Już tu kiedyś napomkłem że na prace dyplomową mamy pociągnąć zasilanie do sali i rozprowadzić je do 18 komputerów. Jak narazie idea nasza wyglądała tak że ciągniemy kabel pięcio żyłowy ( 2,5 mm przekrój) do skrzynki z bezpiecznikami ( 4 bezpieczniki 16 amperowe) a następnie z tej skrzynki do komputerów( będą 4 rzędy po 4 komputery plus dwa dla nauczyciela) czteroma kablami trójżyłowymi ( 2,5 mm przekrój) do komputerów. Ale dzisiaj rozmawiałem z elektronikiem który zakłada instalacje elektryczne w mieszkaniach, domkach, kafejkach internetowych ( siedzi w tym 20 lat więc się chyba zna) i on mi powiedział że będzie mi potrzebne: wyłącznik główny, zabezpieczenie przepięciowe ( 4 szt), zabezpieczenie przeciwporażeniowe ( 4 szt), jakieś ( kurde nie mogę się doczytać z notatki ale może wiecie o co chodzi) zabezpieczenie nadn- prądowe oraz ( też nie wiem) rozd. 24 polowa.Czy faktycznie to wszystko jest potrzebne? Co to w ogóle jest przeciwprzepięciówka , przeciwporażeniówka ite dwa pozostałe? Jeszcze z tego co pamiętam to on mi mówił że to przeciwnapięciowe jest po to by chronić komputery przed spaleniem w razie powiedzmy wyładowania atmosferycznego , a skrzynka z bezpiecznikami po to by chronić przed zwarciem, i że ta przeciwporażeniówka jest potrzebna gdyż tego wymagają przepisy. Bardzo proszę o niestety długą odpowiedź z której mógłbym coś zrozumieć.
|