Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 794 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
gdzie szukać podstaw?! 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "gdzie szukać podstaw?!"   

AMPboy
 Wysłana - 6 maj 2004 08:56        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam! Na foum jest dużo ludzi z wysoką wiedzą elektroniczną, ja zaś dopiero zaczynam, dlatego prosze by ktoś mógł mi podać gdzie ciekawe strony, albo PDF-y z podstawami elektronmiki,fizyki - innymi słowy coś od czego mógłbym zacząć, bo narazie wiem nie wiele, a mam czczere chęci wiedzieć więcej!

wolo
 Wysłana - 6 maj 2004 10:28      [zgłoszenie naruszenia]

na początek polecam dowolny podręcznik do fizyki z klasy (bodajże) siódmej lub ósmej

mejk lof, not łor !

AMPboy
 Wysłana - 7 maj 2004 08:55      [zgłoszenie naruszenia]

wiem to już przerobiłem :)

pozdro!

Preskaler
 Wysłana - 8 maj 2004 17:50       [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
Ja zaczynałem od podręcznika do fizyki ale takiego starego (XIX w) z rycinami i dużą porcją opisów zjawisk występujących w elektryczności. Był to wtedy nowy i modny kierunek fizyki. Póżniej zabrałem się za praktyczne wykonywanie różnych "zabawek" elektronicznych (telefon, radio, nadajniki itp.). Jednocześnie korzystałem z dostępnej literatury (wszystko co na ten temat wpadło mi w ręce) bo oczywiście internetu nie było. Niestety czasy się zmieniły (podręczniki do fizyki także). Przeglądając je dzisiaj odnoszę wrażenie, że jest to zupełnie inna, zdecydowanie mniej ciekawa dziedzina nauki. Jeśli mógłbym Cię zachęcić do jakiejś książki to zdecydownie polecam (niestety archiwalną) pracę J. Wojciechowskiego pt. "Nowoczesne Zabawki" czasami możliwą do zdobycia na "Allegro". Jest to opis różnych układów, na podstawie którego, można je wykonać samodzielnie. Nie mogę jednak polecać jakichś książek z teorią bo to trzeba koniecznie samemu dopasować sobie do własnych potrzeb. Wykonując własnoręcznie jakieś układy, każdy będzie zauważał braki w teorii i uzupęłniał je.
Pozdrawiam!

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

gdzie szukać podstaw?!

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL