interesuje mnie czy ktos juz probowal podlaczac wyswietlacze BRT (diodowe) pod np zegarki, termometry ktore oryginalnie sa przystosowane do wyswietlaczy LCD.
Chcialbym cos wykombinowac, ale podobno prady na stykach do wyswietlacza sa mikroskopijne i nie da rady zaswiecic leda.
Moja logika mi mowi ze gdybym jako wzmocnienie zastosowal na kazdy segment tranzystor to by dzialalo. Jesli dobrze kombinuje to jak to zastosowac, jaki trazystor czy cos
Raz, że prądy są małe, to jeszcze sposób sterowania LCD jest inny - za pomocą prądu przemiennego(a konkretnie za pomocą 2 przebiegów zgodnych w fazie, albo niezgodnych - wtedy jest gaszenie i zapalanie danego segmentu).
Dobrze kombinujesz, że do każdego sygnału sterującego segmentem LCD trzeba by dać tranzystor(najlepiej tranzystor polowy, a nie zwykły bipolarny, bo polowe praktycznie nie pobiorą prądu z tego sygnału - nie obciążą go).
Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-11-05 18:28:05
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]
Zauwaz jeszcze jedna rzecz, w wiekszosci LED may proste wyswietlacze typu 8 z kropka i sa te segmenty polaczone jako wspolna katoda, albo wspolna anoda, zas w wielofunkcyjnych LCD to potrafia powymyslac takie dziwne polaczenia segmentow, ze jeszcze bedziesz musial budowac dekoder z kodu LCD na LED.
Tak jak pisze Arnold LCD jest zawsze zasilane przebiegiem przemienyn i jest w nich bardzo wazne, aby nie plynela przez LCD skladowa stala, bo przy dluzszym jej przeplywie nastapi elektroliza w cieklym krysztale i LCD padnie. Tak ze sygnal dochodzacy do danego segmentu LCD to jest zawsze prostokat, a tylko zmienia sie jego faza w zaleznosci od tego czy ma on wyswietlac czy nie.
Jest wiec raczej ekonomicznie nieoplacalne robienie takich przerobek.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2005-11-06 07:30:09