| Autor |
"Zasilanie elektromagnesu pchającego" |
|
|
europas
|
|
Wysłana - 24 listopad 2011 19:57 | zgłoś naruszenie regulaminu
|
|
|
zbysiu13
|
|
Szukasz schematu czy gotowego "kitu".
Ile będzie kliknięć zależy od pojemności akumulatora i sprawności przetwornicy.
|
|
|
europas
|
|
Może być nawet gotowy kit, tylko czy to będzie działać ?
|
 |
|
|
|
atmeg
|
|
Zamiast przetwornicy mozesz wykonac banalnie prosty układ z przekaznika i dwóch kondesatorow .Taki ukladzik bedzie mial kilka zalet w porownaniu z przetwornica .
|
|
europas
|
|
Witam.Przyznaję się od razu że nie jestem elektronikiem ale szybko się uczę.Bardzo bym prosił o jakiś rysunek takiego układu z przekażnika i tych kondensatorów .W zasadzie ma to byc elektryczny zbijak do wiatrówki pcp,dlatego rozmiarami też nie może być duże.Do tego zasilanie takiego układu ,jakieś akumulatorki ilu woltowe i jaka pojemność .Tu ktoś zrobił taki układ z lampy błyskowej kondensator ładowarkę IC (LT3468) wszystko zasilane z 8,4 V NiMH.
[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e813ee2cf4daaa69.html]
Niestety forum po turecku. |
 |
|
|
|
atmeg
|
|

Schemat takiego sterowania , Co do wielkosci to porównywalne z paczką zapałek, moze nawet sporo mniejsze (bez akumulatorkow).
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-11-27 13:57:24
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-11-27 14:00:12
|
|
|
europas
|
|
Witam.Kolego atmeg mógłbyś mi podać jeszcze model tego przekażnika i na ile volt mają być kondensatory.Czy mogę zasilić to baterią 9,6 V 2300 mAh NiMH .Wiadomo ile wyjdzie kliknięć elektromagnesu z takiej bateri tak +-? |
 |
|
|
|
atmeg
|
|
Musze ci kilka spraw wyjasnic.
Podczas budowania jakiegokolwiek urzadzenia istnieje zawsze kilka czynnikow trudnych do przewidzenia .W tym przypadku jest to miedzy innymi zbyt mało danych (informacji ) jakie ty przedstawiles oraz to ze nigdy niebudowałem podobnego ukladu zasilanego z bateri.Budowalem natomiast wiele ukladow sterowania elektromagnesow ale zawsze na zasilaczach sieciowych poniewaz byly one stosowane w maszynach z zasilaniem sieciowym.
Jesli chcesz wykonac ten uklad (nic na ten temat nie wspomniales)
to wiedz ze nalezy uzgodnic kilka szczegółów , typ przekaznika i napiecie akumulatorka to tylko czesc z tego co nalezy wiedziec.Te informacje napewno podam.
Klopot w tym ze czesto ludzie na forum zadaja mnustwo pytan i nagle porzucają swoje projekty!
Jesli chcesz wykonac ten układ opisz dokladniej co robi ten elektromagnes , oraz jaka wymagana jest szybkosc strzalów na minute.
Co do ilosci cykli to ten uklad jest mysle bardziej ekonomiczny i szybszy niz przetwornica.
PS ten schemat zaprojektowalem dla ciebie.
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-11-27 16:01:35
|
|
europas
|
|
Witam.Elektromagnes a raczej jego sworzeń ma uderzyć w iglice zaworu powietrznego.Na szybkostrzelności mi nie zależy.Wydaje mi się że taki elektromagnes uderzy w iglice z taką samą siłą niż zbijak,co poprawi stabilność strzałów.Co do porzucania projektów to nie ja,moją największa bolączką jest właśnie nie porzucanie projektów. |
 |
|
|
|
atmeg
|
|
Rozumiem iż niema potrzeby potrzeby szybciej niz 60 razy na minute .Ilosc strzałow z tego akumulatorka powinna byc powyżej tysiąca
a moze byc ze około 3000 razy.Oczywiscie zakładajac 100% sprawnosci akumulatorka.
Miałem wiatrówke czeska , pistolet na CO2 kiedys taka z gwintowana lufa .Zadziwiajaco celna była.

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-11-27 16:17:59
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-11-27 16:19:27
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-11-27 16:22:45
|
|
europas
|
|
Powyżej 1000 !!!!!!!! no niezle dla mnie wystarczy od 80 do 100.U mnie na stanie At 44-10.Wciągu minuty i tak nie oddam więcej jak około 5 strzałów.
[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a3d3c9fff71c762.html]
Zmieniony przez - europas w dniu 2011-11-27 16:34:33
Zmieniony przez - europas w dniu 2011-11-27 16:35:37 |
 |
|