Jaki wzmacniacz (w granicach ok. 1000 PLN) najlepiej kupić? Lubię raczej ciepłe i miękkie brzmienia. Nie lubię brzmień suchych, a zwłaszcza metalicznych. Aha - moc wyjściowa do 50 W przy 8 omach obciążenia. I śeby był jak najbardziej niezawodny.
Maraztz PM 66SE, w tej cenie z drugiej ręki. Ma bardzo uniwersalne brzmienie, był to wzmacniacz roku 1997. Yamahy są twarde i metaliczne, miałem kiedyś AX-492. Harman, bardzo plastyczny i miękki bas, czasami potężny. Pozdrawiam.
Ciepłe I miękkie - jak powyżej napisano, ze zdecydowanym naciskiem na Harmana - i to te modele sprzed kilku latek najlepiej (np. klasyczna seria PM6xx). Do 1000 jest ich duy wybór i możesz mieć nawet 150W/8ohm. Niezawodność bliżej mi nie znana, ale Harmany, przynajmniej te starsze są proste i tanie w naprawie w razie czego (proste i popularne komponenty).
Ehem, Zoltar - kolega napisał miękkie i ciepłe brzmienia - to raczej przeciwieństwo rozjaśnionej góry... i to w dodatku bez regulacji tonalnej jak dobrze pamiętam!
Z mojego skromnego doświadczenia (miałem kilkanaście wzmacniaczy...) jeszcze słówko, trzeba pamiętać jeszcze o kluczowej rzeczy - trzeba zestawić dobrze kolumny i wzmacniacz - nie wszystko do siebie pasuje! Nawet jeśli lubisz jasny, mocny dźwięk (a jak mi się wydaje nie lubisz), to połączenie np. Onkyo z B&W będzie tak jasne, że słuchać się tego nie da (niestety, sam tego akurat połączenia doświadczyłem, w tym momencie zacząłem być fanem ciepłego dźwięku), albo Denona z JBL będzie z kolei sterylne i niedynamiczne. A jak połączysz np. ciepłego, basowego Harmana z jasnym B&W albo jasne Onkyo lub Sherwooda z JBL - efekt super, da się na tym wszytsko posłuchać! Bardzo udane są też połączenia mniej więcej uniwersalnych rzeczy - np. Gale z Yamahą (nowe Yamahy - stare są "twardsze"!). Jak już iść w którąś stronę np. jak napisałeś - ciepła i przyjemności - to jeśli masz "jasne" i "twarde" kolumny (np. B&W, Tannoy - może najlepiej od razu wtedy zmienić kolumny ;P) lub uniwersalne - kup coś ciepłego (Harman) lub ewentualnie w drugim przypadku uniwersalnego (Denon); jeśli masz już dość przyjemne kolumny (np. Avance), to super, masz duże pole manewru - najlepiej weź kolumny pod pachę i przejdź się do jakiegoś salonu i popróbuj jakie brzmienie lubisz, bo za ciepłe chyba też być może (chociaż ja jeszcze się z takim zestawieniem nie spotkałem, takiego wręcz szukam, bo dzisiaj raczej wszystko stara się puścić krew z uszu ;( ).
Polecam zdecydowanie coś z regulacją tonów, a najlepiej dodatkowo z konturem (loudness, etc.) jeśli nie lubisz suchego brzmienia (szczególnie dla starszych nagrań) - choć dzisiaj o to niestety ciężko... Jak masz dynamiczne kolumny (min. 90db, najlepiej <8ohm), to pomyśl o Radmorze - wyjdzie taniutko, a brzmi bardzo przyjemnie i ma duże pole regulacji; tylko może mieć za mało mocy (25W/4ohm). Generalnie, im starsze wzmacniacze (w granicach technologicznego zdrowego rozsądku... powiedzmy nie poniżej lat 70-tych) tym przyjemniej brzmią i tym mają większą regulację - np. ostatnio przewijało się gdzieś legendarne Sansui i Luxman (ach, że nie miałem kasy i mam w domu już 2 wzmaki...) - to jest High-End za cenę bardzo przeciętnego Hi-Fi - warto poszukać!
P.S. to z High-Endem ma jeszcze jeną zaletę - zazwyczaj są to zabawki z takich burżujskich i maxymalnie wycackanych części zrobione, że niezawodność jest na najwyższym poziomie i nie ma co sie bać wieku takiego cacka!
Rozjaśniona (w miarę!) góra też nie musi być taka zła... Musiałbym posłuchać, jak konkretnie dany sprzęt brzmi.
Gdy idzie o Marantza - mam "na oku" amplituner Marantz 75CR2020 /2A. Gdzie mógłbym znaleźć jego dane techniczne? Bo szukam bezskutecznie...
Ja miałem tego Marantza PM66SE na Paradigmach Studio 80 i byłem bardzo zadowolony, nie odczuwałem żadnego braku dołu i zaostrzenia góry. Bardzo wyraźny środek, co brzmi pięknie na wokalach(Yamaha AX-492 może o tym zapomnieć). Jeśli chodzi o amplitunery Marantza to śmieci, niedawno sprzedałem SR4000, bo się nie dało słuchać!! Dźwięk był chaotyczny i niepoukładany, więc wróciłem do klasycznego stereo. Ja uważam, że za tą kasę tylko Marantz PM66SE. Pozdrawiam i witam po długim weekendzie