Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1873 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
altus 70 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "altus 70"   

adamdial
 Wysłana - 1 listopad 2003 18:07        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Czy moge zamiast głośnika basoweg 8ohm podłączyć inny głośnik 4ohmowy? Te co są orginalne w kolumnach się rozleciały ze starości i chciałem kupić nowe jakieś inne zamieniki innej firmy? Czy muszą być 8ohmowe??

badboy23
 Wysłana - 1 listopad 2003 19:47      [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
głośników 4 ohmy Głośniki większej imp. można także zastosować, tak jak zwykle w większości wzmacniaczy, ale moc będzie mniejsza i mogą się zwiększać zniekształcenia. pozatym będzie mniej basu, jak wzmaczniecz ma 8 a kolumna 4 to się wzmacz.. może się spalić....ale to jest bardzo zatkie
Pozdrawiam!

Zmieniony przez - badboy23 w dniu 2003-11-01 19:55:54

baffi
 Wysłana - 1 listopad 2003 19:56      [zgłoszenie naruszenia]

Mi naszczescie spalil sie kiedys tylko bezpiecznik ale masz racje lepiej nie ryzykowac bo albo spalisz końcówke mocy albo bezpiecznik albo układy, jeszcze zalerzy jaki to wzmacniacz,
Najlepiej sprzedaj ten głośnik jakiemuś kumplowi i kup sobie jakiś nowszy fajniejszy może troche dołożysz ale przynajmniej wzmacniacz cały, głośnik cały i gra.

adamdial
 Wysłana - 2 listopad 2003 09:19      [zgłoszenie naruszenia]

wzmachol to stara unitra!!!

R. Horror
 Wysłana - 2 listopad 2003 11:01      [zgłoszenie naruszenia]

Nie istnieje wzmacniacz 8 omowy który mógłby bezpiecznie pracować z głośnikiem 4 omowym. Wszelkie opinie że "bardzo rzadkie" jest spalenie takiego wzmacniacza pod obciążeniem 4 omy są absolutną bzdurą!
Normalne działanie wzmacniacza w takich warunkach jest NIE MOŻLIWE, a tym którzy nie wierzą polecam dowolny podręcznik do fizyki.
Ludzie! Uszkodzeń nie widać od razu, ale wzmacniacz się powoli wypala, aż w końcu się całkiem przekręci!!! Nawet jak padnie bezpiecznik, to na 80% elektronika wzmacniacza też jest już w pewnym stopniu naruszona.
Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, żeby 8 omowy wzmacniacz wyszedł cało z pracy przy 4 omowych głośnikach.

Adamdial, co właściwie Cię skłania do użycia 4 omowych głośników?
Jeśli Twój wzmacniacz może pracować pod obciążeniem 4 omy, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby zastosować w kolumnanch 4 omowe basy. Jednak odbije się to trochę na charakterystyce częstotliwościowej kolumn. Zakres częstotliwości pracy głośnika niskotonowego nieco spadnie, w efekcie czego powstanie dziura w paśmie częstotliwości między granicą głośnika śerdnio, a niskotonowego. Ile ta dzura będzie miała? Tego nie wiem, zależy od dobroci cewki w zwrotnicy, jak cewka ma kijowe parametry, to może i wogóle tej dziury nie będzie, albo będzie liniowy spadek.
Ogółem lepiej by było jakbyś zastosował jednak głośniki 8 omów, cenami się nie powinny różnić od takiej samej mocy 4 omowych. Chyba że już masz te czwórki, to upewnij się czy wzmacniacz (a tak bajdełej, jaki to dokładnie typ?) to wytrzyma.

Rocky Horror

Współczesne niewolnictwo, hiperkorupcja, fałszywa religia, plastikowa rewolucja. Sk***iele nas poniżają, z ekranu obiecują, nic nie dają. To jest tuż obok za moimi drzwiami, każdego dnia bliżej między nami, patrzę jak słowa płyną kanałami, sk***ieli do granic. Dalej już nic nie ma, wyciągam brudy z ukrycia i cienia. Generacja X, generacja stracona, tak oni stworzyli kolejny slogan, umywają ręce więc żyjesz zapomniany, dziecko betonu, k***y i bramy.

Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2003-11-02 11:20:30

Specjalista -

adamdial
 Wysłana - 2 listopad 2003 12:10      [zgłoszenie naruszenia]

dokładnie to nie wiem jaki to model, bo nie mam go pod ręką, jest na działce, ale jest to unitra 2x70wat (albo 60wat) i 2x30wat, jest on 4kanałowy!! Bardzo stary bo był dostępny za kartki lub za dolce jak to było kiedyś!

Ketchup87
 Wysłana - 14 marzec 2005 14:10      [zgłoszenie naruszenia]

Mam... ehh miałem Altusy chyba 50 nie wiem jak to odróżnić. W głośnikach basowych (Gdn 20/40) wyleciało zawieszenie, typowe. Chcę złożyć osobnego suba a średnio i wysokotonowca wraz ze zwrotnicą przenieść do mniejszych pudełek. Mam tylko takie pytanie, czy jak wypnę z obwodu zwrotnicy głośnik basowy to będzie nadal działać? Czy powinienem w miejsce basu wstawić coś co by stawiało opór tych osmiu omów???

Pamiętaj wstając z wyra, najpierw prawa gira!

Arnold_S.
 Wysłana - 14 marzec 2005 19:42      [zgłoszenie naruszenia]

Nie.

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

DjDamian
 Wysłana - 15 marzec 2005 15:23      [zgłoszenie naruszenia]

Będzie bezproblemowo działać. Impedancja dalej będzie zbiliżona do 8om.

-------------------------

Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest hałas

Znawca -

Ketchup87
 Wysłana - 15 marzec 2005 15:29       [zgłoszenie naruszenia]

Oki, dzięki serdeczne!

Pamiętaj wstając z wyra, najpierw prawa gira!

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

altus 70

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL