Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1759 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
głosniki 16 ohm ??? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "głosniki 16 ohm ???"   

Daniel69
 Wysłana - 13 lipiec 2003 23:13        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Mam u siebie na Chacie 4 zestwy 4 ohm, ktore skladaja sie kolejno z 2x bass 8ohm rownolegle, 2x sredni 8ohm no i gwizdek, i chcialem do tego kupic amplituner kina domowego ale wszystkie robione sa na 6ohm - 16 ohm lub 8ohm - 16ohm. Z tego wzgledu prosze o pomoc czy da sie te glosniki przerobic na szesnastki i czy nie bedzie z tym problemu bo trza by bylo nowe zwrotnice chyba 16ohm kupic?? aha i mam pytanie ze jesli dalo by sie taka przerobke zrobic to czy bedzie to kosztowne i czy jest jakas roznica w dzwieku miedzy kulumnami 4 omowymi a 16 omowymi. prosze o pomoc. dziekuje.

xxx

Iron
 Wysłana - 14 lipiec 2003 23:11      [zgłoszenie naruszenia]

W dzwieku nie bedzie roznicy za to proporcjonalnie do rezystancji mniejsza moc jaka osiagnie wzmacniacz na 16 Ohm.

Control
 Wysłana - 15 lipiec 2003 03:33      [zgłoszenie naruszenia]

A czy mozna podlanczac kolumny 4ohm jak na wzm jest napisane 6-16ohm ?

Pozdro

Daniel69
 Wysłana - 15 lipiec 2003 11:04      [zgłoszenie naruszenia]

kurcze to to ja wiem ze nie mozna bo wzm bedzie sie przegrzewal ale "suma sumarum" chodzi mi o to czy jest mozliwe przerobienie kolumn 4ohm na 16 ohm i skad wziac zwrotnice bo jeszcze sie nie spotkalem z szesnastkami.

xxx

zoltarek
 Wysłana - 15 lipiec 2003 11:21      [zgłoszenie naruszenia]

Możesz tylko nie szalej z głośnością. Jak masz wymagające kolumne ( chodzi o moduł imedancji w funcji częstotliwości ) to mogą być zgrzyty.

Zoltar

Znawca -

Control
 Wysłana - 15 lipiec 2003 11:28      [zgłoszenie naruszenia]

Tylko, ze czesto gra na pelnej mocy wzmacniacza juz od dluzszego czasu, a jakby co to co moze sie stac(spalic)?

Pozdro

zoltarek
 Wysłana - 15 lipiec 2003 11:38      [zgłoszenie naruszenia]

Najczęściej dzisiejsze mają zabezpieczenia termiczne i nadprądowe. Więc nic się niepowinno stać. Natomiast jak we wnętrzu panuje zbyt duża temperatura, to może wzrosnąć awaryjność.

Zoltar

Znawca -

Control
 Wysłana - 15 lipiec 2003 11:43      [zgłoszenie naruszenia]

dzieki
sog

Pozdro

Daniel69
 Wysłana - 15 lipiec 2003 19:41      [zgłoszenie naruszenia]

czyli jak przerobie je na szesnastki i podlacze do nich amplituner kina domowego 8 - 16 ohm to bedzie spoko chulac, bez problemu?

xxx

Iron
 Wysłana - 15 lipiec 2003 22:21      [zgłoszenie naruszenia]

Bez problemu .

Daniel69
 Wysłana - 15 lipiec 2003 23:45       [zgłoszenie naruszenia]

a jeszcze jedno mam pytanko nie wiecie moze gdzie dostac takie zwrotnice 16 ohm, ciezko jest je dostac , moze macie jakies namiary www czy jakos tak ?? no bo zostana mi te 4 omowe po przerobieniu.

xxx

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

głosniki 16 ohm ???

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL