| Autor |
"czy można ładować aku.6V 800mah ładowarką 3.6V?" |
|
|
huuerr
|
|
Wysłana - 14 luty 2011 23:07 | zgłoś naruszenie regulaminu
jak w temacie, chciałbym naładowac akumulatorek 6V, ale mam tylko ładowarkę z samochodu zdalnie sterowanego do ładowania aku. 3.6V, czy da rade tym nałądować?
| |
|
 |
|
|
|
TDArti
|
|
Nie.Do tego potrzeba odpowiedniego napięcia i prądu.A ta ładowarka się nie nadaję. |
 |
|
|
|
TJM
|
|
Ja bym tak szybko jej nie skreślał, bo na dobrą sprawę o tej ładowarce nic nie wiadomo - może nie ma żadnej automatyki (jest w samochodziku), wtedy wystarczy że daje wyższe napięcie i 6V baterię spokojnie da radę naładować "na czuja".
|
|
TDArti
|
|
Ale na dłuższą metę to się nie sprawdzi.Można uszkodzić albo ładowarkę albo akumulator.Może kolega huuerr niech poda więcej szczegółów. |
 |
|
|
|
TJM
|
|
Ładowanie metodą na czuja, używając dowolnego zasilacza i ręcznie regulując prąd na pewno nic nie da się uszkodzić. Niestety to upierdliwa metoda.
|
|
zbys
|
|
Ale do takiego ladowania przydalby sie jakis mierniczek....
Specjalista -
 |
|
|
|
huuerr
|
|
na wstepie dzieki za zainteresowanie tematem!
ładowarka to:
output DC3.6V 200mA
miernik tez mam cyfrowy od 200mV i 200 uA to są najmniejsze zakresy jakie mogę mierzyć.
generalnie chodzi o to ze ten aku 6V jest z motorówki i nie mam oryginalnej ladowarki a zależy mi na tym aby ją uruchomić, mam jeszcze jedno pytanie czy jeżeli do samochodziku zasilanego 3.6V podłączyłbym ten aku 6V to czy uszkodzę w jakiś spsób elektronikę
tego autka?
a ładowarka jest zewnętrzna,wygląda jak taki zwykły zasilacz np. z routera
Zmieniony przez - huuerr w dniu 2011-02-15 13:14:19 |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Tak w ogóle to ładowanie akumulatora nieoryginalną ładowarką jest możliwe warunkowo i tylko wtedy, gdy ktoś kto to robi, posiada określoną wiedzę. Brak tej wiedzy stwarza bardzo wysokie prawdopodobieństwo a w zasadzie pewność uszkodzenia akumulatora, ładowarki lub jednego i drugiego. Aby stwierdzić przydatność ładowarki 3,6V do ładowania akumulatora 6V należy wykonać kilka czynności. Należy podłączyć do niej kondensator elektrolityczny dość dużej pojemności (zgodnie z jego polaryzacją). Może to być 500uF lub dowolnie więcej. Włączyć tą ładowarkę i odczytać na mierniku do jakiego napięcia ten kondensator się naładuje. Jeśli to napięcie będzie 8V lub więcej to można ją użyć do ładowania tego akumulatora 6V jeśli mniej to nie nadaje się do tego. Może masz w domu jakieś ładowarki do telefonu lub zasilacze do dowolnych urządzeń? Jeśli tak to można je połączyć i wykorzystać do ładowania akumulatorów. Zasada ładowania jest taka, że napięcie ładowania powinno być ok. 20% wyższe od napięcia akumulatora ładowanego (najlepiej jednak tak ok. 50%) a prąd ładowania musi być stały i wynosić 1/10 pojemności. Czyli akku o pojemności 800 mA ładuje się przez 10 - 12 godzin prądem 80 mA i nie wolno więcej ani prąd nie może być większy. Ja w praktyce ograniczam ten prąd żaróweczkami. Dobieram jedną lub kilka i łącząc je szeregowo albo równolegle, ustalam prąd na wymaganym poziomie. Prąd może być mniejszy ale wtedy proporcjonalnie wydłużyć trzeba czas ładowania. I tak jeśli mamy prąd 50 mA to czas wydłużamy do 20 - 24 godzin.
Uwaga!
Czas podaję w nadmiarze bo zwykle prąd podczas ładowania się zmniejsza a nie ma chyba takiej możliwości aby go przez te 10 czy 24 godziny na bieżąco kontrolować i wnosić poprawki czasu ładowania.
|
|
|
TJM
|
|
Ładowanie w/w sposobem wcale nie jest takie dobre.
Najlepszy sposób to ograniczenie maksymalnego prądu i ustawienie docelowego napięcia na akumulatorze. Można automatem, można czaić się w pobliżu z miernikiem. Dopóki napięcie jest odległe od ustawionego, można ładować sporym prądem, ale zbliżając się do docelowego prąd należy zmniejszać. Prąd typu C/10 jak przedstawiony wyżej niektóre ogniwa po prostu zniszczy po jakimś czasie, producent zazwyczaj podaje jakim prądem można ładować ciągle i jest to prąd dość mały, osobiście wyznaję zasadę, że jeśli go nie znam - przyjmuję poniżej C/20. Oczywiście to dotyczy ogniw i baterii które w ogóle można ładować w nieskończoność, bo z wszelkiego typu bateriami litowymi tego sposobu bym nie polecał
|
|
huuerr
|
|
mam zasilacz,nie pamietam od czego:)
output dc 9V 800mA
czyli by sie nadał, tylko podczas ładowania dołączyć jakąś rezystancję aby ograniczyć ten prąd do 80mA?
Zmieniony przez - huuerr w dniu 2011-02-15 23:10:38 |
 |
|
|
|
zbys
|
|
Ok, tyle jest napisane, a jakie zmierzone napiecie ma naprawde?
Wzor na rezystancje jest:
R = U/I , gdzie U to bedzie nadwyzka napiecia, czyli 3V w tym przypadku, zas I = .08A
Oczywiscie 3V to wtedy, gdy tam faktycznie jest 9V. Druga sprawa, to rozladowany akku ma nizsze napiecie, wiec rezystancja powinna byc nieco wieksza, lub pogodzimy sie z wiekszym poczatkowym pradem ladowania.
Koleja sprawa, nie podales jaki jest ten akku. Jezei jest to NiCd 6V, to koncowe napiecie ladowania jest 7,5V.
Specjalista -
 |
|