| Autor |
"cyfra+ i kilka telewizorów" |
|
|
_Thot
|
|
Wysłana - 7 listopad 2006 15:26 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam po raz pierwszy na tym forum.
Słyszałem, że w Cyfrze można płacąc jeden abonament rozdzielić sygnał na kilka telewizorów, oczywiście w taki sposób aby na każdym można było oglądać inny kanał.
I teraz moje pytania:
- czy jest to legalne,
- czy jakość obrazu na wszystkich telewizorach jest taka sama,
- czy ktoś z własnego doświadczenia może powiedzieć czy są jakieś problemy z użytkowaniem takiej instalacji,
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
| |
|
 |
|
|
|
etom
|
|
Jak masz tylko jeden dekoder to nic z tego  |
 |
|
|
|
dmprk
|
|
Więc tak:
w jednym domu to jest teoretycznie legalne.
Tyle że aby podzielić sygnał tak żeby na każdym telewizorze był inny kanał niezbędny jest spliter. Za jego pomocą podzielisz kartę C+. Tyle że każdy telewizor będzie potrzebował własnego tunera. Cała instalacja jest raczej kosztowna.
Jest jednak coś innego. Kiedyś był taki projekt aby łączyć dwa tunery fergusson. Jeden miał by kartę, i dzielił by ją z drugim. Potrzebny by był 1 tuner czytnikiem i 1 tuner FTA. To był by jakiś tam rodzaj sharingu .... tyle że w obrębie jednego domu to było by właściwie legalne. Problem jest jednak taki że gdy pojawiły się te softy to występowały cięcia na jednym z tunerów. Nie wiem czy ten problem został jakoś rozwiązany i czy projekt jest kontynuowany. Sam pomysł jest bardzo dobry bo można by niewielkim kosztem oglądać 2 różne kanały na 2 telewizorach. |
 |
|
|
|
_Thot
|
|
Skoro jest to legalne, w ramach jednego domu, a o takie użytkowanie właśnie mi chodzi to można temat drążyć dalej.
To że do każdego telewizora musi być osobny dekoder i osobna instalacja, a do tego jeszcze trzeba kupić jakieś dodatkowe urządzenie i w sumie cała instalacja jest dosyć kosztowna to już wiem, jednak mimo to wolał bym zapłacić raz za taką instalację i później płacić jeden abonament niż mam płacić co miesiąc trzy abonamenty.
Jednak aby być pewnym, że to jest dobre rozwiązanie chętnie przeczytał bym wypowiedź kogoś kto praktycznie użytkuje coś takiego bądź miał chociaż kontakt z taką instalacją. Czy sprawdza się to w codziennym użytkowaniu.
Chyba, że ktoś ma inny pomysł jak oglądać w jednym domu, na trzech telewizorach trzy różne programy - dzieci wiadomo głównie bajki, ojciec głównie sport i polityka oraz ja z żoną głównie filmy, rozrywka i ogólne wiadomości - kablówka niestety jest niedostępna, a jak mam mieć jeden telewizor i ciągłe utarczki kto teraz co będzie oglądał to chyba w ogóle zrezygnuję z telewizji. Czasu na rozwiązanie jeszcze trochę mam, do nowego domu wprowadzam się dopiero w grudniu.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi. |
 |
|
|
|
sirius66
|
|
ok więc spróbuje pomóc wypowiedź wcześniejsza była jak najbardziej zgodna z prawdą, ale wiedząc z własnego doświadczenia wiem że takie instalacje często gęsto są strasznie "męczące" nonstop coś się zacina nieraz zdarza się że przez 1 miesiąc jest spokój ,a następnie 4 razy w tygodniu trzeba wzywać pomoc techniczną,potrzebne są częste resety,ale jak to się mówi skórka warta wyprawki
ps nietrzeba wielu anten wystarczy np konwerter Quad i jedna antenka, ale dekodery juz każdy musi mieć swój,
powodzenia służe pomocą:) |
 |
|
|
|
dmprk
|
|
Tak jest. W tej instalacji można zredukować jedynie liczbę anten do jednej ze specjalnym konwerterem. Sama instalacja ze spliterem jest faktycznie dość kosztowna i kłopotliwa w użytkowaniu.
Może mieć jeszcze jeden problem. Jeżeli C+ przejdzie na inne kodowanie to spliter może być bezużyteczny.
Zmieniony przez - dmprk w dniu 2006-11-08 16:03:35 |
 |
|
|
|
sirius66
|
|
"dmprk"-dokładnie:), kiedy cyfra + zmieni kodowanie splitter może już sie nieprzydać, |
 |
|
|
|
dmprk
|
|
Dodam, jeszcze tylko tyle że zmiana systemu kodowania jest możliwa. Co prawda nie ma teraz oglądania C+ w "emu" ale jakiś czas temu różne karty umożliwiały odbiór piracki. Jeżeli taka sytuacja będzie się powtarzać to C+ pewnie będzie brała pod uwagę zmianę kodowania. Na razie zmienili nano ... ale na jak długo to wystarczy ..???
_______
Jak się okazuje moja teza może być prawdziwa.
[http://www.laki.dvhk.pl/index.php?subaction=showcomments&id=1163027349&archive=&start_from=&ucat=1&];
[http://www.satkurier.pl/?kacik_hackera/&kat=50&id=34695]
Tutaj można poczytać o tym że w temacie coś się dzieje. Jeżeli możliwość mniej legalnego odbioru będzie coraz większa w prostej linii doprowadzi to do wymiany kart.
Dlatego też decyzja o zakupie splitera powinna być dobrze przemyślana.
Zmieniony przez - dmprk w dniu 2006-11-09 15:42:06 |
 |
|
|
|
_Thot
|
|
Dzięki za odpowiedzi.
Czy dobrze rozumiem, że jeśli C+ wymieni karty to ten cały spliter jest do wyrzucenia i cała ta instalacja przestaje działać?
To w takim razie takie rozwiązanie nie ma sensu bo wcześniej czy później C+ zmieni karty i spliter, dodatkowe dekodery, okablowanie, wymyślny konwerter zostaną mi nie wiadomo po co - kasa wyrzucona w błoto.
No to teraz to już zupełnie nie wiem jak wybrnąć z mojego problemu. |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Ja miałem podobny problem. Mam mieszkanie dwupoziomowe i ocvzywiście dwa OTVC. Żona ogląda seriale na dole a ja swoje programy z C+ na górze. Żona zażyczyła sobie, że też chce mieć C+ na dole. Kupiłem więc drugi dekoder (ok. 200 zł) splitter z dwoma kartami (ok. 380 zł) i podwójny konwerter (ok. 80 zł). Alternatywą jest zakup drugiego dekodera i wykupienie drugiej karty. W moim przypadku jest to 144 zł/mies. Inwestycja pierwsza przewyższa ekonomicznie drugie rozwiązanie po trzech miesiącach! Poprzednia wymiana kart była sygnalizowana ok. 2 lata wcześniej. Na razie cisza na ten temat!
|
|
|
dmprk
|
|
Czy taka cisza to nie był bym taki pewien. Do tej pory Cyfra w odpowiedzi na ataki zmieniała nano. Teraz jednak już nie jest w tak komfortowej sytuacji. "U ludzi" są 2 typy kart. Jeden z nich nie ma już możliwości zmiany nano. Drugi pozwala na jeszcze jedną zmianę. Nie ciężko więc zauważyć że platforma ma dwie opcje:
1. Zmiana kart na nowe dla wszystkich użytkowników.
2. Zmiana kart starszego typu na karty nowsze, które dają możliwość zmiany jeszcze raz nano. (po takiej zmianie spliter na pewno będzie dział). Tylko po co??? Za parę miesięcy hackerzy znów zaatakują i problem się nie rozwiąże.
Właściwie to może jeszcze nic nie rozbić. Ale wtedy jak już się skończy opcja zmian nano, pewnie pojawi się C+ w emu (hackerzy stwierdzą że i tak C+ zmieni karty to nic nie tracą dając softy public) i wtedy była by to już tragedia dla Cyfry. Wiązało by się to ze spadkiem liczby klientów a może nawet z odpływem.
Tutaj można poczytać na ten temat:[http://www.satkurier.pl/?kacik_hackera/&kat=50&id=34695] |
 |
|