Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1382 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
"Przeskakujący" licznik modulo 6. 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor ""Przeskakujący" licznik modulo 6."   

Efendi
 Wysłana - 9 styczeń 2010 19:27        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!
Mam do zrobienia układ, który będzie w kolejnych taktach zegara wypisywał kolejne liczby modulo 6. Układ ma mieć dodatkowe wejście. Jeśli pojawi się na nim 1, układ ma przeskakiwać cyfrę 1 (czyli liczyć 0,2,3,4,5,0,2,3,4,5 itd.). Mam zastosować tylko bramki i przerzutniki typu d.
Mam problem właśnie z tym przeskakiwaniem. Właściwie zrobiłem już układ z przerzutników, który zlicza modulo 6. Z przerzutników połączynch jakby szeregowo zrobiłem zegary, które na wyjściu dają:
111111000000, 110011001100, 111111111111000000000000 i 101010, potem połączyłem je odpowiednimi bramkami, żeby otrzymywać kolejne wartości. Nie mam jednak koncepcji jak wykonać to przeskakiwanie. Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie.

zooby
 Wysłana - 11 styczeń 2010 23:07      [zgłoszenie naruszenia]

Zaprojektuj trochę inaczej automat ;). Wejścia do przerzutników będą zależeć nie tylko od stanów innych przerzutników, ale także od wejścia. Rozrysuj sobie tabelkę zmiany stanów zarówno przy wejściu sterującym = 0 (czyli bez przeskoku) oraz przy wejściu sterującym = 1 (czyli z przeskokiem). Potem, jak będziesz liczył funkcje wzbudzeń przerzutników weź pod uwagę również stan wejścia, a nie tylko stan innych przerzutników. Z grubsza to wszystko, jeśli chodzi o wskazówkę (nie mam za bardzo czasu, by Ci to rozrysować).

Kompleksowy przykład zaprojektowania takiej tabeli masz tu:
[pl.wikipedia.org/wiki/Automat_Moore'a]

Efendi
 Wysłana - 12 styczeń 2010 15:18      [zgłoszenie naruszenia]

Właśnie zorienotwałem się, że miałem na początku kiepski pomysł, a w sumie zadanie jest raczej proste ;)
Wystarczy uzależnić funkcję przejścia dla każdej kolejnej wartości bitu od poprzednich wartości wszystkich bitów i dodatkowego wejścia (razem 4).
W każdym razie dzięki ;)

zooby
 Wysłana - 12 styczeń 2010 18:20       [zgłoszenie naruszenia]

To mniej wiecej mialem na myśli, ino ciężko jakoś mi to było wytłumaczyć

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

"Przeskakujący" licznik modulo 6.

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL