Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3859 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
"zasilacz stabilizowany 9 V 3A" 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor ""zasilacz stabilizowany 9 V 3A""   

wodawoda
 Wysłana - 31 marzec 2008 22:31        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam mam do zaprojektowania Zasilacz stabilizowany :/ , zaproponowac schemat i opis dzialania oraz obliczenia i dobor elemneotw:/! To jestm moj pierwszy raz i nie wiem jak sie za to zabrac:/

Napiecie wyjściowe: 9V
Prąd wyjściowy: 3A
Zasilacz ma być zaśilany prądem z sieci 230V 50Hz

Temperatura pracy nie mam danej charakterystyka wyjściowa tez nie, zakres regulacji wokół 9 to 1% tolerancja. Do Budowy Zasilacza ma mi pomóc schemat transformator->Prostownik->Filtr->Stabilizator :/

zbys
 Wysłana - 1 kwiecień 2008 23:21      [zgłoszenie naruszenia]

Widze, ze odzew ogromny.

A wiec po kolei. Czy go masz zbudowac fizycznie, czy tylko teoretycznie na papierze? Czym dysponujesz? Jakie masz doswiadczenie.

Zaczac trzeba od tego, ze potrzebny bedzie transformator, tak jakis 40W , o napieciu wtornym 12V (okolo).

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

wodawoda
 Wysłana - 2 kwiecień 2008 08:41      [zgłoszenie naruszenia]

Tylko teoretcznie , schemat , opis ,bobliczenia i dobro elementow.Mam taki schemat ale nie wiem czy jest dobrze moze ktos rzuci okiem ? Jest on niby na 9V i 3A

Zmieniony przez - wodawoda w dniu 2008-04-02 08:42:30

Opis obliczenia:
Potrzebujesz na wyjściu 9V przy 3A. Można przyjąć minimalny spadek napięcia na stabilizatorze Udo=3V więc przed nim potrzeba minimum 12V. Tak więc na kondensatorze filtrującym nie może być nigdy mniejsze niż 12V. Na kondensatorze podczas pracy będą występować tętnienia. Załóżmy, że poziom tętnień na kondensatorze będzie na poziomie ok 20% napięcia przed stabilizatorem więc Ut=0,2*12=2,4V. Teraz można określić pojemność kondensatora C=(I*t)/Ut gdzie Ut to napięcie tętnień [V], I prąd obciążenia [A] a t to czas jednego okresu , który dla prostownika pełno okresowego i częstotliwości sieci 50Hz wynosi 10ms. Więc CF=12500uF/25V można dać 2 kondensatory po 6800uF. Napięcie potrzebne z trafa wynosi Uac=(Ucf/√2)+Uf gdzie Ucf to napięcie na kondensatorze powiększone o tętnienia więc Ucf to 12+2,4=14,4V, Uf to napięćie prtzewodzaenia mostka prostowniczego, załóżmy 1,5V. W sumie daje to Uac=(14,4/√2)+1,5=11,7V, zakładamy 12VAC. Dalej idąc potrzebny jest wartość wydajności prądowej transformatora Iac. Zakładam, że część sterująca stabilizatorem pobiera znikomy prąd w stosunku do obciążenia więc Iac≥Io*√2 , Iac≥3*√2 co daje minimum 4,25ACA. Mostek prostowniczy przyjmijmy 6A. Tu już część obwodu, przez który płynie główny prąd mamy z głowy. Teraz czas na elektronikę. Zacznijmy od napięcia referencyjnego. Zakłądam wykorzystanie TL431 o napięciu Uref jak na schemacie równym 2,495V (powiedzmy 2,5V). Wymaga on do poprawnej pracy minimum 1mA prądu więc rezystor R1 powinien nieć max R1=(Ucf-Uref)/Iref co da R1=(14,4-2,5)/0,001=11,9koma, zakładam 10k (można mniej). Teraz czas na sprzężenie zwrotne. Aby uzyskać wymagane 9V trzeba wzmocnić napięcie referencyjne ku razy gdzie ku=Uo/Uref=9/2,5=3,6V/V. Wzmocnienie wzmacniacza operacyjnego wyznacza się z zależności ku=(R3+R4+R5)/R5, wiem że znasz wzór na ku=(1+(R3+R4)/R5) ale to dokładnie to samo. Stosunek (R3+R4)/R5 musi więc wynosić 2,6. Zakładam R5 na 2,2k i zgodnie z tym R3+R4=2,2*2,6=5,72k. R3 zakładam na 5,6k i R4 na 470om. R4 to potencjometr i umożliwi dokładne ustawienie 9V wraz z pewną odchyłką w obie strony. Kondensator C1 służy do filtracji napięcia referencyjnego a C2 wyjściowego. Wróćmy jeszcze do tranzystora wykonawczego Q1. Spadek napięcia na nim wynosi Ucf-Uo, płyną przez niego te 3A obciążenia więc moc strat na nim wynosi P=(Ucf-Uo)*Io co daje P=(14,4-9)*3=16,2W i tyle maksymalnie tranzystor musi rozproszyć. Z tąmocą radzą sobie tranzystory w obudowach TO-220 więc jak już zaproponowałem na schemacie tranzystor w układzie Darlingtona to może to być TIP122 czy jego odpowiednik BD649, oczywiście z sensownym radiatorem

I co dobrze to jest mniejwiecej ???

Zmieniony przez - wodawoda w dniu 2008-04-02 08:44:39

zbys
 Wysłana - 2 kwiecień 2008 17:59     
 Usunięta przez zbys za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
[zgłoszenie naruszenia]

Znawca -

zbys
 Wysłana - 2 kwiecień 2008 18:01      [zgłoszenie naruszenia]

Jest bardzo dobrze, caly projekt jest OK do momentu, gdy nie przejdziemy do dokladniejszej analizy.

Uklad j/w bedzie poprawnie pracowal, przy podanych idealnych zalozeniach. Ale dobrze jest uwzglednic stan rzeczywisty. Tutaj sa conajmniej dwie rzeczy do uwzglednienia (te najwazniejsze) - stan przeciazenia na wyjaciu, czy wrecz zwarcia i wahania napiecia sieci. Bo np. kompensacje temperaturowa, to zawiera w sobie TL431, ale mozesz o tym napisac, wyprzedzajac ewentualne zapytanie o wahania temperatury.

Zwarcie wyjscia to najprosciej bezpiecznikiem po mostku, np. 4A. I teraz musisz zastanowic sie czy dodawac uklad ograniczenia pradowego, czy dodac pewien zapas mocy tranzystora regulacyjnego i wiekszy radiator, aby wytrzymywal przeciazenia nie powodujace przepalenia bezpiecznika.

Natomiast co do wahan sieci, to przyjmij jakies dopuszczalne, np. +/- 10% i wylicz parametry transformatora i fitracji dla 207V. Bo zasilacze stabilizowane robi sie nie tylko aby kompensowac zmiany obciazenia, ale takze wahania zasilania. I to ma miejsce duzo czesciej. Wiekszosc ukladow pobiera praktycznie staly lub malo zmieniajacy sie prad.

Po czym zaloz wahanie na plus i wylicz maksymalne napiecie pracy kondensatorwo filtrujacych, jak i moc wydzielana w tranzystorze regulacyjnym.

Uwzglenienie tych dwoch rzeczy powinno spowodowac, ze zlapiesz troche plusow u prowadzacego, to tak powinno sie poprawnie projektowac wszelkie urzadzenia. A nie , ze budowane bez zapasu mosty wala sie, jak to rok temu mialo miejsce w USA.

Znawca -

zbys
 Wysłana - 7 maj 2010 18:30      [zgłoszenie naruszenia]

Znawca -

delires
 Wysłana - 7 maj 2010 20:40      [zgłoszenie naruszenia]

Wielkie dzieki zbyszku za udostepnienie schematu zasilacza.

delires
 Wysłana - 8 maj 2010 17:32      [zgłoszenie naruszenia]

mam pytanie,czy nie bylo by lepiej jak dal bym scalaka 7809 za wzmacniacz i koncowke? poza tym jaki tu jest dany transformator ?

zbys
 Wysłana - 11 maj 2010 01:59       [zgłoszenie naruszenia]

Transformator jest liczony w tekscie, tym drobnym drukiem i wyszlo 12VAC.
A 7809 to stabilizator 1A. Nie podales jaki ma byc twoj zasilacz. Poza tym, to co to za praca - uzycie gotowego stabilizatora.

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

"zasilacz stabilizowany 9 V 3A"

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL