Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2084 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
cichy wzmaczniacz 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "cichy wzmaczniacz"   

timo69
 Wysłana - 3 listopad 2004 18:18        | zgłoś naruszenie regulaminu

mam problem ze wzmacniaczem POLKAT WS-201 (2x20W, 8 ohm). gra on cicho, zarowno na sluchawkach, jak i na kolumnach. przy wlaczeniu i wylaczaniu zapalaja sie diody wskaznikow sygnalu wyjsciowego (wszystkie), ale w czasie pracy urzadzenia wskazniki nie dzialaja. jakie moga byc tego przyczyny?

Preskaler
 Wysłana - 5 listopad 2004 06:55      [zgłoszenie naruszenia]

Przyczyn może być kilka! Najlepiej w takich przypadkach zacząć od zdobycia schematu. Póżniej pomierzeniu napięć i dopiero na podstawie tych napięć i analizie schematu, można zdecydować się na jakieś konkretne podejrzenia. W tej chwili może ktoś powiedzieć "wymień końcówkę mocy" i może mieć czasem rację (bo w 9-ciu przypadkach na 10 wysiada końcówka) ale to nie jest tak na 100%.

Preskaler

Specjalista -

timo69
 Wysłana - 5 listopad 2004 10:28      [zgłoszenie naruszenia]

no wlasnie mam problemy ze zdobyciem schematu... poza tym nie jestem elektronikiem i nie wiem, czy sobie z tym poradze... jakbym zalatwil schemat i Ci podeslal, to moglbys mi na nim zaznaczyc co i jak mierzyc i jakie wartosci maja miec pomiary? wiesz moze skad zdobyc schemat? na elektrodzie nie ma

Preskaler
 Wysłana - 5 listopad 2004 10:54      [zgłoszenie naruszenia]

Spróbuj może przez wyszukiwarkę "Google"? Ja też spróbuję! Ale jeśli nie masz z elektroniką do czynienia to czy dasz radę wykonać pomiary? Może lepiej daj komuś do naprawy?

Preskaler

Specjalista -

zoltarek
 Wysłana - 5 listopad 2004 12:31      [zgłoszenie naruszenia]

Co jest źródłem dźwięku ?
Czy ten wzmacniacz ma wy/we na korektor ?

[simedia.pl/]

Znawca -

timo69
 Wysłana - 5 listopad 2004 12:39      [zgłoszenie naruszenia]

probowalem rowniez przez googla, ale bez skutku
zoltarek: probowalem z roznymi zrodlami dzwieku (tuner, deck, komp). korektor in/out jest. probowalem zarowno z podlaczonym jak i z odpietym korektorem.

zoltarek
 Wysłana - 5 listopad 2004 12:50      [zgłoszenie naruszenia]

Zacznij od zmostkowania gniazd od korektora.
Nie wiem czy on ma dinowskie czy rca. Jeżeli dinowskie to zmostkuj 2 górne przeciwlwgłe ( lewy z prawym) piny i dwa te o jeden niżej, a środkowy zostaw wolny. Jeżeli rca to zmostuj je samymi kabelkami.
Pozatym napisz, czy wzmacniacz gra tylko cicho, czy jeszcze do tego dźwięk jest zniekształcony.

[simedia.pl/]

Znawca -

timo69
 Wysłana - 5 listopad 2004 12:58      [zgłoszenie naruszenia]

nie znieksztalca dzwieku (jesli, to bardzo niewiele - nie wsluchiwalem sie dokladnie, ale nie rzuca sie to w uszy). wyjscia ma wszystkie dinowskie. tzn mam po prostu polaczy te piny parami? tylko ze soba nawzajem czy z czym jeszcze? tzn mowiac na chlopski rozum mam wsadzic tam drut miedzy 2 piny?

zoltarek
 Wysłana - 5 listopad 2004 13:03      [zgłoszenie naruszenia]

Dobrze zrozumiałeś.

[simedia.pl/]

Znawca -

timo69
 Wysłana - 5 listopad 2004 14:43      [zgłoszenie naruszenia]

hmm... nie jestem do konca pewien, ktore mam laczyc, a wolalbym czegos nie popsuc gniazdo u mnie lezy (tzn to wyciecie na karb we wtyczce jest z boku - po prawej, a nie dole ani na gorze). moze opisze to na zasadzie zegara: wyciecie jest na godzienie 3, a piny miedzy 7 a 11. jesli ten najnizej, przy godzienie 7, oznaczymy literka A a ostatni, przy 11, E to mam laczyc AE, BD czy AB DE? troche zagmatwalem, ale mam nadzieje, ze cos z tego zrozumiesz

zoltarek
 Wysłana - 5 listopad 2004 15:03      [zgłoszenie naruszenia]

Na czerwono zaznaczyłem które, z którymi.

[simedia.pl/]

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 4 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

cichy wzmaczniacz

Strony: 1 2 3 4

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL