Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 772 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Zwarcie w piecu? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Zwarcie w piecu?"   

sob3r
 Wysłana - 8 maj 2006 17:08        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam,
mam problem z moim piecem basowym HandBox250W, transformator robiony na zamówienie (o ile ma to jakieś znaczenie). Otóż pali mi się uparcie bezpiecznik (są 2, jeden z boku płytki,w okolicach cewek - ten jest ok i drugi - przy kablach ze znaczkiem odwróconego T, z ktorych jeden dochodzi do obudowy, jak mniemam w celu uziemienia).
Przy dotknięciu jakiegokolwiek elementu metalowego obudowy pieca (nie liczę kółek ;) slychac stukniecie glosnika (jak przy podlaczaniu kabla przy wlaczonym wzmacniaczu). Nie chcę jeszcze niczego rozkręcać, czy ktoś ma jakiś pomysł co może być powodem palenia się tego elementu? Dodam, że nic nie było w nim zmieniane i do tej pory wszystko działało ok (mam go już jakieś 4 lata), więc parametry są dobrane odpowiednio. Żaden z rezystorów nie wygląda na spalony, głośnik też jest ok, scieżki nie są przerwane. Gdzie szukać problemu?? Jeśli to pomoże, mogę wystawić zdjęcie wzmacniacza z poszczególnymi układami.

Pozdrawiam, sob3r

el_bart
 Wysłana - 8 maj 2006 17:53      [zgłoszenie naruszenia]

ja bym stawial na przebicie gdzies na obudowie (suberuje to palacy sie bezpiecznik), lub tez brak uziemienia calosci (dziwne dziweki podczas dotykania).
sprawdz na poczatek czy zachowuje sie tak samo po podlaczeniu do uziemienia!

[baszerr.org]

sob3r
 Wysłana - 8 maj 2006 18:23      [zgłoszenie naruszenia]

czy mogę prosić i wskazówki? Bo nie jestem pewny co mam zrobić słysząc "podłącz do uziemienia". Jestem w tych sprawach zdecydowanie początkujący, więc bardzo proszę o maximum szczegółów ;)

el_bart
 Wysłana - 8 maj 2006 21:35      [zgłoszenie naruszenia]

na poczatek sprawdz jaka masz wtyczke i jakie gniazdko - czy gniazdo jest "z bolcem" oraz czy wtyczka posiada "dziure" na ten bolec, czy jest to plaska wtyczka 2 stykowa?

przydalby Ci sie tez multimetr jakis, zeby posprawdzac polaczenia (to ze wtyczka i gniazdko wygladaja na "uziemiajace", nie znaczy ze tak jest w rzeczywistosci).

duzo moze byc powodow takieog zachowania i trudno cos tak w ciemno konkretnie powiedziec. najlepiej pisz wszsytko co wiesz i podeslij zdjecia co sie da na forum, to popatrzymy, pomyslimy. :)

[baszerr.org]

All_be_4_u
 Wysłana - 8 maj 2006 23:22      [zgłoszenie naruszenia]

Za el_bart'em dodam dowiedz się sprawdź czy coś w tym stylu, czy nie miałeś w ostatnim czasie zmienianej instalacji z TN-C lub TN-C-S na nową dostasowaną do wymogów UE, TN-S.
Uziemienie, o którym pisze el_bart, to nic innego jak połączenie obudowy do punktu ochronnego PE w sieci lub "UZIEMIENIA", dodatkowym przewodem. Zalecane chociażby dla lepszego ekranowania od sygnałów zewnętrznych.
Innymi słowy połącz obudowę z wystającym "bolcem" w gnieździe sieciowym (najbliższym wyposażonym), lub "uziemieniem" (instalacją wodocągową, co, uziemieniem budynku)jeżeli jest metalowa i zakopana w ziemi.
NIE POLECAM PODŁĄCZANIA DO INSTALACJI ODGROMOWEJ "PIORUNOCHRONU"

Moim jednak skromnym zdaniem problem polega na zwarciu jakiegoś elementu lub przewodu płytki z obudową. Uziemienie swoją drogą, ale porządne oględziny wnętrza też mogą się przydać. Jeżeli jednak i to nie pomoże, zalecam serwis. Przyczyn może być niezliczona ilość, jak choćby zwarcie wewnątrzukładowe w "końcówce mocy". Mam nadzieję, że się mylę.
pozdrowionka i miłej zabawy.

...rzekłem.

el_bart
 Wysłana - 9 maj 2006 00:38      [zgłoszenie naruszenia]

fakt - zmiana instalacji mogla wprowadzic troche zamieszania. warto to sprawdzic! jakies 2 miesiace temu kumplowi przekladalem kable w instalacji w domu, bo podczas remontu ktos zle podlaczyl i byla faza na bolcu metalowego blatu kuchenki i zlewozmywaka!! 8-/

nie zgodze sie co do podlaczania "uziemienia" urzadzenia pod rury wodociagowe, grzejniki, etc... nie jest to bezpieczne - w przypadku awarii sprzetu (np: zwarcie), moze sie zdarzyc, ze pokaze sie tam napiecie sieci i zamiast pojsc "prosto do ziemi" moze sie pokazac komus na kranie nad wanna...

[baszerr.org]

All_be_4_u
 Wysłana - 22 maj 2006 22:24       [zgłoszenie naruszenia]

Przyznaję się do błędu, masz rację el_bart w sprostowaniu "uziemienie" podłączać wyłącznie instalacji ochronnej, lub uziemiającej.

...rzekłem.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Zwarcie w piecu?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL