Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1533 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
czujnik wilgoci 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "czujnik wilgoci"   

Pea5
 Wysłana - 7 lipiec 2006 18:52       

Przeniesiona przez erminho z działu 'GSM'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Na wstępie Witam wszystkich, jestem nowym userem także prosze niejako o wyrozumiałość i o pomoc;)

W ostatnim okresie jak wiadomo zawitała do nas piękna pogoda, która niesie za sobą konsekwencje w postaci suszy. Korzystam ze studni z pompą elektryczną. Obawiam się o nią gdyż jak zabraknie wody pompa się zatrze, wolałbym tego uniknąć. I dla tego zwracam się do was drodzy userzy z prośbą.

Czy znacie może jakis schemacik układu, ewentualnie jakis link do sklepu gdzie znalazłbym urządzenie które gdy jest zanurzone pod wodą to nic się nei dzieje ale jeśli woda spadnie i odkryje go to np włączy się odpowiednia dioda sygnalizacyjna albo cis w tym stylu. Moja pompa niestety nie ma "pływaka" który by ją automatycznie w takim przypadku wyłączył. Muszę robić to ręcznie. Niestety mierzenie co jakiś czas stanu wody jest sporym utrudnieniem z tego powodu chciałbym sobie nieco ułatwić życie. Myślałem nad konstrukcją własnie takiego pływaka ale niestety w domowych warunkach boje się go podłączyć do pompy.

Z góry serdecznie dziękuje za wszelkie sugestie i pomoc.
Pozdrawiam
Paweł

Pea5
 Wysłana - 7 lipiec 2006 18:55      [zgłoszenie naruszenia]

przepraszam bardzo nie zauważyłem ze temat zalozyłem w dziele GSM. Prosze moderatora o przeniesienie go do działu "Rózne" tam gdzie ma sie znajdować. Przepraszam za kłopot :(

zbys
 Wysłana - 9 lipiec 2006 07:09      [zgłoszenie naruszenia]

Jakiej mocy jest tak pompa? I czy sygnalizacja braku wody jest rzeczywiscie wystarczajaca -kto bedzie ciagle patrzyl na ta lampke? Raczej zrobic prosty uklad wylaczajacy pompe. Konstrukcja zalezy od jej mocy. Mam nadzieje ze jakas mala, jednofazowa.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

Pea5
 Wysłana - 17 lipiec 2006 19:54      [zgłoszenie naruszenia]

Niestety sprawa nie jest tak prosta :(
pompa 3fazowa i stad ten problem. Jest ona duzej mocy i kosztowała fortune takze wolałbym nie eksperymentowac...
myślałem nad zastosowaniem stycznika np pod 24V (-) i pływaka od starej pompy. W momencie jak jest woda to stycznik jest wlaczony a jesli plywak opadnie to stycznik odlaczy prad. Co o tym myślicie ?

zbys
 Wysłana - 17 lipiec 2006 21:06       [zgłoszenie naruszenia]

No tak wlasnie to zrob. Porzadny stycznik 3-fazowy, a jego cewka zasilana z plywaka starej pompy. Jezeli stara pompa byla na 230V, to kup stycznik z cewka na 230V zmiennego. Plywak wytrzyma to napiecie , mocy to tam nie bedzie nic, a nie bedziesz musial kombinowac z zasilaczem na 24V- .

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

czujnik wilgoci

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL