Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2620 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
cyfra i 2 niezalezne tv czyli spliter lub multiroom 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "cyfra i 2 niezalezne tv czyli spliter lub multiroom"   

SCREAM
 Wysłana - 29 listopad 2009 00:37        | zgłoś naruszenie regulaminu

na piętrze mam cyfrę chcę w pokoju nizej miec niezalezny tv.wydaje mi się ze najlepiej kupic spliter tyle ze jestem w tym zielony.
Jaki polecacie?czy te tanie za 100zł są ok? jak to dokladnie wyglada przy podlączeniu ? kupuje np taki spliter [http://www.allegro.pl/item822341145_spliter_cyfra_wszystkie_tunery_od_producenta_hit.html]
podpinam do niego kabel idący z anteny satelitarnej i wkładam do niego kartę wycyągnięta z dekodera cyfry. Spliter tam nazwany jest serverem tak? potem do tego spliera podłączam kablem 1 i 2 dekoder niezależnie (jaki kabel musze miec??? ) wkladam w te 2 dekodery po karcie ktorą dostaje w zestawie i juz mam niezalezne kanaly na kazdym tunerze????
czy tuner mogę kupić jakis najtanszy z allegro??

Zmieniony przez - SCREAM w dniu 2009-11-29 00:41:29

SCREAM
 Wysłana - 29 listopad 2009 01:10      [zgłoszenie naruszenia]

wlasnei cyztam ze muysze miec 2 anteny albo konwenter i wtedy idzie z 1 anteny sygnal np taki [http://www.allegro.pl/item832167845_konwenter_single_mg411_36_blue_fullband_hdtv.html] ale gdzie to podlączam? to mi wyglada na ten czujnik ktory jest na srodku anteny staelitarnej , czyli ten co mam na talerzy muszę usunąc i dać ten?

zbysiu13
 Wysłana - 29 listopad 2009 14:25      [zgłoszenie naruszenia]

Witam, po kolei:
Wszystko pisze w opisie aukcji.
Masz na przykład dwa dekodery z czytnikami kart.
Przy antenie zamiast tego, który zapewne już tam jest, montujesz podwójny konwerter:
[http://www.allegro.pl/item829966240_konwerter_cyfrowy_twin_hdtv_0_1db_digital_full_hd.html]

Z pierwszego gniazdka konwertera prowadzisz kabel antenowy do jednego dekodera, z drugiego gniazdka do drugiego dekodera.
Aktywną kartę cyfry wkładasz do "serwera" co widać na zdjęciu z aukcji.
Do czytników w dekoderach wkładasz tak zwane karty abonenckie.
Karty te łączysz z serwerem kabelkami.
W zestawie jest jeden kabelek dwumetrowy, drugi musisz samemu dokupić gotowy lub samemu "zarobić" dołączonymi wtyczkami RJ. No ale wtedy trzeba kupić odpowiednią ilość kabelka telefonicznego płąskiego (2 lub 4 żyły- to będzie widać na kebelku dołączonym do zestawu) i mieć dojście do zaciskarki.
Więcej szczegółów na pewno zdradzi na maila sprzedawca splittera.

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2009-11-29 14:31:12

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

SCREAM
 Wysłana - 29 listopad 2009 17:12      [zgłoszenie naruszenia]

dzięki :)
czyli sama karta abinencka ktorą dostaje w spliterze ma wejscie na podlaczenie kabelka ok :)
a powiedz mi ten rozdzielacz ktory jest na antene satelitarnej to nei ma czasem lepszej mocy niz taki jak ten tani z alllergo?
najgorzej ze idzie tyle kabli 2 dodatkowe ehh a wifi jest za dorgie :P

tak tylko mysle czy najtanszy tuner moze byc czy nie bardzo

zbysiu13
 Wysłana - 29 listopad 2009 23:15      [zgłoszenie naruszenia]

Opticum-globo, bigsat- takie dekodery między innymi wymienia sprzedawca splittera, mogące współpracować z splitterem. A wsród akurat tych marek większość to tanie sprzęty, za sto kilkadziesiąt zł.
Wracam do propozycji napisania maila do sprzedawcy splittera. On najlepiej będzie wiedział, jakie niedrogie dekodery potrafi ten splitter obsługiwać.
Co do "rozdzielacza"... jeśli masz na myśli konwerter twin, to nie posiada on rozdzielacza. Są to dwa pojedyncze konwertery jakie zapewne znasz, umieszczone w jednej obudowie. Każdy ma swoje wyjście.
Taki twin to jedyny sposób, by odbierać na dwóch dekoderach niezależnie programy z tego samego satelity. A o to chodzi kupującemu splitter.
Można oczywiście kupić drugi, pojedynczy konwerter, ale...trzeba wtedy dokupić drugą czaszę (antenę sat) ze stojakiem, i na niej zamontować wspomniany drugi konwerter. Zatem... o wiele wygodniej kupić konwerter twin.

Volenti non fit iniuria.

SCREAM
 Wysłana - 30 listopad 2009 02:22      [zgłoszenie naruszenia]

ok dzięki, tak mialem na mysli taki pdowojny konwenter tylko chcialem wiedziec czy moc takiego konwentera z allegro co mi dales nie jest gorsza niz taki jaki jest w orginalnym z cyfry + talerzu?czy to nei ma znacxzenia?

zbysiu13
 Wysłana - 2 grudzień 2009 19:58      [zgłoszenie naruszenia]

W sumie dałem link do najtańszego twina, firma rzeczywiście mało znana.
Ok, możesz rzucić w takim razie okiem na konwertery znanej firmy GI. Uważane w branży za dobre, sam mam też konwertery tej firmy i nie narzekam.
[http://www.allegro.pl/item827770429_konwerter_golden_interstar_twin_hdtv_px202.html]
jeśli cyfra+ zaoferuje Ci coś tańszego, można brać, dlaczego nie.
W przypadku konwerterów najbardziej znany parametr to współczynnik szumów. Im mniejsza ta wielkość, tym lepiej. Oprócz tego ostatnio modne stało się podawanie BER.

Volenti non fit iniuria.

SCREAM
 Wysłana - 4 grudzień 2009 02:24       [zgłoszenie naruszenia]

ok dzięki , poki co wstrzymam się z tym ;)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

cyfra i 2 niezalezne tv czyli spliter lub multiroom

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL