| Autor |
"Zasilanie korektora FS-502..." |
|
|
fullmetal
|
|
Wysłana - 3 sierpień 2005 16:01 Przeniesiona przez zbys z działu 'Audio'. | zgłoś naruszenie regulaminu
witam
dzisiaj kupiłem sobie korektor Diora FS 502 i mam z nim mały problem.
Otóż nieposiadam do niego odpowiedniego wzmacniacza i niewiem jak przerobić gniazdo z korektora tak aby był kompatybilny z każdym wzmacniaczem.Poszukuje schematu do tego korektora żebym wiedział jaki wstawic w niego transformator.Proszę o pomoc...z góry dziekuje
| |
|
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
|
|
|
fullmetal
|
|
dzieki za pomoc:)
pozdrawiam |
 |
|
|
|
pawelciech
|
|
Dostałem od kolegi takie korektor. Nie posiadam wzmacniecza Diora aby do niego podłączyć. Czy nie można zbudować zasilacz aby uniezależnić się od wzmacniacza. Ze schematów wyczytałem że potrzebne jest zasilanie + - 38V.
Jaki powinien być poziom pradu i czy podanie zasilania do gniazda DIN wystarczy aby zadziałał korektor |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Korektor jest normalnie zasilany przez gniazdo DIN.
Więc jak podasz tam odpowiednie napięcia(zasilanie symetryczne +38, -38, masa), to musi zadziałać.
Wydajność prądowa nie musi być duża(niecały 1A powinien wystarczyć).
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
Znawca -
 |
|
|
|
fullmetal
|
|
udało mi się uruchomić korektor bez napięcia +38 -38
wykorzystałem do tego zasilacz z konsoli Dreamcast który ma maksymalne napięcie 12V a napięcie podałem na te same piny(tak mi się wydaje będe musiał sprawdzić jak coś to powiadomię:) )i wszystko działa bez zarzutu |
 |
|
|
|
pawelciech
|
|
Niestety po podłaczeniu 12V nawet nie zaświeciły się diody. Podłaczyłan zasilacz od drukarki HP - 32V i dał oznaki życia tzn. diody sie świecą ale nie ma efektu korekcji dżwięku. Przy włączonym przycisku "FLAT'jest cisza. Na wyjściu Tranzystorów T105 i 106 ma 12V o po podłaczeniu przedniego panela taśmą napięcie spada do około 2V. Co może być przyczyną |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Korektor wymaga zasilania symetrycznego. Czyli trzy kabelki(+38V, masa 0V, -38V).
Daj mu takie, to zadziała.
Dochodzi jeszcze kwestia uaktywnienia korektora(trzeba podać na odpowiednią końcówkę złącza DIN napięcie 0V lub +5V - trzeba spróbować).
Znawca -
 |
|
|
|
pawelciech
|
|
Czy ten korektor współpracuje ze wszystkimi wzmacniaczami DIORA czt tylko z wybranymi modelami????
Zakup transformatora i elementów elektronicznych przeznaczonych do filtracji może być prównywalny z kosztem zakupu używanego wzmacniacza na ALLEGRO. |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Korektor współpracuje z każdym urządzeniem(nie tylko wzmacniaczem i nie tylko Diory).
Ale najpierw trzeba go zasilić.
____________________________________________________________________!________
Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2006-03-19 02:45:46
Znawca -
 |
|
|
|
pawelciech
|
|

Wedle zaleceń zrobiłem zasilacz +38,0,-38 V, wydzieliłem napięcie +5V zgodnie ze schematem zapożyczonym z forum podłączałem +5V do końcówek oznaczonych K3,K4( oczywiście nie jednocześnie) i nic. Podawałem 0 i taki sam efekt. Korektor jak był niemy tak pozostał. Może trzeba wymienić któryś z tranzystorów?
|
 |
|