No prawdziwe prawdziwe bo to sa glosniczki takie male do kolumn w wiezy.No i tesh mi tu cos nie tak bylo jak mi koles wciskal ze glosniejszy jest ten 8 Ohm,10 W.Oki dzieki Sex....Ten SONG jest specjalnie dla Ciebie ( o ile zagra ).Pozdrowionka
wiec....wiele jeszcze zalezy od efektywnosci tych przetwornikow....i nie koniecznie ten mocniejszy zagra glosniej...
czysto teoretyczny przyklad: jezeli ten 10W ma efektywnosc rzedu 92dB, a ten 25W ma 89dB to ten 10W bedzie gral 2x glosniej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czynników głośności grania jest więcej niż się możnaby spodziewać.
To który głośnik zagra głosniej w dużej mierze zależy od jego efektywności.
Przykład:
Przykład z życia wzięty - dwa szeregowo połączone estradowe głośniki RFT o średnicy 30cm i mocy 12,5W każdy , sumarycznej impedancji 12 omów i tak słabych ze starości(już ponad 30 lat) magnesach że głowa boli , kontra dosyć nowy Tonsil 20cm 40W/8 omów z membraną na amortyzatorze z gumy.......Pod względem głośności grania zdecydowanie jednak wygrywają RFT.
Dlaczego? Powieżchnia membrany tonsila wynosi 200,95cm kwadratowych , podczas gdy u obu RFT wynosi łącznie prawie 1000! Mimo że Tonsil miał prawie dwukrotnie większą moc , jego membrana miała znacznie mniejszą powierzchnię , co nie pozwoliło uzyskać takich efektów. Jest to powód dla którego głośniki estradowe mają z reguły potężne wymiary.
Jest niemal pewne że ten twój głośnik 8omów będzie grał głoścniej od tego 6 omowego jeśli tylko będzie miał większą efektywność. Facet o którym mówiłeś co się wypowiadał o głośnikach napewno kierował się czymś więcej niż moc i wziął pod uwagę te argumenty co ja teraz
Producenci często deklarują średnie ciśnienie akustyczne zwane efektywnością , mierzone w odległości 1m przy pobudzeniu głośnika mocą elektryczną 1W.
Efektywność jest ściśle związana ze sprawnością głośników która przy danej wartości wynosi:
Pozostała część dostarczonej mocy jest oddawana w postaci energii cieplnej.
Występuje tu następująca ogólna zależność: Zmniejszenie efektywności głośników o 3dB wymaga podwojenia mocy wzmacniacza(co pociągnie za sobą konieczność zwiększenia mocy głośników). Podobnie zakup głośników o efektywności wyższej o 3dB pozwala zastosować wzmacniacz o dwukrotnie niższej mocy.