Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 9999 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
Zadania z UTK - PILNE 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Zadania z UTK - PILNE"   

shinobi
 Wysłana - 10 grudzień 2003 10:17        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam do szkoły byc obyty z tymi zadaniami, ale ja nic z tego nierozumiem, ja sie poprostu nieznam na komputerach , pomózcie mi z tymi zadaniami. Plisss, potrzebuje odpowiedzi jak najszybciej.

1. Podaj i krótko scharakteryzuj co najmniej sześć parametrów procesora.
2. Połącz z odpowiednią klasą i wyjaśnij skróty z prawej strony:

Intel 8051, MC 68HC16

Power 2, Ultra Sparc

TMS 32040,

Athlon,

Celeron

3. Co to są flagi i do czego mogą być wykorzystane. Podaj dowolny przykład.
4. Wyjaśnij do czego służą:
5. rejestry ogólnego przeznaczenia,
6. rejestry adresowe.
7. Co to jest koprocesor? Czy układ ten znajduje się w procesorze?
8. Wymień kilku producentów procesorów oraz podaj przykładowe nazwy ich produktów.
9. Wyjaśnij skróty:
-slot A,
-socket 478,
-socket 370,
-socket A,
-slot I.
10. Co to jest asembler?
11. Czy pisząc program w języku PASCAL możemy korzystać z instrukcji asemblera? Odpowiedź uzasadnij.
12. Co to jest cache?
13. Ułóż pamięci w kolejności od najszybszej: cache L1, RAM, cache L3, BIOS, cache L2.
14. Wyjaśnij do czego potrzebny jest cache.
15. Jaka jest różnica pomiędzy standardem ISA i VLB?
16. Jaka jest różnica pomiędzy standardem VLB i PCI?
17. Jaka jest różnica pomiędzy standardem PCI i AGP?
18. Wymień znane ci standardy AGP i krótko scharakteryzuj.
19. Czym różni się architektura AT i ATX?
20. Wymień zasadnicze różnice w budowie zasilaczy AT i ATX.
21. Czy chłodzenie obudowy ma wpływ na działanie komputera?
22. Co to jest chipset?
23. Krótko scharakteryzuj chipsety: Intel E7205, Via KT 400, SiS740, NVIDIA nForce2
24. Do czego służy układ DMA i jak działa?
25. Do czego wykorzystywany jest system odmierzania czasu?
26. Z czego możemy skorzystać pisząc program, pracujący niezależnie od szybkości wykonywania instrukcji w procesorze?
27. Na czym polega odświeżanie pamięci operacyjnej?
28. W jaki sposób komputer odmierza czas rzeczywisty w trakcie pracy?
29. Co to są przerwania niemaskowalne. Podaj przykład, gdzie są wykorzystywane.
30. Czy komputer może pracować nie używając przerwań? Odpowiedź uzasadnij.
31. Wyjaśnij, dlaczego urządzenia mają przydzielane przerwania i gdzie w WINDOWS można sprawdzić, jakie przerwanie ma przydzielone dysk, czy klawiatura.
32. Wyjaśnij, co to jest priorytet przerwań. Wymień numery przerwań od najważniejszego do najmniej ważnego.
33. Jeśli zabraknie nam wolnych przerwań, czy możemy podłączyć jeszcze dodatkowe urządzenie wymagające przerwania? Odpowiedź uzasadnij.
34. Do czego służy w układzie przerwań rejestr IMR?

"Nikt nie czepia się silnych ludzi" Charles Atlas

Ss
 Wysłana - 14 grudzień 2003 00:33      [zgłoszenie naruszenia]

Łojezzz, 99% pytań jest banale Naprawdę nie znasz odpowiedzi czy ci się poprostu nie chce?

--------------------
Zrób SE to sam

shinobi
 Wysłana - 14 grudzień 2003 12:15      [zgłoszenie naruszenia]

Stary połowa ludzi z mojej klasy niezna odpowiedzi, reszty to sie nawet niepytałem. Stary uwierz mi ze ta prosba na honorze mi lezy, a mam tydzien na zaliczenie tego.

E.T.
 Wysłana - 14 grudzień 2003 12:36      [zgłoszenie naruszenia]

3) flaga jest to jeden bit z rejestru który się załącza jak np. zadanie zostało wykonane

E.T.
 Wysłana - 14 grudzień 2003 12:42      [zgłoszenie naruszenia]

Kurde tego jest za dużo na opisywanie poza tym sam nie potrafię na niektóe odpowiedzieć . Odsyłąm Cię do książki : " Mikrokomputery jednoukłądowe z rodziny MCS-51 " Andrzej Rydzewski tam na pewno znajdziesz odpowiedzi na każde pytanie.

Ss
 Wysłana - 14 grudzień 2003 14:10      [zgłoszenie naruszenia]

Ok, z wielkim bólem (bo mi się nie chce) odpowiadam:

1)częstotliwość zegara - wiadomo
pamięć RAM wewnętrzna - może mieć ale nie musi, przechowuje tu się wyniki obliczeń
pamięć ROM - może mieć ale nie musi, przechowuje się tu program
wielkość przestrzeni adresowej - wiadomo
koprocesor - wiadomo, może być wbudowany ale nie musi, służy do przyśpieszania obliczeń matematycznych
napięcie zasilania - wiadomo
architektura - na jakim procesorze bazuje ten model, np 8051
moc obliczeniowa - wiadomo
dodatkowe wyposażenie - np kontroler LCD, RS232, LAN, stos TCP/IP, moduł szyfrujący, itp
2) Nie wiem o co tu biega
3) Już odpowiedzieli. Ogólnie to flaga jest ustawiona jeśli coś się stało, np wykonano dodawanie i została reszta (nadmiar ponad 255) wtedy jest ustawiona flaga przeniesienia
5) Mogą służyć do czego się chce, np przechowywanie danych, lub wczytuje się do nich dane które posłużą do wykonania jakiejś operacji, przechowują też wyniki operacji
6) Służą do adresowania, są w nich przechowywanie adresy np która linia programu się teraz wykonuje, gdzie był wykonany skok itp.
7) Służy do przyśpieszania wykonywania obliczeń matematycznych. Może być w procku ale może też być jako oddzielny układ
8) Atmel - AT89C2051, 8051
Intel - Celeron, Pentium
AMD - Athlon
9) Podstawki pod proce, slot mają wygląd podobny do złącza pci/agp a socket są prawie kwadratowe, liczba obok oznacza liczbę nóżek
10) Język niskiego pozomu. Programy do proców są zawsze pisane w assemblerze (nawet jeśli piszesz w C to i tak to zostanie na asm przetłumaczone). Jest to jakby prawie bezpośredni język jaki rozumie procesor, jest bardzo szybki w wkonaniu, ale trudny do opanowania i skomplikowany.
11) Można. Robi się wtedy wstawki assemblerowe. Służy to temu że assembler daje większe możliości jeśli chodzi o kontrolę nad sprzetem. Pozatym program w Pascalu i tak zostanie przetłumaczony na assembler. Wstawka już pozostanie w asm tak jak była wpisana
12) Pamięć podręczna, jest bardzo szybka, dzięki temu procesor nie musi się odwoływać do zewnętrznej powolnej pamięci, działa jak zwykła pamięć
13) Cache L1, L2, L3, RAM, BIOS
14) Przechowuje dane ostatnio używane przez procesor i pobiera nowe z powolnego RAM'u zanim zostaną one przesłane do procesora. Znacząco podnosi wydajność obsługi pamięci
15) idź na forum komputerowe
16) idź na forum komputerowe
17) idź na forum komputerowe/ złączem i szybkością i wieloma rzeczami których tu się nie wymieni bo za dużo
18) np. AGP, AGP 2X, 4X, 8X różnią się szybkością przesyłu danych, AGP 8x ma ponoć inne złącze, i takie tam/idź na forum komputerowe
19) ATX jest nowsze, mniej prądożerne, komponenty na płycie głównej są tak rozmieszczone że łatwo się wszystko podłącza, płyty gł. są mniejsze (nie zawsze) od AT
20) ATX może być wyłączony przez komputer (programowo), ma inne złącze do płyty głównej
21) Nie, obudowy się nie chłodzi, co najwyżej procesor, kartę graf, dysk i zasilacz. W obudowie mają być tylko otwory wentylacyjne zapewniające dobry przepływ powietrza
22) coś jakby nadzorca płyty głównej, może mieć w sobie sterownik RAM'u, portów USB, COM, LPT, dysków twardych, itp, znacząco wpływa na wydajność płyty głównej
23) idź na forum komputerowe
24) Jeśli np odczytujesz dane z HDD to idą one najpierw do proca a on dalej prześle je do RAM'u i to zajmuje mu trochę czasu. Korzystając z kanału DMA, kontroler prześle dane z dysku do RAM'u nie używając wogóle procesora. Jak wolno płyty ci się wypalają to włącz obsługę DMA przez nagrywarkę
25) Hmm, np żeby wiedzieć czy jajka są ugotowane na twardo czy na miękko, możesz też go użyć do niespóźnienia się na lekcje
26) nie wiem o co tu biega
27) pamięci DRAM wymagają odświerzania co chwilę ponieważ są zbudowane z kondensatorów które tracą dość szybko swój ładunek, także odczyt z tej pamięci niszczy dane tam przechowywane, dlatego po każdym odczycie ich zawartość musi być odświerzona. No i odświerzana jest też ogólnie cała pamięc właśnie z powodu tracenia ładunku el. Powoduje to przestoje w odwołaniu do pamięci, i tu cache pomaga. Pamięci SRAM nie wymagają odświerzania ale są zbyt drogie do komputerów
28) co jakiś ułamek czasu jest załaczane jakieś tam przerwanie (nie pamiętam numeru). Program licząc ilość tych przerwań może dokładnie podać czas. Pozatym na płycie głównej już jest zegar
29) idź na forum komputerowe
30) Może, przerwania tylko sygnalizują że coś się stało i należy przerwać wykonywanie programu i zająć się obsługą przerwania. Jeśłi nie wystąpi przerwanie to program główny będzie się wykonywał bez żadnych przerw, czyli wszystko będzie działało jak należy
31) Żeby mogły być szybko obsłużone poza kolejnością, są przerwania o różnych priorytetach. Np, gdy nie piszes znic na klawiaturze to przerwanie klawiatury nie jest wykonywane, to informuje proca żeby nie odczytywał stanu klawiatury ponieważ nic się tam nie dzieje i może się zając czymś innym. W menedżerze urządzeń, daj na właściwości jakiegoś sprzętu i tam sobie znajdź przerwania
32) Niektóre przerwania są ważniejsze inne nie, np masz IRQ1 i IRQ2, to pierwsze ma wyższy priorytet, wykona się to tak: przerwanie IRQ2 się załącza, coś wykonuje i jeśłi w tym momencie załączy się IRQ1 z wyższym priorytetem to obsługa IRQ2 jest przerywana, wykonuje się IRQ1, a potem wraca do kontynuowania wykonania IRQ2. Nie wiem jakie są to priorytety w komputerze, ponieważ można je zmieniać
33) i tak i nie. Zależy to od płyty głównej i typu urządzenia. Na nowych płytach wyposarzonych tylko w złącza PCI i AGP bez ISA kilka urządzeń może korzystać z tego samego IRQ. Czasem jednak urządzenie wymaga dla siebie osobnego IRQ i nie może go dzielić z innymi
34) idź na forum komputerowe

Uważam że nie chce ci się samemu pomyśleć, np nie wierze że nie znasz odpowiedzi na pyt. 8 i drugą część 31. Opierdzielasz się i tyle

--------------------
Zrób SE to sam

Ss
 Wysłana - 14 grudzień 2003 14:11      [zgłoszenie naruszenia]

A wogóle to idź na forum komputerowe i pomęcz tamtejszego moda bo to raczej pytania komputerowe a nie elektroniczne.

--------------------
Zrób SE to sam

shinobi
 Wysłana - 14 grudzień 2003 17:19      [zgłoszenie naruszenia]

SS jestes moim bogiem, sog poleciał oczywiscie, słowo chciało Ci sie tyle pisać????

fakt z 8 bym se poradził, on poszedł bo skopiowałem wszystko z notatnika tzn wpytania, ale 31 w zyciu niewiem oco biega, ja sie znam tylko na necie na www reszta to czarna magia dla mnie.

Na komputerowym tez byłem

Ss
 Wysłana - 14 grudzień 2003 18:53      [zgłoszenie naruszenia]

To oczywiste że absolutnie nie chciało mi się tego pisać co zaznaczyłem na wstępie

--------------------
Zrób SE to sam

ZĄBEK
 Wysłana - 16 czerwiec 2004 17:17      [zgłoszenie naruszenia]

34. Do czego służy w układzie przerwań rejestr IMR?
Służy do maskowania przerwań. Po ustawieniu bitu N tego rejestru, przerwania nadchodzące wejściem o numerze N są ignorowane. Rejestr IMR jest, jako jedyny dostępny bezpośrednio, pod adresem bazowym układu PIC, powiększonym o jeden. W rejestrze IRR następuje automatyczne ustawienie bitu N, jeżeli linią o numerze N nadeszło zgłoszenie przerwania i nie jest ono zamaskowane w rejestrze IMR. Ponieważ w danej chwili może równocześnie nadejść kilka przerwań na różnych wejściach, układ oceny priorytetu PIC określa na podstawie priorytetu zgłoszonych przerwań, które przerwanie będzie obsłużone jako pierwsze. Po dokonaniu oceny zostaje ustawiony odpowiedni bit rejestru ISR i wyzerowany bit rejestru IRR. Ustawienie bitu rejestru ISR oznacza, że w danej chwili obsługiwane jest przerwanie z wejścia o numerze odpowiadającym pozycji ustawionego bitu. Po zakończeniu obsługi przerwania obsługująca je procedura musi wyzerować ustawiony bit rejestru ISR. Wówczas układu PIC jest gotowy do przyjęcia i obsługi kolejnego przerwania.

wujek

ZĄBEK
 Wysłana - 16 czerwiec 2004 17:48       [zgłoszenie naruszenia]

29. Co to są przerwania niemaskowalne. Podaj przykład, gdzie są wykorzystywane.

Przerwanie - jest sygnałem dla procesora mówiącym mu, że ma czasowo przerwać aktualnie wykonywany proces i zająć się czymś innym. Bez przerwań procesor musiałby stale kontrolować wszystkie urządzenia zewnętrzne typu klawiatura, podczas gdy z przerwaniami procesor może wykonywać jakiś program i nadal ma możliwość reagować na wydarzenie zewnętrzne (np. naciśnięcie klawisza) od razu po jego wystąpieniu .Procesor ma też instrukcję, która umożliwia wyłączenie przerwań - jeśli aktualnie wykonywany proces nie może być zakłócany. Istnieją jednak pewne specyficzne sytuacje, podczas których konieczna jest reakcja procesora - np. awaria sprzętu, pamięci czy odcięcie dopływu prądu - nie ważne jak istotny jest wykonywany aktualnie proces.
Do poinformowania procesora o tych ekstremalnych wypadkach służą tzw. non maskable interrupts (NMI - PRZERWANIA NIEMASKOWALNE).Procesor posiada 256 różnych przerwań - można je podzielić na dwie grupy:
Hardware interrupts - przerwania sprzętowe - omówione powyżej przerwania wywoływane przez inne części sprzętu jak np. klawiatura, zegar etc.
1. Software interrupts - przerwania programowe - przerwania, które są wywoływane przez program - np. przerwanie 21h - przerwanie dos'a .Również w przypadku przerwań programowych, po napotkaniu odwołania do przerwania (instrukcja INT) - procesor przerywa wykonywanie aktualnego programu i "przeskakuje" do procedury wywołanego przerwania.
No właśnie: Każde z przerwań - bez względu na to, czy jest to przerwanie programowe czy sprzętowe - posiada procedurę obsługi - procedurę, która jest wykonywana w momencie wystąpienia danego przerwania - w przypadku przerwania klawiatury będzie to odczytanie znaku i jego zapis do bufora klawiatury.
Procedury obsługi danego przerwania można oczywiście zmienić tak, żeby procesor po wystąpieniu przerwania wykonywał zamiast standardowej obsługi - np. część naszego programu. Na tym właśnie polega pisanie programów rezydentnych tzw. tsr'ów.
Po wykonaniu procedury obsługi danego przerwania procesor powraca do programu, który wykonywał przed wystąpieniem sygnału przerwania i wykonuje ten program.
Ważniejsze przerwania to:
1. Sprzętowe:
08H - zegar - przerwanie wykonywane 18.2 razy na sekundę;
09H - klawiatura - przerwanie wykonywane, gdy został naciśnięty lub puszczony jakikolwiek klawisz.
70H - RTC - zegar czasu rzeczywistego.
2. Przerwania programowe:
05H - bios - print screen - przerwanie uaktywniane, gdy naciśnięty zostaje klawisz
10H - bios obsługa karty graficznej
16H - bios - obsługa klawiatury
20H - dos - zakończenie programu
21H - dos - główne przerwanie funkcji/procedur

wujek

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Zadania z UTK - PILNE

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL