Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 4845 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Wzmacniacz NE065 - problemy 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Wzmacniacz NE065 - problemy"   

R. Horror
 Wysłana - 11 luty 2003 15:39        | zgłoś naruszenie regulaminu

Hejca!
Sprawa wygląda następująco: Kupiłem taki ciekawy moduł do samodzielnego montażu - Wzmacniacz NE065 z oferty firmy Nord Elektronik. No i jest zonk , bo urządzenie nie ma najmniejszej ochoty prawidłowo działac. To znaczy: Po dołączeniu dedykowanego mu napięcia zasilania i obciążenia uszkodzeniu ulegają tranzystory końcowe. Przy napięciu testowym +-8.4V działa bez problemów , natomiast przy normalnym , +-35V(przewidziane jest +-36V) smarzy się niemal natychmiast po wysterowaniu , i to w dodatku przy obciążeniu 8 omów , a projektowano go już na 4. Zastosowane w nim tranzystory mocy to IRF530 i IRF9530. Jeden z nich wg katalogu wytrzymuje maksymalnie 70V , a drugi 100V , więc zapas jest conajmniej słuszny.
Jestem pewien że połączenia , polaryzacja zasilania i elementów jest prawidłowa , układ dogłębnie sprawdzałem dosłownie kilkanaście razy.
Jako ciekawostkę watro podać , że były rożnice między wartościami niektórych części na spisie komponentów , schemacie i nimi samymi , dotyczyło to niektórych rezystorów. Wątpliwości zatem poddaję prawidłowość projektu tego modułu , wynalazek wypalił już trzy komplety tranzystorów , włącznie ze stopniami sterującymi i rezystorami im towarzyszącymi.
Wszystkich którzy wiedzą coś na ten temat , lub tych którzy już składali omawiany moduł proszę o pomoc...
Sprawa jest dosyć pilna , bo miał być to wzmacniacz radiowęzłowy do szkoły , dyrekcja dała już 150 zeta a narazie mam tylko obudowę z mikserem , transformatorami i wyjaraną końcówką mocy :-/
Pozdrowienia

Rocky Horror

Specjalista -

Cubestone
 Wysłana - 22 luty 2003 20:19      [zgłoszenie naruszenia]

rowniez skladalem ten wyrob nord elektronik ( moim zdaniem firma jest gowniana) niestety po podlaczeniu do niego pradu zaczal skwierczec i dymic...po ponownym sprawdzeniu poprawnosci montazu(ktora defakto byla bez zarzutu-wszystko na swoim miejscu)kit zostal wyrzucony do szafki z ktorej malo co wraca... :)

R. Horror
 Wysłana - 23 luty 2003 16:08      [zgłoszenie naruszenia]

A ja dosłownie dzisiaj zdołałem ten moduł w miarę rozpracować. Najprawdopodobniej wzmacniacz się wzbudza. Zrobiłem tak - zamiast kondensatora C9 47nF dałem 100nF , oraz pogłębiłem ujemne sprzężenie zwrotne zamieniając R11 z 47k(wg spisu) na 10k(wg schematu). Efekt jest taki , że teraz , kiedy TRZYMAM tranzystor T5 dotykając jego radiatorowej częsci - wzmacniacz działa bez najmniejszych problemów...Naromiast jak puszczę owy tranzystor - całość gwałtownie się wzbudza , aż w końcu gdyby nie moja uwaga , usmarzyła by się nieomal natychmiast
Dzięki za odpowiedź , oznacza to że jest conajmniej DWÓCH ludzi , którzy mieli z tym układem kłopoty. Nad sprzężeniem jeszcze popracuję , a wspomniany tranzystor może...uziemię ?
Pozdrowienia

Rocky Horror

Specjalista -

dugii
 Wysłana - 5 marzec 2003 18:47      [zgłoszenie naruszenia]

Więc dzis odpaliłem układ NE 065, okazuje się że one potrafią grać tylko potrzeba je ładnie porosić. Za pierwszym razem podłączyłem zbyt mały radiator co skończyło się spektakularnym dymkiem i charakterystycznym wypłynięciem cyny z IRFów (maleństwa sie zagrzały na śmierć). Niestety ponisło to za sobą kosekwencje wymiany WSZYSTKICH tranzystorów na płytce. Po ponownym montarzu nowych tranzystorków sterujących jak i mocy, zastosowaniu się do instrukcji przy uruchamianiu układ działa bez problemu, mając naprawdę niezłego kopa. Aktualnie napędza kolomny z głośnikami Acustic TVM - ARN 6616, szczerze mówiąc pierwszy raz widzaiłem żeby one wychylały się na taką odległość przy basie. Ps. Zasilam go trafo 2x19 V co po zasilaczu daje wartość ok 2x29 V, wymieniłem także tr T2 i T3 na troszkę inne BC 556. Życzę powodzenia przy uruchamianiu. Pozdro.

/dugii

R. Horror
 Wysłana - 5 marzec 2003 23:27      [zgłoszenie naruszenia]

Ciekawostka - według instrukcji należy prąd spoczynkowy ustalić na wartość rzędu 170mA...Ja , zbliżając się do punktu gdzie układ dalszą pracę ryzykował by śmiercią - uzyskałem niecałe 30mA.
Ponadto , przypadkowo spowodowałem zwarcie wyjścia sygnału , jednak BEZ WYSTEROWANIA. Mimo to skończyło się to widowiskowym smarzeniem , w którym końcowy T8 z głośnym trzaskiem rozleciał się na kawałki .
Dzisiaj udało mi się nawet jakoś ruszyć ten układ...Wzbudzenia stanowią już tylko niemiłe wspomnienie , tranzystor T5 zastąpiłem innym - BC211 który jest defakto zamiennikiem BD139 , a dopiero wtedy wzbudzenia zniknęły. Pozostał jednak problem w postaci dość silnych zniekształceń przy skrajnie słabym sygnale wejściowym. Doszedłem do wniosku że stopień różnicowy (T2 i T3) jest zasilany za niskim napięciem. Zastąpiłem rezystor R8 odpowiedzialny za zasilanie potencjometrem , i za jego pośrednictwem ustaliłem napięcie nieco wyższe. Efekt jest taki że zniekształcenia znacznie spadły , ale jednak NIE ZOSTAŁY całkowicie wyeliminowane(przy jeszcze wyższym napięciu zaczynały rosnąć :/ ) . Układ zasilam dedykowanym mu napięciem +-36V , a mimo to o dziwo moc jest niższa od zapowiadanej - około 30..35W przy 8 omach i około 50W(dziwnie mało!) przy 4 omach. Trafo mam nieopisane , ale pracowało ono w niesprawnym już Eltronie 60 , więc powinno starczyć już dla tych 50W przy ośmiu omach...
Czy u was występowały podobne problemy?
Pozdrowienia

Rocky Horror

Specjalista -

Dimus
 Wysłana - 2 kwiecień 2003 10:33      [zgłoszenie naruszenia]

Ja układ zmontowałem i uruchomiłem w prawdzie niedaje on aż za nad zadowalających efektów ale co chcecie za 45zł?.Jeśli chodzi wam o dobry wzmacniacz to proponuje wam konstrukcje na kostkach TDA 7294 są wysokiej jakości a przy tym moga pracować w mostku co daje dość dużą moc wyjściową przy bardzo małych zniekształceniach.Jak ktoś chce schemat aplikacyjny kostki TDA 7294 piszcie e-maila;Dimus1@simplusnet.pl
Kostki LM3886 są niedrogie....ale dostarczaja wrażeń.
Złożyłem wzmacniacz na tej kostce...efekty?
Zadziwiające!Sprawdzcie sami.
Pozdrawiam...

Dimus!

R. Horror
 Wysłana - 5 kwiecień 2003 15:20      [zgłoszenie naruszenia]

Halo ludziska!
Sukces - udało się odpalić ukałd na takich warunkach na jakich powinien działać
Jako T5 dałem na powrót NOWY BD139 , wymieniłem też T4 , T6 i T7. Efekt jest taki że prąd spoczynkowy już można ustalić według zaleceń a wzmacniacz rozbrzmiewa potężnym dzwiękiem który kładzie na kolana już wiele słyszanych przeze mnie konstrukcji. Zapowiadane 100W już uzyskuje - doświadczyłem tego żegnając się z moją kolumną testową . Wydajność prądowa wzorowa - piewszy raz spotykam się z układem który zależność dwukrotnego wzrostu mocy przy dwukrotnym spadku impedancji obciążenia spełnia niemal w stu procentach!
Jednym słowem wzmacniacz daje rady .
Jak chodzi o wmacniacze scalone...każdy ma swój gust , jednak ja zawsze byłem zwolennikiem układów na tranzystorach , scalone kostki brzmią trochę za sucho i nie dają takich możliwości manipulacji jak tranzystowy

Pozdro wszystkim zainteresowanym tematem

Rocky Horror

***POKÓJ PRZEZ TYRANIĘ***

Specjalista -

RSX
 Wysłana - 31 sierpień 2003 02:00      [zgłoszenie naruszenia]

Witam jestem poczatkujacy.... mam pytanie.
Duzo sie tu dzialo z tym ne065, ale w koncu wyszlo na to, ze na oryginalnych czesciach jednak dziala dobrze tak ???, czy cos trzeba podmienic, juz sie pogubilem..

mam zamiar kupic 2x ne065, czy jak sie to posklada, to sie zjara ??? ( jezeli trzeba koniecznie wymienic jakies czesci na inne to bym prosil o podanie jakie)
Wystarczy 1 zasilacz tez od norda, ale z jakims mocnym trafo na te 2 koncowki ?

Z gory dzieki za odp

R. Horror
 Wysłana - 31 sierpień 2003 22:35      [zgłoszenie naruszenia]

Hmm...Jak chodzi o części, to bez względu na rozrzut parametrów sugerować się należy schematem, w razie czego części dokupić poprostu nowe.
Ważna rzecz - Należy zwrócić uwagę na ustawnienie na płytce tranzystora T5, bo rozrysowany na niej kształt obudowy TO92 może nasunąć błędne wnioski co do kolejności wyprowadzeń. Jeśli w zestawie będzie BD139, trzeba wlutować go zwracając jego metalowy podkład w STRONĘ RADIATORA na którym będą umieszczone tranzystory końcowe, czyli tak jak się wlutowuje tranzystory w obudowach TO92 (ale sprawdź jeszcze, bo nie mam 100% pewności. Układ zniknął z mojego życia już jakieś pół roku temu i nie bardzo go już pamiętam). Na tym problemie się przejechałem za pierwszym uruchomieniem.
Najlepiej byłoby mieć możliwość płynnego zwiększania napięcia zasilania i regulacji dokonywać i utrzymywać na odpowiednim poziomie wraz z jego powolnym wzrostem.

Transformator lepiej żeby miał przynajmniej te 300VA, nie zaszkodziłoby 400. Ja dla jednego modułu zastosowałem 140VA na rdzeniu EI, i starczyło dosłownie na styk. Wystarczająco potężny transformator uchroni całość od spadków mocy przy obciążaniu kolejnych kanałów.

Rocky Horror

Współczesne niewolnictwo, hiperkorupcja, fałszywa religia, plastikowa rewolucja. Sk***iele nas poniżają, z ekranu obiecują, nic nie dają. To jest tuż obok za moimi drzwiami, każdego dnia bliżej między nami, patrzę jak słowa płyną kanałami, sk***ieli do granic. Dalej już nic nie ma, wyciągam brudy z ukrycia i cienia. Generacja X, generacja stracona, tak oni stworzyli kolejny slogan, umywają ręce więc żyjesz zapomniany, dziecko betonu, k***y i bramy.

Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2003-08-31 22:39:10

Specjalista -

dj.amper
 Wysłana - 12 październik 2003 13:04      [zgłoszenie naruszenia]

a w jakiej pozycji macie ustawiony potencjometr nastawny P2??????????

Błażej

Zmieniony przez - dj.amper w dniu 2003-10-12 13:08:32

frugo190
 Wysłana - 12 grudzień 2003 14:21      [zgłoszenie naruszenia]

Ja kupiłem dwa takie wzmacniacze.Ciekawe jest to że jeden z nich działał odrazu a drugi się ******lił.Teraz robię wzmacniacze na końcówkach Sanyo STK.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Wzmacniacz NE065 - problemy

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL