Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 10357 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
cyfrowy tuner satelitarny 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "cyfrowy tuner satelitarny"   

stachoo0
 Wysłana - 17 lipiec 2007 09:38        | zgłoś naruszenie regulaminu

chcialbym kupić cyfrowy tuner satelitarny, ale nie wiem jaki.
Otóż aktualnie mam analogowy tuner a antena ma na konwertery (Astra i Hot Bird) [końcówki kabli to takie dokręcane, jezeli dobrze znalazłem w necie to nazywaja sie "F" RG6.

Czy teraz musze miec tuner z 2 wejsciami na kabel od anteny sat?

i jaki polecacie tak do 150zł

czy taki FERGUSON 3018 SE będzie dobry ?

Preskaler
 Wysłana - 23 lipiec 2007 08:10      [zgłoszenie naruszenia]

Wszystkie wejścia antenowe w tunerach satelitarnych mają takie same końcówki (typu "F"). w niektórych istnieje wbudowany wewnątrz przełącznik "diseq" a na zewnątrz wyprowadzone jest dwa złącza umożliwiające podłączenie dwóch konwerterów (np. Skymax 777). Nie jest to problem bo można założyć zewnętrzny przełącznik (diseq lub jakiś inny) i on umożliwi przełączanie tych konwerterów. Cena takich cyfrowych tunerów zależy od ich możliwości. Zwykłe tunery przeznaczone do odbioru tylko kanałów niekodowanych a jeszcze w dodatku używane - kształtują się w granicach 50 - 150 zł. Taki, do których można włożyć kartę dekodującą kosztują już 100 - 600 zł (używane), nówki od 250. Jedne są chwalone za to a inne za coś innego i ceny są przez to zróżnicowane. Dużo łatwiej można doradzić komuś kto prosi o porównanie dwóch jakichś typów bo takie powszechne wybieranie to dla każdego oznacza inne priorytety i w zw. z tym inne wybory. Dla jednych liczy się wygląd dla drugich możliwości techniczne (w tym łamanie kodów) a inych interesuje tylko jak najmniejsza cena.

Preskaler

Specjalista -

sirius66
 Wysłana - 24 lipiec 2007 09:47      [zgłoszenie naruszenia]

dołącze sie do tematu PRESKALER napisał to idealnie jesli chodzi o tunery satelitarne, ja jednak sie skupie na antenie, napisałeś że masz 2 konwertery i tuner analogowy, a jakie masz konwertery cyfrowe czy analogowe, najlepiej odczytaj to co na nim pisze wtedy jesteśmy w stanie napisać koszt uruchomienia czaszy, jeśli chodzi o tuner polecam któregoś z fergusonów np 6018, stosunkowo niedrogi a godny polecenia.

Preskaler
 Wysłana - 24 lipiec 2007 11:57      [zgłoszenie naruszenia]

W kwestii formalnej to nie ma (jeszcze?) konwerterów cyfrowych lecz wypuszczono na rynek konwertery o nieco podwyższonych parametrach (głównie chodzi o stabilizację częstotliwości) i nazwano je (nieprawidłowo) cyfrowymi jako, że mogą współpracować z tunerami cyfrowymi. Jest w tym więcej jednak reklamy jak rzeczywistej potrzeby. W praktyce już od jakichś 10 lat wszystkie produkowane konwertery powinny współpracować z tunerem cyfrowym.

Preskaler

Specjalista -

stachoo0
 Wysłana - 26 lipiec 2007 22:33      [zgłoszenie naruszenia]

Ramzes123
 Wysłana - 26 listopad 2007 16:12      [zgłoszenie naruszenia]

Jak podłączyć dwa tunery Sat do jednego konwertera tj. Philips 6010 i N Box HDTV

Preskaler
 Wysłana - 26 listopad 2007 21:00      [zgłoszenie naruszenia]

Musisz zmienić konwerter na podwójny (twin) i wtedy od tego konwertera będą biegły dwa oddzielne przewody do każdego tunera oddzielny.

Preskaler

Specjalista -

Ramzes123
 Wysłana - 26 listopad 2007 22:52       [zgłoszenie naruszenia]

Posiadam N-Box HDTV i tam jest możliwość podłączenia internetu
ja mam internet bezprzewodowy z iPlus-a na USB w tym tunerze jest wolne gniazdo USB czy to będze działać

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

cyfrowy tuner satelitarny

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL