Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 6166 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Zasilacz symetryczny i transformator 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Zasilacz symetryczny i transformator"   

Rocky B.
 Wysłana - 5 listopad 2004 19:56        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Jestem dopiero poczatkujacym elektronikiem i mam problem. Potrzebny mi jest zasilacz symetryczny. Mam stabilizatory +12V -12V, +15V -15V. Nie wiem dokladnie jak to powinno wygladac na plytce. Dlatego prosiblym o jakis schemat ew. wzor plytki gdzie co trzeba umiescic.Bo mniej wiecej wiem jak to wyglada ale niechce zeby mi sie cos pojaralo.

Druga sprawa to trafo. Potrzebne mi jest 150W 2x24V. Jedyne jakie znalazlem to takie jak jest na zdjeciu. Wyjete jest z Rubina i ma tylko oznaczenie TCA 270. Nic wiecej o nic nie wiem i nie mam pojecia czy nada sie on do czegos.

The World Is Yours

Preskaler
 Wysłana - 8 listopad 2004 20:52      [zgłoszenie naruszenia]

Trochę się gubię w tym temacie! Problem z płytką jest drugorzędny, podstawowy to na jakie napięcie masz mieć ten symetryczny zasilacz? No i jaki pobór prądu? Niby piszesz, że trafo potrzebujesz 150W ale ze stabilizatora takiego prądu nie uzyskasz. Z tym trafem "Rubinowskim" to sobie nie zawracaj głowy bo chociaż ma ono moc ok. 370W to ma tak dużo uzwojeń, że trudno się w nich rozeznać. To trafo 2x24V mogło by być. Po wyprostowaniu i filtracji możesz uzyskać z niego (bez stabilizacji) ok. 2x35V. Może to by wystarczyło? Z jego nabyciem nie powinno być kłopotu!

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-11-08 20:56:03

Preskaler

Znawca -

Rocky B.
 Wysłana - 8 listopad 2004 21:36      [zgłoszenie naruszenia]

Ok mam takie cos. Juz wiem jak to robic, tylko mam jeszcze jedno pytanie. Jakbym chcial wstawic stabilizator +9V zamiast tego -15V to bym musial tylko te sciezke zamiast pod 4 podpiac pod 3 zeby bylo +? Troche lamerskie te pytania ale wole byc pewny

The World Is Yours

Preskaler
 Wysłana - 9 listopad 2004 08:18       [zgłoszenie naruszenia]

W tym układzie transformator daje jakieś 2X17V a mostek prostowniczy to napięcie prostuje. Dwie oddzielne pary elektrolitów filtrują te napięcia, jednocześnie je "podbijając" do ok. 2X2X20V (teoretycznie do 24V). Z tych napięć dopiero stabilizatory (2X12V i 2X15V) je stabilizują. Załóżmy, że pobór prądu będzie dochodził do 1,5A (bo takie zwykle są stabilizatory) a spadki napięcia na nich (20V - 12V = 8V i 20V - 15V = 5V) to 8V i 5V, razy 1,5A to daje wydzielaną moc na stabilizatorach 12W i 7,5W. W przypadku zastosowania stabilizatora 9V spadek napięcia będzie 11V a więc moc będzie 16,5W i stabilizator będzie się grzał. Chyba, że z tych 9V będziesz pobierał mniejszy prąd? W takim przypadku możesz podłączyć trzeci komplet stabilizatorów (2X9V) równolegle tak jak dwa poprzednie (do końcówek 3 i 4) lub zamiast 2X15V wstaw 2X9V!

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-11-09 08:20:35

Preskaler

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Zasilacz symetryczny i transformator

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL