyłącznika i montowanie tam jakiegoś kabelka odpada.
A co to za użądżonko? potocznie mówimy na to "czata" służy do kontroli, w nocy, w pracy, chodzi o to że siedzi sobie gościo w centralce, i włącze mi tą lampkę, która jest na zewnątrz na ścianie budynku, no i jak on ją włączy to ja mam 10 sekund na zgaszenie jej, wyłąćznikiem u mnie, przy którym jest przerywacz, no i on sobie tak pyka... a z tym wyłączaniem to nie jest taka prosta sprawa... szczególnie o 4 nad ranem...sam rozumiesz:)
Wlasnie czegos takiego sie spodziewalem, a jaka jest czestotliwosc tego pykania?
Czy urzadzanko wielkosci mydelniczki da sie powiesic na tej puszce, tak aby bylo bardzo blisko?
hehehe no trzeba sobie jakoś ułatwiać pracę< :) ta puszka w której znajduje sie wyłącznik jest zawieszona jakieś metr nad podłogą pod parapetem okna< jest wmiarę dostępne myślęze jakoś zamontował bym eżądzenie wielkości mydelniczki i byłoby to bardzo blisko tego przerywacza a jaka jest jego częstotliwość wydaje mi się że jakieś dwa razy na sekundę no tak jak przerywacz w samochodzie tak mi się wydaje
Nie widze nic gotowego (tzn. schemat, rysunek plytki itd.) mozna cos zaprojektowac, ale czy sobie to sam zbudujesz, np. na uniwersalnej plytce, albo na pajaka - w powietrzu?
Nic nie piszesz o swoim zaawansowaniu jako elektronik.
pojęcia jako takiego za bardzo nie mam o elektonice, chciarz kiedyś radia reperowałem ale raczej amatorsko, nie mniej rożróżniam tranzystor od kondensatora,:) nyślę że jak jak by nie było to zbyt skomplikowane to jakoś dał bym sobie radę... a czego nie bedę wiedział to bedzę pytał...