Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 993 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
antena na 2 m 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "antena na 2 m"   

Pawel_779
 Wysłana - 24 luty 2010 00:21        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Chciałbym na domku jednorodzinnym umiescic antene i podlaczyc do niej radiotelefon na 2m. czy po zalozeniu na maszt musze ja jeszcze dostrajac? Co to znaczy ze antene dostraja sie pod konkretna czestotliwosc?
dzieki pawel

Preskaler
 Wysłana - 24 luty 2010 21:45      [zgłoszenie naruszenia]

No muszę powiedzieć, że jestem zaskoczony! Ten zakres częstotliwości przeznaczony jest dla łączności amatorskiej i do jego użytkowania wymagane jest zezwolenie. Zezwolenie wydawane jest na podstawie zdanego egzaminu i tzw. "Świadectwa". Egzamin obejmuje (m/inn.) znajomość radiotechniki a w niej teoria anten mówi wyrażnie o zasadach doboru i strojenia anten. Każdy laik wie, że nawet do zwykłego odbioru radiofonii i telewizji pracujących na różnych częstotliwościach (długościach fal) stosuje się anteny o różnych długościach (rozmiarach). Jeśli przy odbiorze danych fal jakieś, niewielkie różnice w długości anten nie stanowią problemu bo wystąpi jedynie spadek skuteczności, to nadajnik wymaga bardzo dokładnie dostrojonej anteny. Nie przestrzeganie tego doprowadza zwykle (poza słabym zasięgiem) do bardzo silnego nagrzewania się urządzenia i spalenia końcówki mocy. Do strojenia anten potrzebna jest wiedza teoretyczna, praktyczna jak i specjalny miernik (SWR-metr), bez którego takie zestrojenie nie jest możliwe.

Preskaler

Znawca -

Pawel_779
 Wysłana - 25 luty 2010 00:07      [zgłoszenie naruszenia]

Dzieki no wlasnie. Brak info moze byc niebezpieczny. Rzeczywiscie przygotowanie sie do egzaminu zajmie mi troche czasu.Chociaz chyba warto bo to fajne hobby. Potrzebna mi łacznoś w obpromieniu kilkunastu kilometrow wiec moze jednak na poczatek CB.

Preskaler
 Wysłana - 25 luty 2010 09:58      [zgłoszenie naruszenia]

CB jak najbardziej powinno załatwić sprawę bo zasięg tego radia to ok. 50 km. Wymaga to jednak też odpowiedniej (stacjonarnej anteny - pionowej, o dł. ok. 8m) i też bardzo dokładnie zestrojonej.

Preskaler

Znawca -

Pawel_779
 Wysłana - 25 luty 2010 14:47      [zgłoszenie naruszenia]

Dzieki jeszcze raz. Od czego zaczac przygode z krotkofalarstwem sensu stricto. Kupiłem skanner yeeasu i chce zobaczyc czy to bede czuł. Moze pomozesz mi z dobarem anteny do skanera? Chciałbym słuchac na wszystkich czestotliwosciach.

Preskaler
 Wysłana - 25 luty 2010 21:42      [zgłoszenie naruszenia]

Do odbioru może być bylełek dutu.

Preskaler

Znawca -

Pawel_779
 Wysłana - 25 luty 2010 22:33       [zgłoszenie naruszenia]

Ok dziekuje

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

antena na 2 m

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL