Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2166 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
diora ws 4421 nie dziala pomocy 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "diora ws 4421 nie dziala pomocy"   

przemek235
 Wysłana - 3 luty 2005 00:20        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam wszystkich !!! mam taki wielki problem za wzmacniaczam, mianowicie chodzi mi ze ten moj zlom przestal nagle grac raczej nie jest to koncowka mocy poniewarz jak sie da wszystko na ful tzn. glosnosc, bas i sopran cos tam minimalnie gra ale niestety bardzo cichutko. mysle ze to moze byc jakis tranzystor ale nie jestem pewien jak ktos mniej wiecej wie co to moze byc to bardzo bym prosil o podpowiez.
z gory dziekuje i pozdrawiam.
przemek235

Preskaler
 Wysłana - 3 luty 2005 09:08      [zgłoszenie naruszenia]

Jednym z pierwszych przyrzadów jakich używałem w życiu do wyszukiwania uszkodzeń (używam zreszta do dzisiaj) jest tzw. "szperacz". Może być on (dla sprzętu "audio") dwojakiego rodzaju - pierwszy wzmacniacz ze słuchawkami a drugi - generator o regulowanym poziomie sygnału. Sa one wykonane w postaci sond. Krokodylek zapina się na masę badanego wzmacniacza a "gorcy" przewód ( z oddzielajacym składowa stała kondensatorem) jest w postaci szpikulca. Szpikulcem dotykamy do właczonego wzmacniacza z podłczonym jakimś żródłem dżwięku (muzyka?) i jeśli to jest ten pierwszy model to zaczynamy sprawdzanie od gniazdka wejściowego. W słuchawkach powinna być słyszalna ta muzyka. Dotykajc sonda baz tranzystorów i kolektorów, wraz z przechodzeniem poszczególnych stopni, muzyka powinna być co raz mocniejsza. Jeśli gdzieś (w którymś stopniu) będzie znacznie przyciszona, to tutaj trzeba szukać uszkodzenia. W drugiej metodzie zaczynamy sprawdzanie od głośników i regulujac odpowiedni poziom sygnału nasłuchujemy czy w głośnikach jest słyszalny ton z generatorka? Jak dobrze poszukasz to gdzieś na forum znajdziesz taki schemacik wzmacniacza słuchawkowego.

Preskaler

Specjalista -

przemek235
 Wysłana - 4 luty 2005 20:35      [zgłoszenie naruszenia]

Niestety nigdzie nie moge dostac schematu do tego szperacza! Szukalem na forum i nic nie znalazlem! We wzmacniaczu znalazlem przerwana sciezke i ja zmostkowalem - jeden glosnik zaczal normalnie grac. Do tej zerwanej sciezki dochodza kable z korektora. Wiesz moze jak zrobic ten drugi kanal (zaznaczam ze zadna sciezka nie jest juz uszkodzona)? Jak mozesz to przeslij mi schemat tego wzmacniacza sluchawkowego na adres kaczorp@o2.pl!

Preskaler
 Wysłana - 6 luty 2005 10:43       [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli jeden kanał działa to możesz obejść się bez szperacza bo może zastąpić go zwykły kondensator (0,1 uF/100V) i przez niego trzeba podawać napięcia z tego chodzącego kanału na ten drugi. Najpierw jednak trzeba porównać napięcia stałe (głównie na tranzystorach) i powinna być widoczna różnica pomiędzy tymi kanałami.

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

diora ws 4421 nie dziala pomocy

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL