| Autor |
"Zasilacz do wzmacniacza" |
|
|
KoDEX
|
|
Wysłana - 13 grudzień 2003 00:15 Przeniesiona przez zbys z działu 'GIEŁDA'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Mam pytanie, moze glopie no ale...
Jest cos takiego:
W gniazku mam 220 V
i planuje zrobic wzmacniacz
I tak....
Wzmacniacz operacyjny sam sobie chyba zmienia napiecie na 15 V a jak nie to jak to zrobic... I potem chodzi mi o diody, rezystorki przy guziczkach poktentlach itp... Bo tam tez chyba trzeba dac cos innego niz 220 V...
I ile mnie wyjdzie ta zmiana napiecia pienieznie...
Help me!!!
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Cześć!
Masz dwa wyjścia! Jedno to zastosować zasilanie z bateryjki a drugie- zastosować Odpowiedni zasilacz. Takich zasilaczy jest w tej chwili dość dużo w każdym domu, tylko nie wiadomo czy akurat ten, który posiadasz /ewentualnie/ nada się? Osobiście doradzam bateryjkę /na początek/. Do budowu wzmacniacza najwygodniej jest użyć tzw. KIT-a tj. gotowego zestawu wszystkich /prawie/ elementów potrzebnych do tego celu.
Pozdrawiam!
Preskaler |
Znawca -
 |
|
|
|
KoDEX
|
|
Jednak bateryjka odpada... wolalbom miec to wszystko na prąd... taki zasilacz sie buduje czy kupuje ??
Help me!!!  |
 |
|
|
|
KoDEX
|
|
o_O znalazlem takie cos:
AC-DC Adaptor
P/N 30-123-120601
MODEL: AD-1201200DV
INPUT 230V ~ 50 Hz 200mA
Output: 12 V --- 1200mA
O takie cos chodzi ???
Help me!!!  |
 |
|
|
|
KoDEX
|
|
|
|
|
Preskaler
|
|
Można zbudować /opisy kilku zasilaczy są na "Forum"/ można też kupić. Ten, który znalazłeś, może być tylko czasami zamiast transformatorka stosowany był autotransformator i wtedy taki zasilacz jest niebespieczny bo może na nim wystąpić napięcie sieci /220V/. W celu zabespieczenia się przed porażeniem, należy układ uziemić. Zasilacz ten daje napięcie /teoretycznie/
12V i prąd 1,2A. Wystarczy więc do zasilania wzmacniacza na układzie scalonym o mocy 3 - 5W.
Preskaler |
Znawca -
 |
|
|
|
KoDEX
|
|
|
|
|
Preskaler
|
|
Taki KIT kosztuje ok. 30zł. Do tego musisz jeszcze dobudować odpowiedni zasilacz. Najlepiej udać się do sklepu elektronicznego i tam wybrać odpowiedni model KIT-a. W dobrze zaopatrzonych sklepach można spotkać po kilka różnych układów.
P.S. Z powodu wyjazdu zawieszam działalność na "Forum" na ok. 2 tygodnie.
Pozdrawiam i Życzę Wesołych i Szczesliwych Swiat!
Preskaler |
Znawca -
 |
|
|
|
KoDEX
|
|
Ale mi nie chodzi o KIT-a tylko o to jak zrobic, albo czy kupic zasilacz do wzmacniacza... tylko nie wiem jaki i jak sie go dobiera...
Help me!!!  |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Najpierw musisz mieć wzmacniacz i ten wzmacniacz będzie miał jakieś tam parametry - np. 12V/30W. Zależy to od klasy w jakiej będzie pracował ten wzmacniacz, ale tak "na oko" potrzebny będzie zasilacz 12V/5A.
Preskaler |
Znawca -
 |
|
|
|
KoDEX
|
|
No to mam najpierw wzmacniacz operacyjny kupic i potem dobrac do niego zasilacz ??
Help me!!!  |
 |
|