| Autor |
"Wzmacniacz i głośniki UNITRA :/ pytanie" |
|
|
p.picollo
|
|
Wysłana - 1 sierpień 2006 18:08 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam wszystkich,
Mam cala wieże i głośniki z UNITRY (wszystko od taty ktory kupił to parenaście lat temu) Wzmacniacz Unitra trawiata 311D 8Ohm no i do tego kolektor itp. ale to mniej ważne. Mam do tego duże głośniki tylko jest problem głośnik (chyba niskotonowy) ma cała membrane uszkodzoną znaczy te "zawieszenie" taka gumka (swoje lata ma) i chce wymienić to na nowy głośnik (średnica 25cm). Chce tam włożyć coś co będzie ładnie grało. Na tym głośniku z tyłu na naklejce pisze, że ma niby 40wat tez 8ohm. I moje pytanie jest takie jak włoże tam głośnik np o mocy 250Wat MS to czy wzmacniacz się np nie spali zbyt mocnymi głośnikami albo na odwrót czy głośnik sie nie spali? a i jak to jest z tym oporem jak mam wzmacniacz 8ohm to czy głośniki tez musze miec 8Ohm? i czy są jeszcze głośniki 8Ohm.
Troche to tak może nie jasno napisałem ale jak cos to proszę pytać. A i oczywisice ten wzmacniacz chce podepiąć pod komuter. A i wzmacniaczu jeden kanał nie działa (ale mam nadzieje, że to sie da naprawić. Zaniose do sąsiada który mam nadzieje, że to potrafi naprawić.
Czekam na wyjaśnienie mi wszystkiego, jestem w tych sprawach ZIELONY a chce to zrobić, zeby ładnie grało wszsytko pięknie chodziło.
pozdraiwam serdecznie
głosniki 8ohm znalazłem coś takiego. Ale jak to będzie grało za taką cenę? niby 140wat będą one grały lepiej od tych co teraz mam?
[http://www.allegro.pl/show_item.php?item=116510890]
[http://www.allegro.pl/item117340942_1039n_25cm_voice_kraft_niemiecka_jakosc.html]
a jak to jest jak pisze 4ohm lub 8ohm? on sie automatycznie jakos dostosowuje?
przepraszam za głupie pytania ale naprawde nie wiem
Zmieniony przez - p.picollo w dniu 2006-08-01 18:21:39
| |
|
 |
|
|
|
Michel424
|
|
NO to tak najlepiej jak bys zaniosl do regeneracji ten glosnik z reszta drugi niskotonowiec pewnie tez swoje przeszedl wiec moglbys je zregenerowac;] zaden z tych glosnikow nie nadaje sie do tej kolumny... z reszta ciezko dobrac glosnik do obudowy ba kazdy glosnik ma inne parametry. jak podlaczysz 4 omowe kolumny do wzmaka ktory ma min 8 to mozesz go uszkodzic niestety tymbardziej ze to stary sprzent bez odpowiednich zabezpieczen. Na temat dopasowywania kolumn do zwmaka i odwrotnie bylo juz troche pisane poczytaj podwieszone tematy!! A jak wzmacniacz ma napisane ze 4-8 om to mozna tak powiedziec ze sie dostosowuje.
|
|
p.picollo
|
|
a nie wiesz ile kosztuje regeneracja membran? i gdzie to można zrobić? no oczywiscie 2 sa uszkodzone.. niby to gra ale to nie jest to :/
a może ktoś mi dopasuje odpowiednie głośniki? podam wymiary jak coś to są głośniki UNITRA Tonsil ZG tyle pisze. Może ktoś będzie wiedział które będą najodpowiedniejsze. a jak kupie głośniki wymiarowo takie sam tzn. taki sam obwód magnesu, wysykość głosnika, wszystkie podobne wymiary tylko inna moc to bedzie to pasować? a mozna wzmacniacz przerobic np na 4ohm?
a cos takiego [http://www.allegro.pl/item116617042_tonsil_altus_mildton_gdn25_gdn_25_80_extreme.html] ??
bo wydaje mi sie ze reggeneracja membran bedzie kosztowna :-/
przepraszam za głupie pytania., moga się wam wydać smieszne ale jestem zielony w tego typu sprawach.
a te glosniko mozna samemu naprawic? tu sa te :zawieszenia: hmm doradzcie cos
[http://www.allegro.pl/item117819826__napraw_glosniki_tonsil_zawieszenia_gorne_.html]
Zmieniony przez - p.picollo w dniu 2006-08-01 21:00:51 |
 |
|
|
|
Michel424
|
|
mozna samemu bo ja juz to kiedys robilem i temat o tym na pewno jest na forum<yes> tylko ze ja musialem wymieniac cewke;/ ale za naprawe wsztkiego w glosniku niskotonowym podobnych rozmiarow placilem 45 zl czyli nie za duzo a mozna to zrobic w sklepach muzycznych musisz poputac jak mieszkasz w wiekszym miescie to nie ma problemua wzmaka przerobic na 4 om to ciezko trzeba by bylo wszytsko wymienic czyli now wzmacniacz w starej obudowie czyli chyba sie nie oplaca...
|
|
R. Horror
|
|
Tytuł tematu poprawiono.
Napisze słowo "Pytanie" i już myśli, że musi zakończyć zdanie znakiem zapytania ...
Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2006-08-01 21:36:39
 |
|
|
|
p.picollo
|
|
no wiem jak wysłałem to potem sobie myśle po co "?"
a i teraz patrze, ze moje głosniki to sa ALTUS 75 moze teraz ktos powie co da sie dobrego dopasowac? a i jak waszym zdaniem to gral na seryjnych glosnikach?
pozdrawiam
Zmieniony przez - p.picollo w dniu 2006-08-02 14:08:22 |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Jak masz zawieszenie uszkodzone to kup, sklej i po kłopocie
Znawca -
 |