Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1260 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
cyfra + 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "cyfra +"   

renmaj6
 Wysłana - 16 grudzień 2009 19:20        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam mama pytanie...czy pod jedną antenę cyfry + można podłączyć dwa dekodery?

impaller
 Wysłana - 16 grudzień 2009 19:21      [zgłoszenie naruszenia]

można pod warunkiem zastosowania konwertera typu "twin"

BTW nie ten dział

Zmieniony przez - impaller w dniu 2009-12-16 19:21:43

LUXMAN LV-112
LUXMAN D-112
LUXMAN TD-377
Infinity RS 3000

renmaj6
 Wysłana - 16 grudzień 2009 19:32      [zgłoszenie naruszenia]

odbiornik mój nosi nazwę KENWOOD czy ten konwerter typu "twin" zakupię w sklepie z antenami sat. i jaki to mniej więcej koszt

renmaj6
 Wysłana - 16 grudzień 2009 19:35      [zgłoszenie naruszenia]

pytam bo nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać i gdzie się udać...

Preskaler
 Wysłana - 16 grudzień 2009 20:06      [zgłoszenie naruszenia]

Można kupić w sklepie z elektroniką (częściami) ze sprzętem satelitarnym, na "Allegro" itp. Koszt ok. 50 zł ale zależy od producenta. Możesz też założyć konwerter quad (poczwórny) będziesz miał na przyszłość możliwość rozwoju systemu. Są teraz dekodery podwójne z dwoma wejściami satelitarnymi. Umożliwia to oglądanie innego programu, niż nagrywany aktualnie, na dysk twardy. Taki konwerter kosztuje ok. 100 zł.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2009-12-16 20:08:51

Preskaler

zbysiu13
 Wysłana - 16 grudzień 2009 21:31      [zgłoszenie naruszenia]

Są teraz dekodery podwójne z dwoma wejściami satelitarnymi. Umożliwia to oglądanie innego programu, niż nagrywany aktualnie, na dysk twardy. Taki konwerter kosztuje ok. 100 zł.
Preskaler, o jakie konwertery w tym akapicie chodzi??

Autorze postu, tu jest teoria:
[http://www.dipol.com.pl/konwertery_satelitarne_bib11.htm]
A praktyka: tak na chłopski rozum, jest tak:
Są zwykłe, pojedyncze konwertery z jednym wyjściem na jeden kabel.
Istnieją także obecnie najczęściej kupowane "mutacje" takiego konwertera, które polegają najczęściej na umieszczaniu kilku konwerterów w jednej obudowie.
Pierwsza grupa:
Jeśli są to dwa układy odbiorcze konwertera, umieszczone w jednej obudowie zwykłego konwertera, niezależne od siebie, posiadające dwa wyjścia na kabel, mówimy: twin.
Jeśli są to cztery układy w takiej samej obudowie, z czterema wyjściami, mówimy quad. Jeśli osiem, mówimy octo.
Po co to jest robione: po to, aby wykorzystując jeden talerz anteny sat i pojedynczy uchwyt konwertera można było ciągnąć np 4 kable i pracować niezależnie na czterech dekoderach. Albo np ciągnąc dwa- pracować na dwóch.
Jedyny problem to odkręcenie jednej śrubki, wyciągnięcie starego konwertera z jednym wyjściem i wsunięcie nowego z dwoma, czterema lub ośmioma.
No i do tego oczywiście poprowadzenie dodatkowych kabli z dodatkowych wyjść nowego dekodera.
Druga grupa wciskania kilku układów konwerta w jedną obudowę to konwertery monoblock.
Tu mamy taką sytuację, że służy to cudo do odbioru programów sat z dwóch sąsiadujących na orbicie satelitów. Najczęściej jest to Astra 19 stopni E i Hot Bird 13 stopni E.
Wygląd to cudo ma taki:
[http://www.allegro.pl/item841334545_konwerter_monoblock_inverto_0_2db_3lata_hdready.html]
Czyli wyglądem przypomina dwa sklejone poprzeczką, około sześciocentymetrową, zwykłe pojedyncze konwertery. Posiada wbudowany przełącznik diseqC.
Zastosowanie jak wyżej pisałem- odbiór z dwóch satelitów za pomocą jednego kabla i jednego dekodera. Dlatego jest tam przełącznik w środku. Dekoder odpowienim sygnałęm podawanym za pomocą kabla antenowego wybiera sobie, z który konwerterem chce w danym momencie pracować. Powstało toto również dla wygody: wystarczy wyjąć z uchwytu swój stary konwerter i wsadzić nowy Umocować do jednej z "szyjek" najczęściej jest to lewa- ustawiona na wprost na Hot Birda.
Istnieją mieszanki tych dwóch głównych odmian- czyli np quad-monoblock.
Na koniec-dla każdej z naszych ptaform cyfrowych nie jest potrzeba żadna z odmian monoblocka- wszystkie poskie platformy nadają z Hot Birda. No chyba, że ktoś żyć nie może bez tv Trwam. Platforma TVP z Astry na razie tak jakby nie do końca istnieje, chociaż kto wie, co będzie w 2010 r...
Kiedyś napisałem ten tekst na innym forum, wkleiłem to teraz tutaj, z kosmetycznymi zmianami.

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2009-12-16 21:37:17

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

Preskaler
 Wysłana - 17 grudzień 2009 20:36       [zgłoszenie naruszenia]

zbysiu13!
"renmaj6" pyta o konewrter "twin" więc o nim piszę jednak w dalszej części poruszam temat "quad-a". Cena mi się tylko przesunęła (bo tak mi dział mój komputer) i 50 zł dotyczy "twin-a" a 100 zł "quad-a". O podwójnym dekoderze piszę, że może warto się zastanowić (na przyszłość pod tym kątem) i założyć wyprzedzająco quod-a.
Do tego wyjaśnienia może jeszcze dodam, że konwertery "twin", "quad" i "octo" wyglądają podobnie jak normalny, pojedyńczy (no może mają więszą obudowę) to znaczy mają jeden promiennik (tą "trąbkę") ale mają 2, 4 lub 8 wyprowadzeń "F" do których zakręca się kable. Monoblok natomiast to tak jakby 2 połączone, obok siebie, pojedyńcze konwertery z dwoma promiennikami a tylko jednym wyjściem "F".

Preskaler

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

cyfra +

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL