Wysłana - 12 październik 2005 12:03 Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Radio'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam wszystkich!
mam wielki problem z sasiadem z bloku - maniakiem CB ... gość wali a lokalu przez wzmacniacz chyba 80 watowy, idealnie słysze go przez głośniki w mojej wiezy .. nawet jak jest wylączona (tzn- st-by)
gdy gosciowi zwracam uwagę twierdzi że gada przez wzmacniacz tylko na wstegach i nie powinno być zadnych zakłuceń.. i nie ma- na tydzień
Jak tego goscia odpowiednio zakłucić?? przede wszystkim tanio !!
albo gdzie to zgłosić? do PARu ?? - macie jakies namiary ??
Zgłosić można do URTiP (tak się ten PAR teraz nazywa) ale kablował będziesz? Lepiej jakoś się dogadać! Używajcie swego sprzętu zamiannie! Nadawania nie da się tak prosto zakłócić, tym bardziej, że ma 80W mocy.
Jak ostatnio powiedziałem że nie daje mi spac od 7 rano, to powiedział: "że mam same miedzynarodówki i wzmacniacz jest mi potrzebny i dla mnie to niech sobie gada przez piecyk newt i 1000 W bo mnie to wali, ale niech sobie system tak zbuduje aby nie było u mnie zakłuceń, ale jak niestety musisz jakos z tym życ, trudno, w kabel zaiwstowałem tyle i tyle antena jest za tyle i nie powino byc zakłuceń ....."
koles jest niereformowalny to trzeba inaczej zrobić z nim porzadek.. z tym zgłoszeniem do URTiP to jest ostateczność, ale nie wykluczam tego
Też miałem podobny przypadek bramę obok.
Facet miał wielką antenę na dachu i dość silny wzmacniacz.
Zakłócał ludziom odbiór TV i Radia.
Kulturalne rozmowy nie przynosiły efektów, więc trzeba było sięgnąć po inne środki.
Najpierw przecięto mu kabel, ale szybko go naprawił i działał jeszcze bardziej wrednie.
Wtedy ktoś wziął na dach przedłużacz i przyłożył fazę z sieci do żyły sygnałowej kabla(po przecięciu) - coś się musiało chamowi-radiowcowi zjarać, bo od tego momentu nie ma już problemów z zakłóceniami... Jak ręką odjął...
Dlatego, jeśli w Twoim przypadku, kultura nie działa, to niestety trzeba sprawę załatwić po męsku, i nie zachowywać się jak ciota, która biega i skarży się w urzędach...
Trzeba facetowi leciutko obić mordę, to może zrozumie.
Najlepiej pójść do niego oficjalnie w kilka osób(kilku sąsiadów), a jeden "przedstawiciel" niech go klepnie.
To wszystko w temacie. Na chama nie ma innej rady.
To on gra sobie w ch*ja, nie szanuje innych, i to on ma się bać, a nie Ty!
Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-10-12 23:04:40
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]
a co do CB to tylko w modulacji FM można niezakłucać sąsiadom przy niezestrojonej antenie lub dużej mocy. Modulacja częstotliwości ma to dosiebie że bardzo ciężko wchodz w inne użądzenia a nawet jezeli wejdzie to jest to charakterystyczne przez cichy pomruk...
Zachęcacie do stosowania praktyk szkodliwych dla zdrowia (obitego CB'owca), a jest to niezgodne z punktem 2 regulaminu forum. Ech...
Czytałem już gdzieś na forum o podobnej sytuacji i radioamator sam wezwał stosowne władze do pomierzenia jego aparatury, szkodliwego promieniowania itd.. I wszystko było w normie, zaś sąsiad miał dziadowską antenę od TV i zbierała zakłócenia. Zaproponować mu aby zrobił podobnie, jeżeli jest pewien, że pracuje legalnymi mocami i ma aparature OK, to nie powinien mieć problemów. Podobno zainwestował w kabel i antenę, pytanie, czy tylko dobrze ją zestroił (VSWR itp...). Jeżeli jest czysty to powinien się zgodzić, ale jeżeli łamie prawo, to nie widzę przeszkód w zgłoszeniu gagatka. Kurde, a czy byście nie chcieli kapować widząc, że ktoś obrobił samochód sąsiada na parkingu (o q dobrze , że nie mój...?? )
Lepiej się dogadać z sąsiadem niż żeby potem okazało się, że on używa wszystkiego zgodnie z prawem czyli o odpowiedniej mocy, a potem ciebie będą wytykać palcami. No chyba, że nie uda Ci się dogadać...