Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 505 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Zasilanie świateł z listwy z wyłącznikami? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Zasilanie świateł z listwy z wyłącznikami?"   

maniekel
 Wysłana - 16 październik 2011 14:26        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam, mam takie pytanie, czy możliwe a wręcz czy jest dopuszczalne zasilenie oświetlenia małej imprezy z listwy która posiada wyłączniki dla każdego gniazda? Oprócz rozdziału pełniło by to też rolę sterowania oświetleniem poniekąd aby te lampy halogenowe wyłączyć co jakiś czas...

Zasilane by było dwie lampy na żarówce 24v/250w
Derby led
Wytwornica Antari fz80

Pobór prądu przez lampy nie powinien przekroczyć 2-3A na sztukę, led to sprawa znikoma, antari też nie powinna łyknąć więcej jak 3-4A, czyli szukając takiej listwy musiałbym rozejrzeć się za taką z obciążalnością gniazda min 5A. Teraz pytanie czy włączniki wytrzymają włączenie nimi takiej lampy 24/250w? Sala ma nową instalację z róznicówkami i bezpiecznikami, oraz 3 fazy rozprowadzone na różne gniazda w sali (1faza audio, 2 faza światło efekty i laptop)

zbysiu13
 Wysłana - 17 październik 2011 12:44      [zgłoszenie naruszenia]

"Panele włacznikowe" jakie widziałem to przeważnie trzy, góra pięcio amperowe wyłączniki na kanał.
Najoszczędniej i najlepiej pod własne potrzeby można zrobić to samemu, np zakupić pół metra plastikowego, zamykanego "korytka" stosowanego do prowadzenia instalacji kablowych po ścianach. Do tego odpowiednia ilość gniazd i odpowiedniej obciążalności do każdego z gniazd- wyłączników.
Wrzuć jakiś konkretny model listwy, który masz na oku.

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-10-17 12:50:18

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

maniekel
 Wysłana - 19 październik 2011 19:45       [zgłoszenie naruszenia]

[allegro.pl/listwa-przedluzacz-5-gniazd-6-wylacznikow-i1875661431.html]

Np taka?

Pewnie lepiej było by kupić taką

[allegro.pl/showtec-dj-switch-6-listwa-pradowa-musicexpress-i1882919211.html]

Samemu wykonać, też to rozważałem ale jednak zależy mi troszkę na estetyce-a narzędzi nie wiele u mnie do obróbki plastyku i metalu...Jeszcze być może zgłoszę się do sąsiada-elektryka typowego czy podjął by się wykonania takowej..

Zmieniony przez - maniekel w dniu 2011-10-19 19:47:34

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Zasilanie świateł z listwy z wyłącznikami?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL