| Autor |
"amatorski wzmacniacz malej mocy ("rozjazd" napiec)" |
|
|
platypoos
|
|
Wysłana - 4 kwiecień 2004 19:41 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam,
Uzywajac schematu ze strony [headwize2.powerpill.org/projects/showproj.php?file=cmoy2_prj.htm] wynonalem wlasnoreczenie wzmacniacz malej mocy dla moich sluchawek (600 Ohm). O dziwo dzialal. Jednak po pewny czasie wyszlo na wierzch moje kiepskie lutowanie. Zamiast naprawiac postanowilem wszystko rozlutowac (i tak chcialem uzyc innej plytki uniwersalnej, bo poprzednia byla dosc niefortunna) i zlozyc jeszcze raz. Jak zaplanowalem tak zrobilem. Tym razem lutowanie szlo mi duzo lepiej i naprawde bylem zadowolony. Nim podlaczylem obciazenie wszystkie napiecia byly takie jak oczekiwalem, na Op Amp'ach mialem okolo 15V (dzielone na + . Uzylem TL061 zamiast drogich OPA132. Jednak po podpieciu obciazenia wszystko sie porabalo. Uzywam odzielnych wzmacniaczy na kanal i na jednym zrobilo sie 28V a na drugim 2V, po zmniejszeniu napiecia z zasilacza (12V) zrobilo sie 22V i 2V. O co chodzi? Acha, efekt jest taki, ze po 1 sekundzie od wlaczenia jeden kanal "siada" i gra bardzo cicho, a drugi buczy. Zamiana Op Amp'ow miedzy kanalami nic nie zmienia. Podejrzewam ze cos nie tak uziemilem. Bardzo prosze o pomoc.
| |
|
 |
|
|
|
Ronnie187
|
|
|
|
|
zoltarek
|
|
Niestety scalaki TL061, TL071, TL082 jak ich wielokanałowe wersje nienadają się do tego zastosowania. Mają zamałą wydajność prądową wyjścia.
Można zastosować LM6172, który jest lepszy od oryginalnego opama,ale również kosztowny.
Pozdrawiam i przd inwestowaniem w części proponuję przeglądać noty katalogowe, wcelu uniknięcia zbędnych wydatków.
|
|
|
platypoos
|
|
Nie nadaja sie? Ale przeciez dzialaly. Bylem z nich zadowolony. Moze mnie zle zrozumiales. Poprzedni uklad (przed moja "naprawa") tez dzialal na TL061. Wspomnialem o zamianie OPA132 na TL061 tylko dlatego ze na stronie ktorej linka podalem jest on wspomniany. |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Jak zasilasz go 12V ( domyslam się, że +/-12V ) to jakim cudem masz napięcie 28V na wyjściu. Chyba, że się wzbudza i mierzysz na wyjściu napięcie o częstotliwości wykraczającej po za zakres miernika i stąd taki dziwny pomiar. Co do scalaków to pokazany na schemacie OPA jak najbardziej się nadaje ( 35mA ) Do 600 Ohm słucchawek jak znalazł. Niezabardzo nadaje się seria TL. Tych bym nieobciążał rezystancją mniejszą niż 2kOhm i to przy małych amplitudach sygnału. Oczywiście jak podpniesz 600 Ohm to będą dzialać tylko szybko ulegną przesterowaniu i będzie cicho. Ponadto po przekroczeniu pewnych wartości amplitud może przestać działać sprzęzenie zwrotne.
Jeżeli się wzbudza to, sprawdć czy niema pętli mas, a jak to niepomoże daj między wyjściem wzmacniacza operacyjnego, a wejściem (-) niewielki kondensator np: 27pF.
Pozdrawiam
|
|
|
platypoos
|
|
+12V i -12V czyli razem ... 24V? Nie wiem czemu nie czytasz dokladnie tego co napisalem. 28V bylo dla +15V i -15V zasialania. Teraz przyznasz ze to mozliwe. Moze faktycznie seria TL nie jest dobra (nie znam sie na tym dobrze) dla tego wzmacniacza, ale to chyba nie jest powod dla ktorego wszystko sie rozjezdza. Z tym kondesatorem sproboje. Wszystkie "ziemie" mala polaczone razem w jednym punkcie (mam tak jakby magistrale GND). |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Jeżeli mierzysz wzgledem minusa to jest mozliwe ( ja jestem przyzwyczajny do pomiarów wzgledem masy).
Oprócz wzbudzania, jeżeli układ masz prawidłowo zmontowany i elementy sprawne przyczyną może być niewielkie napięcie na wejściu układu.
W każdym bądź razie jeżeli układ jest niewysterowany to nawet jak podpniesz słuchawki 100Ohm i mniejsze nic niepowinno się rozjeżdźać. Nawet zakładając przy tych rezystacjach, że napięcie niezrównoważenie osiąga wartość 2mV to przy wzmocnieniu rzędu 10 nawyjściu powinno być conajwyżej 20mV. Musisz wszystko dokładnie sprawdzić, układ napewno jest poprawny. Niewiem może pomyliłeś wejścia wzm. operacyjnego. Niewidząc trudno mi wróżyć. Właściwie to nie ma co tam sknocić.
|
|
|
zoltarek
|
|
A tak apropo masy. Napewno niezapomniałeś jej podłączyć z zasilacza ?
|