Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 4415 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Zwrotnica w kolumnie? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Zwrotnica w kolumnie?"   

wu-tang
 Wysłana - 20 październik 2002 20:42        | zgłoś naruszenie regulaminu

Hej.

Jedna z 2 kolumn dziala ciszej od drugiej (takie same ma glosniki). A gdy pokrece volume na wzmacniaczu to wywala bezpieczniki i przy okazji cos sie pierniczy we wzmacniaczu (naprawa 45zl). Ktos mi powiedzial, ze to zwrotnica w kolumnie sie zepsula :/ Prawda to?

Zmieniony przez - wu-tang w dniu 2002-10-20 20:44:12

MANIJAQ
 Wysłana - 22 październik 2002 22:48      [zgłoszenie naruszenia]

hmm jesli to napewno zwrotnica to ja wiem co sie stalo ale to musialo byc spowodowane przegrzaniem lub twoja ingerencja
a mianowicie jakies kable mogly sie polaczyc dramatycznie zmalal opor pradu ze wzmacniacza i sie mixuje
ale hmmm to mi nei wyglada na zwrotnice

MANIJAQ

paragki
 Wysłana - 3 listopad 2002 19:30      [zgłoszenie naruszenia]

powiedz czy wszystkie glosniki w kolumnach grają,bo jak jakis spaliles to moze on robic zwarcie,a zreszta zajrzyj do kolumn i sprawdz czy nie ma tam jakichs luźno zwisajacych kabelkow.

pozdrawiam

slimak
 Wysłana - 9 listopad 2002 22:53      [zgłoszenie naruszenia]

Prawdopodobnie uszkodzeniu mógł ulec sam wzmacniacz. Trzeba sprawdzić przede wszystkim prąd jaki płynie przez stopień końcowy dla każedego kanału. Prąd ten jest regulowany przez układ diody mocy (zenera ) ustalając punkt pracy tranzystora końcowego lub też dioda znajduje się wewnątrz scalaka. Prący płynące na obu wyjćiach nie mogą się różnić więcej niż 5 %. zwróc także uwagę na same głośniki ich opór musi być równy. Po dokonaniu pomiaru odezwij się spróbujemy coś innego. Powodzenia.

Ślimak

wu-tang
 Wysłana - 1 grudzień 2002 21:00      [zgłoszenie naruszenia]

Chyba wszystkie glosniki w kolumnie dzialaja. Tylko za cicho. Zagladalem do srodka i zwarcia raczej nie ma.

'Prawdopodobnie uszkodzeniu mógł ulec sam wzmacniacz.' - wzmacniacz byl naprawiany..juz ze 2 razy. I psuje sie ciagle tak samo. Gdy podlacze ta zwalona kolumne i podkrece volume na max. Jak podkrece, gdy podlaczona jest sprawna kolumna to sie wzmacniacz nie pie*doli i wszystko ladnie gra. (szkoda ze tylko na 1 kolumnie)

Nie wiem jak sie robi taki pomiar :/ W sumie to malo wiem. A z elektroniki to i tak nic nie zrozumiem :/ A moze to jednak ta zwrotnica?

..there's no spoon...

slimak
 Wysłana - 1 grudzień 2002 21:59      [zgłoszenie naruszenia]

Skoro jest taki objaw to rzeczywiście może być uszkodzona sama kolumna. Trzeba sprawdzić czy ma taki sam opr jak sprawna np. omomierzem który mierzy do najmniej z dokładnością do 0,5 oma. Opór obu kolumn powinien być równy. Poza tym w zwrotnicy kolumny są pojemności które nie da się zmierzyć omonierzem a mogą w czasie pracy zachowywać się dziwnie. W takim przypadku rzeczywiście uszkodzeniu mogła ulec zwrotnica tej kolumny.

Ślimak

Poncho
 Wysłana - 2 grudzień 2002 17:06      [zgłoszenie naruszenia]

Witam! Mimo tego stawiałbym na wzmachola. Podobne coś mnie spotkało.
Były 2 kolumny 40W od wieży (chyba 2 drożne) i jedena grała głośniej od drugiej. Kolumny były sprawdzone na innym sprzęcie (wymacholku) i grały okey.
Nie sprawdzałem tamtego trefnego ukł. wzmacniacza, bo problem został rozwiązany.

Spróbuj podłączyć te kolumny do innego wzmachola.
------------
Pozdrawiam

...::: "Hudson" the great marine - now as "Poncho" :::...

Zmieniony przez - Poncho w dniu 2002-12-02 17:07:33

paragki
 Wysłana - 2 grudzień 2002 19:50      [zgłoszenie naruszenia]

wybacz poncho,ale wzmachol wzmacholowi nierówny.Moja Yamaha Na zwarciu moze osiągnąć połowe głośności,a dopiero poźniej sa włączane zabezpieczenia.Każdy ze wzmacniaczy wytrzyma minimalne opory o innych wartościach.Tak więc moim zdaniem,najlepiej jest podłaczyc do tego wzmacniacze inne kolumny itestować go przy dość dużej mocy i wtedy będzie jasne gdzie jest usterka

Poncho
 Wysłana - 2 grudzień 2002 20:44      [zgłoszenie naruszenia]

"paragki" o tym co piszesz w ogóle nie pomyślałem
Pomysł lepszy od mojego, ale warto na oba sposoby spróbować podłączyć. Do innego wzmachola i inne kolumny do ów wzmachola.

-----------------
Życzę powodzenia
i czekamy na odp.

...::: "Hudson" the great marine - now as "Poncho" :::...

wu-tang
 Wysłana - 2 grudzień 2002 22:50      [zgłoszenie naruszenia]

Ale wzmachol ten byl w naprawie juz. Czyzby zostal zle naprawiony? A zreszta sprawdzalem obydwa kanaly na nim podlaczajac sprawna kolumne i gralo glosno i wyraznie. Moze to jednak ta zwrotnica?:D

..there's no spoon...

paragki
 Wysłana - 19 grudzień 2002 20:43      [zgłoszenie naruszenia]

tak.jezeli oba kanały na sprawnej kolumnie grały głośno i wyraźnie to uszkodzenie wzmacniacza powstaje z w wyniku zbyt niskiego oporu jednej z kolumn.moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest pojscie z kolumną do osoby krora robiła wzmacniacz i niech sprawdzi ona wszystkie połączenia i części we zwrotnicy,chyba ze jakis glosnik jest spalony,no ale twierdzisz ze chyba wszystkie grają.pozdrawiam

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Zwrotnica w kolumnie?

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL