Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2150 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Wzmacniacz Unitra PW 7010 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Wzmacniacz Unitra PW 7010"   

Marcin125p
 Wysłana - 4 sierpień 2006 23:59        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam pytanko jestem nowy na forum posiadam wzmacniacz Unitra PW 7010 uwazam ze do bardzo dobry sprzet o bardzo ładnej barwie dżwięku pokusiłem sie o złożenie oferty na allegro na zakup tego samego modelu [allegro.pl/item118923856_uszkodzony_wzmacniacz_unitra_pw_7010.html] ,który posiadam czyli PW 7010. Ten wzmacniacz jest uszkodzony z tego co pisze właściciel wnioskuje ze padły końcówki mocy. Ja o ile dobrze pamiętam mialem zmieniane w swojim końcówki zakupiłem te same ale mi ciągle je paliło czy coś oprocz podmiany końcówek sie jeszcze robi przy wzmacniaczu? Bo w tedy pamiętam sobie to darowalem i dalem do elektornika a teraz chcialbym wiedziec to sam wrazie co bym sobie wymienił z góry dziękuje pozdrawiam

Preskaler
 Wysłana - 5 sierpień 2006 12:21      [zgłoszenie naruszenia]

Trochę to dziwne pytanie bo we wzmacniaczu jest znacznie więcej elementów możliwych do uszkodzenia niż same końcówki chociaż one zwykle najczęściej się "palą". Jeśli chcesz sam usunąć to uszkodzenie wzmacniacza a nie masz doświoadczenia w tym zakresie to zdecydowanie odradzam.

Preskaler

Specjalista -

Marcin125p
 Wysłana - 5 sierpień 2006 20:23      [zgłoszenie naruszenia]

To moze swormuluje to tak czy trzeba coś więcej robic opucz podmiany samego tranzystora jeżeli wymienia sie tylko to bo rozmawialem z elektronikiem który mi naprawial wzmacniacz i wkręcalmi coś ze tam jeszcze trzeba zrobi i laśnie chce wiedzieć co?(Jeśli trzeba coś wogóle zrobic oprucz wykręcenia starego i wstawienia i podłączenia nowego wiem ze musi miec te same kierunki polaryzacji czy cos ale jak bym dostal takie same tranzystory jak w orginale to nie trzeba by bylo kombinowac)dzieki pozdrawiam

Preskaler
 Wysłana - 6 sierpień 2006 10:42      [zgłoszenie naruszenia]

Oprócz końcówki dość częstym uszkodzeniem jest także spalony(e) tranzystor(y) sterujący(e). Poz atym trzeba taki wzmacniacz "poustawiać". To znaczy tak ustawić prąd spoczynkowy, żeby nie był on za duży i za mały. Przy dużym niepotrzebnie grzeje się końcówka a przy małym wzrastają zniekształcenia. Nie wspomnę tutaj o ew. innych uszkodzeniach (przyczynach spalenia końcówki) jak wzbudzanie, zimne luty, zwarcia itp. Można oczywiście założyć, że przyczyną jej spalenia było niewłaściwe eksploatowanie wzmacniacza (złe dopasowanie, przemocowanie, odłączanie gośników podczas pracy wzmacniacza itp.) i wymienić tylko tranzystory końcowe ale ryzykujemy wtedy ponowne jej uszkodzenie.

Preskaler

Specjalista -

Marcin125p
 Wysłana - 6 sierpień 2006 15:40       [zgłoszenie naruszenia]

o i o taką odpowiedz mi chodziło dziękuje i pozdrawiam !

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Wzmacniacz Unitra PW 7010

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL