Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 936 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Zwiekszenie prądowe zasilacza 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Zwiekszenie prądowe zasilacza"   

litwin91
 Wysłana - 18 maj 2010 18:51        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam,da się w jakiś prosty sposób zwiekszyć wydajność prądową transformatora.
Ogólnie chodzi mi o to że np. gdy trafio ma wydajność np 500mA to czy da się ja zwiększyc? bez "męczenia transformatora"
Także chciałbym sie dowiedzieć czy da sie zwiekszyć wydajność pradową zasilacza z stabilizatorem.Ogulno dostepne i tanie stabilizatory mają wydajność bodajże 1.5A.
Jak wszysztko dobrac i wyliczyć.
Pytanie czyscto z ciekawości wiem ze to mi sie kiedyś przyda

Preskaler
 Wysłana - 18 maj 2010 22:56      [zgłoszenie naruszenia]

Nie da się! Cały zasilacz jest zaprojektowany ekonomicznie i nie ma zbyt wielkiego marginesu poza moc nominalną. Jakieś chwilowe przeciążenie jest dopuszczalne ale dłuższe spowoduje wzrost temperatury i możliwość uszkodzenia. Wszystkie też elementy tak są dobrane aby nie miały wyższego, dopuszczalnego prądu jak nominalny. W tym oczywiście i stabilizatory.

Preskaler

Znawca -

litwin91
 Wysłana - 19 maj 2010 14:48      [zgłoszenie naruszenia]

ale w jakiś sposob da sie zwiekszyc wydajność pradowa stabilizatorów.Dla przykładu zrobiłem zasilacz na LM317 który powinien wyciagnac max 1.5A.Lecz wykozystalem schemat z dodatkowym tranzystorem mocy BD912(LUB 911 NIE PAMIETAM TERAZ) i z niego wyciągam ok4A bez wzgledu na ustawienie napiecia.Dlatego chcialbym sie dowiedziec na jakiej zasadzie to działa i jakie tranzystkory moge stosowac i w jaki sposob dopierac ich moc do pradu.

zbysiu13
 Wysłana - 19 maj 2010 16:03       [zgłoszenie naruszenia]

To już inna sprawa niż ta z pierwszego postu.
Sprawa z dodatkowym tranzystorem polega na tym, że "brudną robotę" czyli spadek napięcia powodujący przy sporych prądach wydzielanie się ciepła bierze na siebie ów tranzystor. W takim układzie struktura układu scalonego stabilizatora LM nie nagrzewa się zbytnio, a jego prądem obciążenia jest prąd bazy dodatkowego tranzystora, sporo mniejszy od prądu obciążenia całości stabilizatora.
No ale z pustego i Salomon nie naleje... Jeśli zbudujesz stabilizator bez problemu i bez poparzenia się radiatorem dający teoretycznie prąd np 10 A, ale podłączysz to do transformatora o znamionowym prądzie wyjściowym 0,5 A, to właśnie pół Ampera będziesz mógł "pociągnąć" z wyjścia stabilizatora, bez ryzyka usmażenia uzwojeń transformatora.. Piszę w wielkim uproszczeniu i łopatologicznie .

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Zwiekszenie prądowe zasilacza

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL