Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 968 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
??? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "???"   

fad
 Wysłana - 10 marzec 2003 18:42        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam 2 starsze juz glosniki po 5W i 4 omow jaki do tego powinienem uzyc wzmacniacza i czy nie beda trzeszczec gdy sie je podglosi???

R. Horror
 Wysłana - 10 marzec 2003 21:18      [zgłoszenie naruszenia]

Moc starczy (a nawet nie większa) w granicach 3W , impedancja wzmacniacza - bezwzględnie 4 omy - nie 8!

Rocky Horror

Specjalista -

fad
 Wysłana - 10 marzec 2003 22:01      [zgłoszenie naruszenia]

A nie beda trzeszczec i ile na wyjsciu powinien miec wzmacniacz bo kiedys te glosniki podlaczylem pod wzmacniacz ktory mial ok 2x5W (juz nie pamietam) tylko ze nie mial potencjometru i mi trzeszczaly (buczaly).

R. Horror
 Wysłana - 11 marzec 2003 15:21      [zgłoszenie naruszenia]

Chyba nie do końca rozumiem...
Trzeszczenie a buczenie to dwie różne rzeczy , powstające z zupełnie innych przyczyn
Czy to o co Ci chodzi to trzaski jak np. przy regulacji starym wytartym potencjometrem , czy ciągły niezmienny basowy dzwięk jaki np. słychać przy pracy transformatorów?

Rocky Horror

Specjalista -

fad
 Wysłana - 11 marzec 2003 16:48      [zgłoszenie naruszenia]

Trudno to zinterpretowac slownie, ale chodzi mi o taki ryk ktory powstaje gdy w winampie da sie za duzo db, ale przypominam ze przy glosnikach ani przy wzmacniaczu nie mialem zadnych potencjometrow do regolacji basow ani glosnosci!

R. Horror
 Wysłana - 11 marzec 2003 19:33       [zgłoszenie naruszenia]

Czyli wtedy jak łączyłeś - wzmacniacz z braku potencjometru pracował cały czas na maksymalnej głośności , czy regulowałeś głośność na kompie?
Jesteś pewien że te głośniki są w 100% sprawne? Nie pracowały one kiedyś na w pełni wysterowanym - za mocnym wzmacniaczu(właściwie to od tych 5W w górę)?. Może to mieć teraz fatalne skutki w postaci zwężenia się karkasów od cewek głośników , spowodowanego ciepłem w nich wydzielonym. Zwężony karkas ocierał by się o magnes , powodując charakterystyczne trzeszczenie...

Rocky Horror

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

???

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL