Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2711 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Wzmacniacz buczy 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Wzmacniacz buczy"   

Zbychu_T
 Wysłana - 8 luty 2005 08:29        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam wszystkich,

Mam taki problem - posiadam wzmacniacz zbudowany na TDA1554 i do niego podłączone kolumny, całość podłączona do kompa. Problem jest taki, że z głośników słychać buczenie. Gdy nie ma sygnału z kompa (ale kabel jest podłączony) to słychać buczenie, im większa jest głośność ustawiona na kompie ("na sucho", tzn. bez włączonej muzy) tym buczenie jest głośniejsze. Poza tym gdy komp jest wyłączony, kabel podpięty, a komp i wzmacniacz pod napięciem to też słychać buczenie i to jeszcze głośniejsze. Jak ktoś wie o co chodzi to b. proszę o pomoc!!!

Pozdro 600 !!!

Preskaler
 Wysłana - 10 luty 2005 09:28      [zgłoszenie naruszenia]

Przyczyn takiego zachowania się układu może być kilka. Najpierw spróbuj odwrócić wtyczkę sieciową we wzmacniaczu, jeśli to nie pomoże to samo zrób z komputerem. Może moja uwaga Cię nie obrazi ale czy ten kabel łączący oba urządzenia jest ekranowany? Na koniec, jeśli wcześniejsze poczynania nie przyniosą pozytywnych rezultatów, można zastosowa transformatorowe oddzielenie galwaniczne.

Preskaler

Specjalista -

Zbychu_T
 Wysłana - 11 luty 2005 10:09      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki,

coś na łikend powalcze i zobaczymy

Pozdro 600 !!!

scaryDeVil
 Wysłana - 13 luty 2005 01:09      [zgłoszenie naruszenia]

zmien kabel łaczący kompa ze wzmakiem....jeżeli bedziesz miał podłaczony sam kapel do wzmaka i bedzie odłaczony od kompa zawsze bedzie buczał. Jak odłaczysz kabel od wzmaka zapewne nie buczy. Pozdrawiam

Repciu
 Wysłana - 19 luty 2005 19:04      [zgłoszenie naruszenia]

moze zle jest filtrowane napiecie w zasilaczu do tego wzmacniacza sproboj dac wiecej kondensatorow rownolegle o duzej pojemmnosc 4700uF

<REPCIU>

Rafacker
^_^
 Wysłana - 20 luty 2005 01:56       [zgłoszenie naruszenia]

mogą isc też zniekształcenia z karty dzwiekowej, sprobuj powyciszac wszystkie opcje odtwarzania oprocz tej uzywanej , ja mam taka karte do bani i u mnie to pomogło

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Wzmacniacz buczy

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL