| Autor |
"Zmacniacz (Co jest???)" |
|
|
rzeziu
|
|
Wysłana - 1 lipiec 2003 15:26 | zgłoś naruszenie regulaminu
Siemka mam problem :(( Dostalem wzmacniacz Mocy 2x40wat Podlaczylem go pod kompa i obie koncowki nie gralz lecz przerywaly (charczaly) kupilem nowe tranzytory na jedną koncowke byly 2 tranzytory BDP283 i BDP284 tak samo w drugiej koncowce kupilem tranzytory zastepcze 2N6107 I 2N6292 OKI wlutowalem podlanczam i gra za***iscie bez zaklucen ale teraz zaczyna sie problem Po paru minutach grzeje sie jak grzalka gorący jest okropnie tranzystorz sie grzeją Dlaczego?? a dotego strasznie grzeje sie zasilacz Co moze byc ??
Zmieniony przez - rzeziu w dniu 2003-07-01 15:28:52
| |
|
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
A tak prąda spoczynkowego se nareguluj, albo szukajta przyczyny jago nadmiara.
I jak się czyta takie wypowiedzi ? Myślisz, że jest to imponujące ?
Zoltar |
Znawca -
 |
|
|
|
rzeziu
|
|
o co ci chodzi stary??? ta ***ana lławaitura jakies fuchy wystawia z polkimi znakami |
 |
|
|
|
rzeziu
|
|
o co ci chodzi stary??? ta ***ana lławaitura jakies fuchy wystawia z polskimi znakami |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Zmień sobie w widowsach układ klawiatury z polskiego na polski programisty.
Wyreguluj ten prąd spoczynkowy.
Zoltar |
Znawca -
 |
|
|
|
rzeziu
|
|
Czesc Zoltarek czy mogł bys mi dokladniej powiedziec o tym prądzie spoczynkowym?? nie jestem az tak dobry w elektronice dopiero się uczę :)) jak mial bys czas prosze o dokladne informacje THX :))) |
 |
|
|
|
Aidstep
|
|
to może być wina właśnie tych zamienników u mnie to samo się dzieje - zamiast oryginalnych dałem zamienniki i teraz musze wiatrak przystawiać ( bo mi sie nie chce przelutowywac ;) )
spróbój poszukać takich tranzystorów jakie były oryginalnie bo ktoś mi powiedział ze zamienniki mogą mieć inną charakterystyke prądową
|
|
|
R. Horror
|
|
Przedewszystkim powiedz co to za wzmacniacz(dlaczego nikt nigdy nie pamięta o tak istotnym szczególe??)
Znajdź bezpieczniki między zasilaczem a końcówką mocy. Zamiast jednego z nich wepnij amperomierz ustawiony na zakres rzędu 150...200mA(na samo załączenie wzmacniacza lepiej trochę więcej).
Wsród elementów końcówki mocy powinien być niedużych wymiarów potencjometr. Wyreguluj wartość prądu na...no właśnie , ile? Szkoda że nie napisałeś co to za wzmach. Sugeruję rzędu 30...50mA , lub zmniejszenie aktualnej wartości o blisko połowę. Rób to bardzo ostrożnie obserwując wskazania miernika , żeby przypadkiem nie zacząć prądu zwiększać. Może się to skończyć efektem smażalni tranzystorów.
Tak samo zrób z drugą końcówką.
Możliwe też że bezpieczników po zasilaczu nie będzie , a będzie jedynie bezpiecznik na wyjściu mocy. W tym wypadku spróbuj jakoś odciąć tą jedną połówkę zasilania (oczywiście niezależnie na każdy kanał) , może też będą jakieś zwory na płytce prowadzące prąd z zasilacza do tranzystorów. Prześledź dokładnie ścieżki płytki i w wykonaną przerwę wstaw miernik.
Jeszcze raz apeluję do wszystkich którzy mają problemy ze wzmachami i wogóle czymkolwiek...Ludzie! Podawajcie producentów i typy , to w brew pozorom znacznie ułatwia niektóre sprawy.
Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2003-07-03 22:10:12 |
Specjalista -
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Jak nie ma bezpieczników, to prąd spoczynkowy możesz dobrać inaczej.
W emiterach lub źródłach tranzystorów mocy są rezystory tekie od 02-0,5Ohm.
Możesz mierzyć woltomierzem na takim rezystorze napięcie i prąd obliczyć ze wzoru: I=U/R. Albo jeszcze lepiej- założyć, że prąd ma wynosić 30mA jak na tranzystorach bipolarnych jest wzmacniacz lub 80mA jak na mosfetach. Następnie wyliczyć ze wzoru: U=I*R napięcie na rezystorze emiterowym i wyregulować do osiągnięcia jego wartości. Może również zdażyć się tak , że po wymianie tranzystorów, punkty ich pracy tak mocno się przesuneły , że nie uda się uzyskać rozsądnej wartości prądu. Wtedy, należy przeanalizować, czy nowe tranzystory są właściwe, jeżeli tak to dobrać wartości rezystorów w układzie kompensacji prądu spoczynkowego.
Pozdrawiam
Pozdrawiam.
Zoltar |
Znawca -
 |
|
|
|
rzeziu
|
|
Siema Ten Wzmacniacz jest przez kogos zrobiony. Wygląda jak ze sklepu wszystko robione samemu, mam do tego schemat moze wam cos to pomorze :))
Aha czy te tranzystory moga sie spalic?? ostatnio gral przez 4,5 godziny na grilu i sie nie spalil byl gorący ale gral.Moze sie spalic?? |
 |
|
|
|
Hard-Core
|
|
Heheheeh widze że wzmacniacz gra w klasie A ;)
zeskanuj schemat to poszukamy rezystorka lub pot. do regulacji prądu spoczynkowego...
Co do zamienników to różne firmy=różne parametry,ale wszystko da się zrobić.
Pozdrawiam! Hard-Core!!! |
 |
|