Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2604 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Wzmacniacz samochodowy w domu 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Wzmacniacz samochodowy w domu"   

Zoork
 Wysłana - 3 lipiec 2003 00:18        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam wszystkich
otóż mam pewien samochosowy wzmacniacz.Mam zamiar uzyc go jako wzmacniacza domowego do subwoffera.I mam zwiazane z tym pytania czy jest to wogole mozliwe no i czy zaliczacz 12V to uciągnie!!

zoltarek
 Wysłana - 3 lipiec 2003 08:02      [zgłoszenie naruszenia]

Jakiej mocy ten wzmacniacz ?.

Zoltar

Znawca -

Zoork
 Wysłana - 3 lipiec 2003 13:29      [zgłoszenie naruszenia]

4x150W

zoltarek
 Wysłana - 3 lipiec 2003 14:42      [zgłoszenie naruszenia]

To ten zasilacz by musiał mieć z 70A.
Niewiem skąd taki wykombinujesz. Prawdę mówiąc w te 4*150W nie daję wiary.
Zamiast robić zasilacz 13V na 70A prościej będzie zrobić cały wzmacniacz zasilany wyższym napięceim.

Zoltar

Znawca -

Aidstep
 Wysłana - 3 lipiec 2003 19:39      [zgłoszenie naruszenia]

albo możesz po prostu postawić w kącie pokoju jakiś akumulator samochodowy ale korzystanie z wzmacniacza samochodowego w domu jest wg. mnie niezbyt dobrym pomysłem - sam miałem przez jakiś czas samochodowy na chacie podłączony i myślałem że wszystko fajnie gra - dopiero jak kupiłem wzmacniacz pokojowy to dopiero zaczęło fajnie grać (mimo tego że "nowy" wzmachol wcale nie jest jakimś HI-END'em ot zwykły Zodiak ale jestem nardzo zadowolony)

lepiej sprzedać samochodówke i kupić coś pokojowego - ja Zodiaka nabyłem za 15 PLN + 8 PLN koszt naprawy i mam wzmacniacz za mniej niż 25 PLN

R. Horror
 Wysłana - 3 lipiec 2003 21:17      [zgłoszenie naruszenia]

Zdecydowanie popieram przedmówcę

Jeśli się jednak uprzesz , to możesz próbować z zasilaczem AT od starego PCta.
Nie każdy jednak ruszy , niektóre miały detekcję obciążenia i nie zadziałają gdy prąd nie popłynie w obu układach zasilania. W takim wypadku wyjście 12V obciąż wzmacniaczem , a 5V rezystorem rzędu 20...30 omów/2W(lub dobierz doświadczalnie).
Gdy natomiast zadziała od razu , to miłego słuchania

Zasilacz powinien być raczej słusznej mocy , jedynym rozwiązaniem będzie chyba mostkować dwa zasilacze(możliwie jak najbardziej identyczne). Wprawdzie wątpię żeby ten wzmacniacz miał więcej niż 4x70W(te 4x150W to zapewne moc muzyczna , która jest absolutną bzdurą) , a mimo to jednak zapotrzebowanie może być spore.

Mimo wszystko jednak również sugeruję - zamiast babrać się z car-audio w domu lepiej postarać się o normalne Hi-Fi. I to najlepiej coś z epoki Unitry , sprzęt tani a naprawdę dobry.

Rocky Horror

***NIE MA TAKIEGO DOBREGO CO BY NA ZŁE NIE WYSZŁO***

Specjalista -

adamdial
 Wysłana - 4 lipiec 2003 09:13      [zgłoszenie naruszenia]

jaki ma bezpiecznik ten wzmachol, jeżeli ok 20A to będziesz potrzebował zasilacz ok 25A, a moc to wylicz tak: wartość bezpiecznika * napięcie (12V) * 0,75 (straty poprzez wydzielanie ciepła) i w tym przypadku podziel przez 4 i masz moc na jeden kanał w sinusie (rms)

Zoork
 Wysłana - 4 lipiec 2003 18:20      [zgłoszenie naruszenia]

bezpiecznik ma 15A,.Gdy jako "+" daje "+" zasilacza, a do masy "-" robi się zwarcie.WHATS UP!!!????

Zoork
 Wysłana - 4 lipiec 2003 18:27      [zgłoszenie naruszenia]

acha jak wymienic koncówki mocy we wzmacniaczu?? bo działa tylko 1 kanał a reszta sie ****.Dzieki wszystkim za jakies podpowiedzi!!! naraska

adamdial
 Wysłana - 4 lipiec 2003 20:38      [zgłoszenie naruszenia]

słuchaj weź pod plusa od wzmaćka (kabel) załuż dodatkowy bezpiecznik - 20A i podłącz, zawsze jak stykasz przewody to się ukazują małe iskry.
Co do wymiany końcówki mocy to zależy jak jest zbudowany wzmachol!! Musisz rozebrać i zobaczyć czy na jakimś scalaku nie ma uszkodzeń typu - pęknięcie, przebarwienie, przytopiony - jeżeli tak to przeczytaj oznaczenia, zamów taki scalak i wlutuj w miejsce starego.

Zoork
 Wysłana - 4 lipiec 2003 23:12      [zgłoszenie naruszenia]

wiec tak... Są 3 gniazdka: do gniazda B+ podłączam "+" z bezpiecznikiem 20A ,do gniazdka GND daję mase i tu pojawia się problem.Przy przyłożeniu kabla jest iskra i kabel zostaje "przyssany" także sądzę ,że cos jest nie tak.Trzecie gniazdko to RMT i co tam podłączyć?? "-" z radia czy co. Thnx za instrukcje

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Wzmacniacz samochodowy w domu

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL