Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1454 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
co to jest balans bieli 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "co to jest balans bieli"   

conceptguy
 Wysłana - 5 marzec 2009 15:07        | zgłoś naruszenie regulaminu

Czarną magią dla mnie jest, jak w moim aparacie ustawić dobry kolor bo ciągle wychodzą mi neibieski zdjęcia. Zawsze zastanwiałem się do czegu służą te wszystkie obrazki, słoneczek i świeczek w aparacie podpisane WB. Znaczy domyślałem się tylko i czasem nawet manipulowałem nimi dla checy co poprawiało nieco kolor zdjęć. Przez przypadek na jakiejś stronce [http://www.jakiaparat.pl/jak_poprawnie_uzywac_balansu_bieli,1234362479,1] , znalazłem całkiem fajne wytłumaczenie. Brakuje mi tej opcji w aparacie co tam opisali, że można wybrać samemu barwę białą. Może dlatego zdjęcia tak wychodzą i są niebieski. A może poprostu już się zepsuł, zbyt nowy nie jest.
Canon Power Shot SD400
Może ktoś miał podobne problemy??

Preskaler
 Wysłana - 5 marzec 2009 20:28      [zgłoszenie naruszenia]

Jak zapewne zauważyłeś światło spotykane w rzeczywistości ma różne odcienie. Inny odcień ma światło rano i wieczorem a inny w południe. Inny odcień mają żarówki i inny świetlówki. Inne kolory są w cieniu a inne na słońcu czy przy księżycu itd. Z informacji w internecie dowiaduję się, że ten Twój Canon ma pięć rodzajów ustawień "BB" + manual. Nie wiem jak masz tam oznaczony ten manual ale z reguły jest to podawane w tzw. temperaturze barwowej źródła światła. Im wyższa temperatura tym światło staje się bardziej niebieskie i im niższa tym światło jest co raz bardziej żółte, pomarańczowe aż do czerwonego. Oświetlenie świecami ma temp. ok. 2000K, żarówka 3000 - 3800K, słońce 6000K, księżyc 10000K. Jeśli robimy zdjęcie i jest ono zbyt niebieskie to musimy ręcznie podnieść temperaturę barwową a jeśli jest żółtawe to obniżyć a jeśli pomarańczowe to bardzo obniżyć. Niektóre zaawansowane aparaty mają możliwość ustawiania "TB" w taki sposób, że ustawia się w danym oświetleniu białą kartkę papieru i na nią kieruje się obiektyw aparatu a po ustawieniu ostrości robi się zdjęcie. Potem regulując ręcznie doprowadza się precyzyjnie do prawidłowego "BB". Nie wiem czy u Ciebie tak można ale jeśli nie to spróbuj te manualne ustawienia przetestować! Jeśli są niebieskie Twoje zdjęcia to trzeba podnieść temperaturę barwową. Nie napisałeś w jakim ustawieniu pokrętła "BB" ten niebieskawy zafarb powstaje i przy jakim oświetleniu. Zwykle tak jest jeśli "BB" mamy ustawiony na oświetlenie żarówkowe i robimy zdjęcia przy świetle naturalnym to niebieskawe zdjęcia muszą powstać.

Preskaler

conceptguy
 Wysłana - 6 marzec 2009 18:31       [zgłoszenie naruszenia]

Krok po kroku udało mi się, wyjść z tej sytuacji. Nie potrafiłem odnaleźć zmiany temperatur, ale odnalazłem tę funkcję, która pozwala określić kolor biały z kartki papieru. To pomogło. Dziękuje za podpowiedzi

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

co to jest balans bieli

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL