Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1485 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
brzęczenie z głosników TV - gdy są napisy na TV? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "brzęczenie z głosników TV - gdy są napisy na TV?"   

vvanda
 Wysłana - 3 listopad 2005 22:25        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam telewizor około 10letni-PHILIPS 14calowy (model4PT156B/58P).
problem w tym, że brzęczyw głosnikach(znaczy się - tak jak są zakłócenia w odbiorze), gdy pojawiają się NAPISY na telewizorze, ponadto wiersz w którym jest napis przesuwa się w poziomie,...
....co oznacza, że gdy są napisy końcowe np: filmu, zupełnie nie pozwala na je przeczytanie, a z głosników wydobywają się głośne zakłócenia. Efekt ten występuje nawet gdy u góry jest znak kanału(np:że to tvp3)..co oznacza, że prawie na kazdym kanale mam zakłócenia.gdzie nie ma napisów, wszystko wporzadku. Co moze byc nie tak?
(sygnał z kablówki antenowy-sprawdzany na innych telewizorach i było wporządku)

zbys
 Wysłana - 6 listopad 2005 08:23      [zgłoszenie naruszenia]

Po pierwsze to pewnie powysychaly elektrolity z ukladach zasilania wizji, a szczegolnie koncowki i slaba filtracja odbija sie na fonii.

A po drugie, to nie wiem czy 10 letni 14 calowy TV to warto dawac do naprawy, pewnie nowy taniej wyjdzie. Chyba ze sam powymieniasz te kondensatory elektrolityczne.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

vvanda
 Wysłana - 6 listopad 2005 12:56      [zgłoszenie naruszenia]

dziekuję za odpowiedź..ale w związku z tym mam pytanko..jak najprościej dojśc do tego które to są elektrolity? i czy mają jakieś specjalne wymagania?
Moze sie pokusze je wymienić...

zbys
 Wysłana - 7 listopad 2005 03:29      [zgłoszenie naruszenia]

Mam nadzieje, ze wiesz jak wyglada kondensator elektrolityczny. Praktycznie, to najlepiej wymienic wszystkie w zasilaczu. To beda kondensatory gdzies na 250V, o pojemnosci kilkudziesieciu mikrofaradow. Kondensatory wyschniete bardzo sie grzeja i koszulka plastikowa na kubeczku takiego kondensatora zwykle zmienia kolor na taki wyblakly. Czesto tez nastepuje wybrzuszenie denka, denka te maja takie naciecia na ktorych peka denko w takim przypadku. Wartosc kondensatora po prostu odczytuje sie z niego. Po otwarciu telewizorka dokladnie przyjrzyj sie kondensatorom i z tych wygladajacych na wygrzane po prostu spisz wartosci i idz do sklepu kupic nowe.

Kondensatorki sa o tyle latwe do wymiany, ze maja tylko dwie noozki i parametry wprost zapisane na obudowie. Oczywiscie trzeba posiadac lutownice i umiec lutowac.

Sam koszt kondensatorkow jest tak niewielki, ze lepiej wymienic nawet jakis dobry (a po dziesieciu latach to trudno znalesc taki w zasilaczu), niz nie wymienic zlego.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

vvanda
 Wysłana - 7 listopad 2005 08:05       [zgłoszenie naruszenia]

Lutownica mi nie obca, kondensatory w sumie też, więc myslę że nie będzie żle. Dziekuję za rady - napewno z nich skorzystam.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

brzęczenie z głosników TV - gdy są napisy na TV?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL