Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2738 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Okablowanie
instalacja sali informatycznej 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "instalacja sali informatycznej"   

E.T.
 Wysłana - 5 październik 2004 22:32        | zgłoś naruszenie regulaminu

Już tu kiedyś napomkłem że na prace dyplomową mamy pociągnąć zasilanie do sali i rozprowadzić je do 18 komputerów. Jak narazie idea nasza wyglądała tak że ciągniemy kabel pięcio żyłowy ( 2,5 mm przekrój) do skrzynki z bezpiecznikami ( 4 bezpieczniki 16 amperowe) a następnie z tej skrzynki do komputerów( będą 4 rzędy po 4 komputery plus dwa dla nauczyciela) czteroma kablami trójżyłowymi ( 2,5 mm przekrój) do komputerów. Ale dzisiaj rozmawiałem z elektronikiem który zakłada instalacje elektryczne w mieszkaniach, domkach, kafejkach internetowych ( siedzi w tym 20 lat więc się chyba zna) i on mi powiedział że będzie mi potrzebne: wyłącznik główny, zabezpieczenie przepięciowe ( 4 szt), zabezpieczenie przeciwporażeniowe ( 4 szt), jakieś ( kurde nie mogę się doczytać z notatki ale może wiecie o co chodzi) zabezpieczenie nadn- prądowe oraz ( też nie wiem) rozd. 24 polowa.Czy faktycznie to wszystko jest potrzebne? Co to w ogóle jest przeciwprzepięciówka , przeciwporażeniówka ite dwa pozostałe? Jeszcze z tego co pamiętam to on mi mówił że to przeciwnapięciowe jest po to by chronić komputery przed spaleniem w razie powiedzmy wyładowania atmosferycznego , a skrzynka z bezpiecznikami po to by chronić przed zwarciem, i że ta przeciwporażeniówka jest potrzebna gdyż tego wymagają przepisy. Bardzo proszę o niestety długą odpowiedź z której mógłbym coś zrozumieć.

slavoo
 Wysłana - 12 listopad 2004 21:28       [zgłoszenie naruszenia]

Na jedno stanowisko komputerowe przyjmuje sie obciążenie 500W (montowane są 3 gn.220V) . Na jednym obwodzie nie może być więcej jak 5 stanowisk komputerowych. W twojm przypadku najlepszym rozwiązaniem bedzie pociągniecie 4 przewodów YDY3x2,5 do komputerów uczniowskich oraz YDY3x2,5 do komp nauczyciela oraz YDY 3x2,5 do komputera serwerowego (jeśli taki bedzie).Całość rozprowadza sie w korytach instalacyjnych z przegrodą. W jednej części umieszcza sie przewody 220V a w drugiej teleinformatyczne FTP lub UTP.Możesz wykorzystać Koryta DLP i osprzęt Mosaic firmy Legrand.
Skrzynka rozdzielcza powinna być zasilona przynajmniej przewodem YDY 5x4 mm.Powinna znajdowć sie blisko nauczyciela aby mogł ją bez problemu obsługiwać.Skrzynka 36 modułów wystarczy. Wyposazenie w oparciu o produkty firmy Legrand
FR 303 32A - 1szt -wyłącznik główny
L311-szt 3 lampki kontroli napięcia
SPC-S 20/280/4 ochronnik przeciw-przepięciowy klasy C (Moeller)
P312 B16 30 mA typA 6szt -wyłącznik nadprądowy z blokiem różnicowoprądowym stosowany do zabezpieczania min. obwodów komputerowych
Stosuje sie również łączniki przyciskowe LP351(4szt)aby nauczyciel mógł wyłączać obwody zasilające stanowiska uczniowskie. Montuje sie je w tej samej skrzynce co zabezpieczenia lub w oddzielnej małej skrzyneczce zamykanej na kluczyk. Informacje o aparaturze oraz akcesorjach można znależć w katalogach firm Legrand, Moeller ([www.moeller.pl] w dziale automatyka budynków). Na razie to tyle. Życze miłej pracy.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

instalacja sali informatycznej

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL