zobacz wypowiedzi specjalistów przeglądaj forum bez reklam

Zadanie/a dla kompletnie zielonego silnik 3 fazowy

_guziq_

Witam.
W firmie w której robie dostałem od szefa zadanie zwazane z silnikami 3 fazowymi. O pradzie i schematach elektrycznych nie mam zielonego pojecia wiec jakikolwiek schematy/definicje beda mile widziane jesli beda opisane/napisane jak dla kompletnego debila i matoła.
Zagadnienia jakie mam opracowac to:
1. Schemat podłączenia silnika 3-fazowego (sterowanie prawo-lewo).
2. Rozruch silnika w układzie gwiazdowym, a potem praca na trójkątnym.
3. Dobór bezpieczników dla rozruchu lekkiego i ciężkiego silnika klatkowego
4. Dobór przekroju przewodów do danej mocy silnika.
5. Prąd rozruchowy silnika dla danej mocy.
6. Podłączenie kontrolera/czujniku zaniku faz na zasilaniu.

Prosiłbym o łopatologiczne wyjasnienie co jest co, z czym co sie je itp.
Przypominam ze o pradzie nie mam bladego pojecia.
Hmmm, a to dlaczego dostales takie zadanie. Strach sie bac co bedzie, jak zle cos podlaczysz. Ile ludzi pracuje w tej firmie? (chce oszacowac straty w ludziach )

A tak na powaznie, to o jakich mocach mowimy? Jaki duzy silnik, co napedza itd... Przeciez przelaczniki trojkat-gwiazda, to istnieja gotowe, nalezy tylko umiejetnie podlaczyc do nich zasilanie i uzwojenia.

Podobnie z obliczeniami zabezpieczen, zawsze silnik na tabliczce znamionowej ma podane parametry zasilania, i z tego obliczyc mozna bezpieczniki. Zreszta zalecane wartosci bezpiecznikow , jak i ich rodzaje sa czesto podawane przez producenta sinika w dokumentacji silnika.

Napisz cos wiecej o tych silnikach...
Lepsze jest wrogiem dobrego. Verizon Wireless Agent. http://www.lucki.com

_guziq_

Zadanie dostałem dlatego ze mam sie cos nauczyc o pradzie :)
Silniki sa rózne - od silników do mieszadeł przemysłowych po małe silniki 3 fazowe do pomp. Wiecej o nich nie wiem.

Rozumiem ze do takiego przełacznika jest dołaczona instrukcja obsługi jak podłaczyc zasilanie i uzwojenie?

A jak to jest z doborem przewodów?
Przynnajmniej zaciski sa jakos opisane. Wez zagoogluj, a jak cos znajdziesz, co Cie interesuje , np. stronke dystrybutora takich przelacznikow, to wrzuc linka i podyskutujemy o jakims konkretnym modelu. Moze masz np. modele tych silnikow.

A tak nawiasem mowiac czy wiesz kiedy jest ciezki, a kiedy lekki start silnika?

Preskaler

To jest tak, że z prądem człowiek MUSI mieć do czynienia jeśli tylko skończy jakąkolwiek szkołę! Nawet w "podstawówce" (dawniej) uczyli o prądzie i średnio uczący się absolwent potrafił sobie policzyć i wykombinować jakie, ile i w jaki sposób podłączyć żaróweczki na choince, żeby świeciły i nie były przciążone. Do każdego tłumaczenia potrzeba wiedzieć jakie szkoły ukończyłeś? Czy to były szkoły krajowe czy zagraniczne? Jeśli te szkoły dawały tylko zaświadczenie o ukończeniu (a nie o nauczeniu) to (niestety) trzeba się teraz (jak jast potrzebne) tego wszystkiego nauczyć. Niestety! Forum tutaj nie poradzi! Trzeba powtórzyć zakres fizyki dotyczący prądu a prądu przemiennego (zmiennego) 3-fazowego szczególnie dokładnie. Jest to tzw. abecadło! Nie można uczyć się czytania bez znajomości liter. Trzeba się nauczyć (lub sobie przypomnieć podstawowe wzory (prawo "Ohma", p. "Kirhoffa", wzory na moc itp.). Jest to wszystko w jakichkolwiek podręcznikach do fizyki! Przejrzyj tytuły rozdziałów, zaznacz te o elektryczności i magnetyżmie i naucz się tego. Dobrze też będzie jeśli porobisz zadania. Jeśli stwierdzisz, że inne rozdziały też są dla Ciebie czystą abstrakcją to też dobrze się ich nauczyć bo do zrozumienia zagadnienia będą potrzebne (np. jednostki). Po tym dopiero możesz pytać o szczegóły! A szczegóły to podział silników i jest on (z grubsza) zrobiony w ten sposób, że mamy silniki (pr. zm.) 230/400V (dawniej 220/380V) i 230V (dawniej 220V). Te pierwsze są przystosowane do pracy w sieci trójfazowej a te drugie jednofazowej. Te pierwsze dzielą się na silniki małej mocy (dawniej do 4,5 kW) (i mogły być uruchamiane bez przełącznika gw./tr.) i większej mocy (koniecznmość stosowania przełącznika gw./tr.). Tabliczka znamionowa silnika zawiera zwykle podstawowe wiadomości ale niezbędnym wydaje się mieć dokładniejsze opisy, które powinny znajdować się w instrukcji obsługi. Jeśli takiej nie ma to jest przynajmniej producent i typ silnika a to już pozwala na zdobycie instrukcji. Każdy producent powinien podawać dopuszczalne paramaetry takiego silnika bo my nie wiemy jakie materiały, obliczenia i technologie zastosował przy produkcji tego konkretnego modelu? Zwykle takie silniki (3-faz.) mają wyprowadzone początki i końce uzwojeć w postaci trzech par śrubek z nakrętkami. Sposób ich "zmostkowania" (krosowania, zwierania) decyduje czy dany silnik jest przygotowany do pracy gw. czt tr.? Do przełączania przy rozruchu z gw. na tr. przy pomocy przełącznika wszystkie "śruby" muszą być wolne (nieskrosowane) a przełącznik realizuje właśnie to zwieranie i rozwieranie poszczególnych "śrub". Silniki jednofazowe są wykonane zwykle w postaci dwucewkowej. Jedna cewka jest cewką rozruchową (odłączaną lub nie podczas pracy) a główna (c.) odłączana jest przy pomocy wyłącznika. Cewka rozruchowa jest podłączona przez kondensator (jego wartość powinna być podana na metryczce) i w ten sposób uzyskuje się przesunięcie fazowe umożliwiające rozruch silnika. Zmiany obrotów w siln. 3-faz. dokonuje się zamieniając podłączenie z "RST" na "TRS" lub "RTS" (zamiana faz).
To "Forum" w zasadzie zajmuje się ELEKTRONIKĄ a pytania dotyczą ELEKTRYKI. W zasadzie każdy ELEKTRONIK jest (w jakimś stopniu) ELEKTRYKIEM ale nie jesteśmy SPECJALISTAMI i bardziej szczegółowo nie możemy się wypowiadać.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2007-05-17 06:44:23
Preskaler

_guziq_

"A tak nawiasem mowiac czy wiesz kiedy jest ciezki, a kiedy lekki start silnika?"
No własnie nie! I dlatego miedzy innymi powstał ten temat.
Urzadzenia potrzebujace duzy moment obrotowy dla niskich obrotow, maja ciezki start. Sa to np. pompy tlokowe, gdzie juz od pierwszego obrotu tlok napotyka na wysoki opor. Innym bedzie np. rozruch czegos o duzym momencie bezwladnosci, np. duze kolo zamachowe, czy rozruch pociagu. Lekki start maja urzadzenia, ktorych moment obrotowy rosnie wraz z obrotami, np. wentylatory. Lekkie skrzydelke bez problemu mozna rozkrecic, a opor powietrz rosnie dopiero przy wyzszych obrotach. Podobnie z pompami odsrodkowymi. tez maja lekki start.

Przy lekkim starcie mniejsze silniki mozna zapiac na trojkat i rusza bez problemu, udar pradu rozruchowego bedzie niewielki, i przede wszystkim krotki, tak ze bezpieczniki zwloczne bez problemu to zniosa.

Inaczej z ciezkim rozruchem, tam nie tylko robi sie rozruch w pozycji gwiazdy, ale czesto jeszcze jest to rozruch oporowy. Po nabraniu obrotow przelacza sie z gwiazdy na trojkat, co daje nam wiekszy moment obrotowy a wiec i wieksza moc silnika.

Pato87

Zmieniony przez - Pato87 w dniu 2010-02-05 19:57:24

Pato87

wiec tak podłączyłem i nie chce się ruszyć i czy to moja wina czy kolesia który to przewijał i może dał zły ale nie sadze wiec pozostaje tylko jedno może te dwa czarne co są to maja znaczenie który do czego ja na to nie parzyłem no bo czarny to czarny ?? pomożecie

Pato87

mmm skasowało mi się opis do obrazka wiec silnik był w naprawie bo miał przebicie poszedł do przewinięcia gdy go podłączyłem to nie mógł ruszyć buja się raz w jedna raz w druga moim zdaniem jest spalony ale czemu skoro podłączenie myślę ze jest dobre Jest to silnik (3-faz.) ma wyprowadzone początki i końce uzwojeń w postaci 3 par śrubek z nakrętkami przewód mam 5 żyłowy czarny czarny brązowy niebieski i zółto-zielony dlaczego nie działa

Pato87

czy może się spalił od złego podłączenia ???
Strony: 1 2 Następna »

Zadanie/a dla kompletnie zielonego silnik 3 fazowy