Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1877 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
elektroniczna pozytywka 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "elektroniczna pozytywka"   

michal7650
 Wysłana - 5 maj 2006 11:28        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Musze na przedmiot : elektroniczne techniki cyfrowe zrobic projekt elektronicznej pozytywki, musi to zawierac schemat logiczny za pomocą bramek logicznych NAND , OR, NOR itp...( jesli ktos wie o co chodzi to super bo ja nie wiem ), ta pozytywka moze grac 2 , 4 , 8 dzwiekow ( niewazne ile)
Jesli ktos wie o co mi chodzi mniej wiecej to prosze o jakas pomoc bo ja kompletnie tego nie umiem . duzo szuklalem i nic nie znalazlem.
DZIEKI ZA POMOC

el_bart
 Wysłana - 5 maj 2006 17:47      [zgłoszenie naruszenia]

pierwszy pomysl jaki mi przyszedl, to wykorzystanie np: ukladow 555 do generowania jakichs czestotliwosci, potem bramkownaie tego np: AND'em, zeby tylko jeden w danej chwili "gral" i to (poprzez wzmocnienie) na jakis "bzyczek".
napisz dokladnie co to ma robic, jak ma grac (jeden dzwiek zawsze, do wyboru, czy naprzemiennie?), to sie pomysli... :)

[baszerr.org]

michal7650
 Wysłana - 5 maj 2006 19:51      [zgłoszenie naruszenia]

to moze byc np jeden dzwiek zlozony z 4 tonow , lub 2 dzwieki zlozone z 4 tonow wlaczane jakims przyciskiem.
dzieki ,ze wogole wiesz o co chodzi .

el_bart
 Wysłana - 8 maj 2006 00:42      [zgłoszenie naruszenia]

to ja dalbym te 555-tki. moznaby dac 1 jako generator czestotliwosci po czym wstawic to jako wejscie na jakis licznik, dzieki czemu uzyska sie rozne czestotliwosci (np: f/1, f/2, f/4, f/8).
czestotliwosci te nalezaloby przelaczac co jakis czas (tu drugi uklad 555), zeby uzyskac rozne dzwieki. samo przelaczanie mozna zrobic na rozne sposoby. jezeli mamy 4 zrodla sygnalu daj przykladowo licznik podlaczony do demultiplexera i tym przelaczaj.
najlepiej zrob schemat (przynajmniej jakis wstepny) i wstaw go na forum i bedziemy kombinowac. :)

[baszerr.org]

michal7650
 Wysłana - 8 maj 2006 14:54      [zgłoszenie naruszenia]

tylko wlasnie o to chodzi ze ja nie umiem tych schematow robic i to jest problem. Ja to tak myslalem zeby ta pozytywka grala 2 dzwieki zlozone z 4 tonow , zeby to byl jakis prosty schemat , bo ja w zyciu tego sam nie zrobie.
Dzieki

el_bart
 Wysłana - 8 maj 2006 17:51      [zgłoszenie naruszenia]

im mniej funkcji, tym mniej elementow i tym prostrzy schemat. :) na poczatek proponowalbym Ci zrobic cos takiego jak proponowalem w poprzednim poscie - to jest najprostrze co mi przychodzi obecnie do glowki. :)
napisz co wiesz/umiesz, bo co z tego ze ktos Ci zrobi schemat jak nie bedziesz wstanie go zrobic?

[baszerr.org]

michal7650
 Wysłana - 8 maj 2006 18:18      [zgłoszenie naruszenia]

co umiem hmmm szczerze mowiac to prawie nic.
chodzi glownie o to zeby : opisac ten schemat , jego zalety i wady i narysowac to. to ma byc taka praca na zaliczenie semestru.

el_bart
 Wysłana - 8 maj 2006 22:06      [zgłoszenie naruszenia]

tak by mniej wiecej wygladal schemat blokowy tego (w zasadzie przydaloby sie jeszcze dac kondensator na wyjsciu demultiplexera).
przeanalizuj go sobie i jak bedziesz mial konkretne pytania to pytaj. :)
w ramach treningu proponuje Ci rozrysowac go na elementy skladowe - co dokladnie z czym polaczyc, jakie wartosci podobierac, etc...

[baszerr.org]

michal7650
 Wysłana - 21 maj 2006 10:44      [zgłoszenie naruszenia]

a moglbys to zrobic w programie Multimedia Logic bo ja probowalem ale nie za bardzo mi to wychodzi, zeby to jakos mialo rece i nogi.
Wielkie dzieki

Zmieniony przez - michal7650 w dniu 2006-05-21 14:44:57

el_bart
 Wysłana - 21 maj 2006 21:14       [zgłoszenie naruszenia]

z tym bedzie problem bo:
a) nie mam winblowsa
b) z czasem tez krucho

z czym masz dokladnie problemy? zawsze mozesz to przeciez zrobic w jakims innym programie.
zacznij robic, wstawiaj obrazki z tego co masz i pytaj z czym jest klopot, to sie bedzie myslec.
jezeli to ma byc sam schemat, to wsio-ryba, ale jezeli chcesz ten uklad realizowac, to warto rownoczesnie robic schemat plytki i ukladu - dzieki temu czesto mozna sensowniej podlaczac niektore elementy. :)

[baszerr.org]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

elektroniczna pozytywka

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL