Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2434 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Wzmacniacz/amplituner i kolumny do 800zł 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Wzmacniacz/amplituner i kolumny do 800zł"   

Eldoos
 Wysłana - 9 kwiecień 2007 14:31        | zgłoś naruszenie regulaminu

I chce kupic jakis wzmacniaczamplituner i kolumny ?? ale nie mam pojecia nie znam sie na tym wogule ? jakies sugestie ?

Eldoos
 Wysłana - 9 kwiecień 2007 15:17      [zgłoszenie naruszenia]

Amplituner
[http://www.skapiec.pl/site/cat/27/comp/78411]
Wyjścia: 5x50 W Łączna moc: 250 W
Impedancja: 8 Ohm Rodzaj urządzenia: Amplituner A/V
System: 5.1
czy [http://www.skapiec.pl/site/cat/27/comp/80042]
Wyjścia: 5x50 W Łączna moc: 250 W
Impedancja: 8 Ohm Rodzaj urządzenia: Amplituner AV
System: 5.1

+ kolumny
[http://www.skapiec.pl/site/cat/29/comp/107520]
Rodzaj: głośnik podstawkowy 2-drożny
Impedancja: 4-8 Ohm
Moc Muzyczna: 180 W
Moc RMS: 90 W

ew.

[http://www.skapiec.pl/site/cat/29/comp/12153]
Rodzaj: głośniki podstawkowe
Impedancja: 8 Ohm
Moc Muzyczna: 120 W
Moc RMS

Czy podźwignie ten wzmacniacz te kolumny ?? czy musi byc mocnejszy ?

+ subufer

R. Horror
 Wysłana - 9 kwiecień 2007 18:25      [zgłoszenie naruszenia]

Eldoos napisał:
"chce kupic jakis wzmacniaczamplituner i kolumny ??"
Nie rozumiem pytania. Nie wiem, czy chcesz kupić, na to powinieneś chyba odpowiedzieć sobie sam, a przynajmniej my już w podjęciu tej decyzji nie zdołamy Ci pomóc.

Cytat:
"ale nie mam pojecia nie znam sie na tym wogule ?"
No i znowu. Skąd możemy wiedzieć, czy się nie znasz? Nas nie pytaj .

Cytat:
"Czy podźwignie ten wzmacniacz te kolumny ??"
Siłacz może podźwignąć sztangę, dźwig może udźwignąć jakiś element budowlany.
Co to znaczy: "wzmacniacz podźwignie kolumny"? Nie ma takiego pojęcia w elektronice .

Tytuł tematu poprawiono. Tytuł powinien skrótowo opisywać, o czym jest sam temat. Stwierdzenie że 'zakładałeś już kilka postów', nic nie mówi...

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

Maxtor
 Wysłana - 9 kwiecień 2007 19:57      [zgłoszenie naruszenia]

R.Horror daj spokój chłopakowi. Tak zawse było, jest i będzie. Musismy sie przyzwyczaić

A moim zdaniem, to , żeby kupic cos porzadnego to nie ma co sie wyrywac z 800 zł. A dlaczego?
1. Efekt na głosnikach wysokotonowych i osobnym subwooferze jest niewspólmiernie gorszy i dający wrażenie że sprzet jest dużej mocy a w rzeczytwistości to tylko sam subwoofer zarabia na ta opinie. Drgania i wibracje spowodowane przez subwoofer nie powinny być wskaznikiem mocy zestawu. Po portu bezsens. Sam kupowałem specjalnie podłogowe kolumny ( a mam nie za duży pokój) bo to daje lepszy efekt, a sam posiadałem wczenisje creativki z subwooferem i powiem, że to było bardzo dziwne bo satelitki małej mocy ciszej grały a subwoofer swoje mocno pukał

2. Ja bym sie tam nie zabieram wogóle za amplituner. To jest bezsens za który trzeba dodatkowo płacić a nie bedzie sie korzystało. Ja wychodze z założenia, lepiej kupić sobie akis mikser i do tego podłaczyć setke urzadzeń niż to jakiegos wzmacniacz bądz amplitunera

A poza tym nie sprecyzowałes co bys chciał, nowe czy używane?
Warto podkreslic, że jesli nowe to ppodam ci zarysy cenowe jakiegoś zestawu opartego na mocach rzedu 100W
kolumny - 2x300zł
końcówka mocy lub wzmacniacz - 500zł
okablowanie - 50 zł
To juz jak widzisz daje coś powyzej twojej sumy (nowe urzadzenia)
Ale jeśli chcesz kupić os używanego to nie pisz wiecej na forum o tym, że masz ze wzamcniaczem jakiś porblem lub coś ci sie rozwaliło. Bo jest coś podobnego do wypadków samochodowych wszystcy wiedza że nie wolno tego robić a jednak ryzykuja i na końca na tym traca

R. Horror
 Wysłana - 9 kwiecień 2007 21:44      [zgłoszenie naruszenia]

Czy było - muszę zaprzeczyć, albowiem dawniej tak nie było .
Jest - owszem, niestety jest...
Będzie - jeśli nawet, to nie na Forum Elektronika.
Nie będzie żadnego przyzwyczajania się do obyczajów każdego 'nowoprzyjezdnego', który nie zna interpunkcji. To nie Elektroda!

Ale to tak nawiasem mówiąc.

Z tymi sprzętami używanymi, aż tak bym nie demonizował sprawy... Warto zaopatrywać się w sprzęt używany choćby z tego powodu, że kiedyś elektronika była dużo solidniejsza niż dziś. Aczkolwiek decydując się na coś używanego, dobrze jest mieć jakąś wiedzę na temat elektroniki, bądź przynajmniej kupować u zaufanego źródła.

Domyślam się jednak, że autorowi tematu zależy na sprzęcie nowym, jako że podaje propozycje ze sklepów internetowych, a nie z np. Allegro.

W pozostałych kwestiach, Maxtor udzielił chyba wyczerpującej odpowiedzi.

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

Maxtor
 Wysłana - 10 kwiecień 2007 00:29      [zgłoszenie naruszenia]

No jednak prawda jest, że forum ewoluuje.
Fakt faktem, ja jednak nie jestem zwolennikiem sprzętów używanych dlatego jelsi gdzie zacznie sie podobny temat to nie bede tego pochwalał. Ale nie mówie, że stare nie jest złe. Sam mam jeszcze Starego dobrego 20letniego Radmora i wiem, ze nadal mógłby służyć tylko próby czasu kollumny nie wytrzymały. :(( Ale co tam
Mozna napisac zgodniem z hasłem, że zupa była ..., to w tym wypadku, ze autor nie podał istotnych informacji (dlatego tak sie rozpisuje :)) )

Ale tak sobie czytam i zastanawiam się czemu ludzie podczas zakupów ryzykuja marka. Bo przeciez w tej cenie mozna by miec zamiast Pionierów czy Magnatów produkowanych w Chinach lub Bóg wie gdzie jeszcze POLSKIE Tonsile. To tez taki wpływ psychologiczny

Zmieniony przez - Maxtor w dniu 2007-04-10 00:32:59

Preskaler
 Wysłana - 10 kwiecień 2007 15:16      [zgłoszenie naruszenia]

Mnie się wydaje, że można do tego jeszcze dodać taką uwagę. Na sprzęt używany mogą sobie pozwolić osby potrafiące go remontować, podrasować lub naprawić. Dotyczy to nie tylko elektroniki lecz także i innych (samochody, rowery, sprzęt sportowy itp.). Jeśli ktoś decyduje się na zakup używek i liczy na serwis to w większości przypadków żle na tym wychodzi.

Preskaler

Specjalista -

Mokasek
 Wysłana - 12 kwiecień 2007 18:59       [zgłoszenie naruszenia]

Witam, dawno mnie nie bylo. Co do postu to ja bym kupil na Twoim miejscu jakies Fenix-y np Fenix II. Do tego wzmak mp-80 i jest ok. Daj se spokoj narazie z ampli, lepiej kupic dobrego wzmaka. Na wszystko przyjdzie czas. Pozdro.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Wzmacniacz/amplituner i kolumny do 800zł

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL