Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 8332 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Okablowanie
jak odróznić kable? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "jak odróznić kable?"   

luisv
 Wysłana - 4 kwiecień 2007 07:54        | zgłoś naruszenie regulaminu

Przeprowadzam mał remont instalacji elektrycznej w pokoju. W gniazdku mam trzy kable brązowy, czarny i niebieski. Niebieski to zero to już na forum przeczytałem ale jak odróznić uziemienie od fazy?. Na dodatek w obu kablach płynie prąd (sprawdzane próbnikiem, świecił się przy dotknięciu kabli). Drugie pytanie to przeczytałem że do oświetlenia też powinno się przeciągnąć uziemienie ale gdzie się je podłącza to też nie wiem. Dzięki za pomoc. Aha dopiero wczoraj dowiedziałem sie który kabel w gniazdku to zero więc wiecie na jakim jestem poziomie wiedzy o elektrotechnice jestem = podstawowym . :)

xrisles
 Wysłana - 4 kwiecień 2007 12:38      [zgłoszenie naruszenia]

Probnik sluzy do upewnienia sie ze nie ma napiecia.
Prawidlowo sprawdisz zarowka z przewodami.

xrisles

xnt
 Wysłana - 4 kwiecień 2007 14:05      [zgłoszenie naruszenia]

Do oświetlenia? Hmm... Co najwyżej, jeśli masz metalowe oprawy (np. na świetlówki), to można dać przewód ochronny na jej blachę.

xirsles - skąd masz te oznaczenia liczbowe kolorów, jeśli można wiedzieć?

[http://www.audiovoodoo.glt.pl/] - cała prawda o (pseudo)AUDIOFILACH
[http://www.hardwarebook.info/] - ZŁĄCZA, ROZPISKI, PRZEJŚCIÓWKI, TABELE
[http://www.tonsilspeakers.com] - parametry głośników TONSIL
[http://www.radioarts.pl/leksykon/] - Leksykon techniki radiowej ;)

xrisles
 Wysłana - 4 kwiecień 2007 14:27      [zgłoszenie naruszenia]

Z=Ziemia; G=Goracy; N=Neutralny.Tak na szybko.

xrisles

luisv
 Wysłana - 4 kwiecień 2007 15:23      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki, mam jeszcze jedno pytanie w jednym z pokoi nie mam przewodu uziemiajacgo a chciałbym to zmienić wprowadzajac kabel trzyżyłowy i zmieniajac cała instalację na ta z uziemieniem.Gdzie powinienem podłączyć koniec kabla uziemiajacego żeby dobrze go uziemić. Czytałem na forum że powinno to być do jakiejś części z metalu, np do rury. Ale czy to może być rura od centralnego ogrzewania?

xrisles
 Wysłana - 4 kwiecień 2007 15:31      [zgłoszenie naruszenia]

Ten tak zwany przewod uziemniajacy polacz z przewoden neutralnym.mozliwie jak najblizej wejscia zasilania.To wszystko co powinienes i mozesz zrobic.

xrisles

luisv
 Wysłana - 4 kwiecień 2007 21:01      [zgłoszenie naruszenia]

Xrisles - dzięki za odpowiedzi bardzo pomagaja , mam jeszcze pytanie dotyczace obwodów elektrycznych. Czy obwód elektryczny w domowej instalacji elektrycznej to np: obwód oświetleniowy czyli do kabli podłaczone jest tylko oświetlenie i nie mogą być podłączane gniazdka i na odwrót do obwody gniazdek nie może być podłączane oświetlenie. Czy na przykład taki obwód to wszystko podłaczone do jednej instalacji np; w jednym pokoju?

xnt
 Wysłana - 5 kwiecień 2007 11:35      [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem co mówią normy - czy w nowych budynkach (i co za tym idzie), w nowych instalacjach, trzeba mieć po kilka obwodów - każdy na innym bezpieczniku. Ale wiem, że warto mieć tak dla wygody. Conajmniej: oświetlenie osobno od gniazdek. Warto też mieć oddzielone gniazdka z kuchni i z łazienki od reszty. Bo tam masz urządzenia o sporym poborze (pralka i lodówka), a im bardzej porozkładasz obciążenia na różne bezpieczniki, to większa jest szansa, że taki bezpiecznik będzie skuteczniejszy - szybciej zadziała i uratuje jakiś sprzęt przed kompletnym spaleniem (lub Ciebie przed porażeniem).

A czemu dla wygody? Będzie noc i będziesz chciał zmienić żarówkę ;) . Jak wyłaczysz jeden bezpiecznik odcinający wszystko, to będziesz to robił albo w ciemnościach albo przy świeczce / latarce. A tak, to sobie poświecisz lampką wetkniętą w gniazdko.
I odwrotnie: Jak będziesz coś manipulował przy gniazdku, to zostanie Ci oświetlenie "z sufitu"... :)

A co do tego gdzie przyłączać przewód ochronny, to...

Najpierw wprowadźmy pewne elektrotechniczne oznaczenia:
L    - faza (lub L1, L2, L3 - jeśli jest więcej faz)
N    - przewód neutralny (czyli "masa", "zero")
PE  - przewód ochronny ("uziemienie")

PEN - przewód ochronno-neutralny (wykorzystywany w instalacjach dwuprzewodowych, jak nie ma oddzielnych PE i N)

Przewód PE.
W nowych instalacjach taki przewód masz doprowadzony prosto do mieszkania aż z jakiejś blokowej skrzynki rozdzielczej.
W starych instalacjach styk przewodu ochronnego w gniazdku (potocznie tak zwany "kołek") jest podłączony bezpośrednio do żyły neutralnej ("N").

Ale sam zauważyłeś w swej pierwszej wypowiedzi, że jakieś napięcie w którymś z gniazdek masz nie tylko na fazie ("L"), ale też na którymś innym kablu. Czemu?
Bo widzisz... powinny być trzy przewody. I przewód ochronny PE, mimo że w zasadzie jest podłączony do tego samego, co neutralny N (czyli do ziemi), to powinien być wykorzystywany tylko w celach zgodnych z nazwą. A jak coś jest do wszystkiego, to... (wiadmomo co).

Dam przykład:
Masz żarówkę normalnie wpiętą pomiędzy L i N. Świeci się, wszystko w normie. Ale wpinasz więcej żarówek. Kabel Neutralny jest lichej jakości - stare, zaśniedziałe aluminium o małym przekroju, poupalane w niektórych miejscach - "trzy ćwierci od śmierci" ;) . Wpinasz jeszcze więcej żarówek...
Kabel "N" przestaje wyrabiać. Nie nadąża z odprowadzeniem prądu. Grzeje się, ale jeszcze jakoś ciągnie. I... dotykasz go łapą, a prąd zaczyna Cię trzepać. Pytasz "skąd? przecież na N nie powinno być napięcia!", ale...
Taki zasyfiały kabel ma swój opór. Nie przewodzi idealnie. Odkłada się na nim napięcie, które może Cię trzepnąć. Bo prądowi łatwiej będzie przejść przez Ciebie niż iść dalej tym kablem.
I teraz chwila na refleksję: Co się stanie, jeśli będziemy chcieli w gniazdku podłączyć "kołek" do przewodu "N" zamiast do "PE"? Czy tak zrobiona ochrona spełni swoją funkcję?... Nie! Bo tym bardziej może nie wyrobić i dalej będziesz miał napiecie na obudowie.

I właśnie dlatego w nowych instalacjach trzeci przewód idzie aż od rozdzielni, a nie jest tylko "dołączany lokalnie" w samym gniazdku.

Oczywiście, zawsze w przypadku starej instalacji dwuprzewodowej lepiej mieć kołek PE podłączony do tej dziurki, w kórej jest N, niż nie mieć nic (a pracować z urządzeniem z metalową obudową).

A gdzie Ty powinieneś podłączyć PE?
Nie wiem na jakim etapie remontu jesteś. Bo jeśli masz na razie gołe ściany, ze zdrapanym tynkiem i zastanawiasz się skąd wziąć PE, to dołącz PE do N jak najbliżej swoich bezpieczników. Na to, co jest dalej nie masz wpływu - trudno.
Rura, to kiepski pomysł. W bloku nigdy nie wiesz jaka jest dalsza część instalacji. Może z PCV lub czegoś podobnego. A woda (szczególnie czysta) nie jest wcale takim idealnym przewodnikiem. No i pomyśl o człowieku, który będzie kiedyś remontował instalację. - Odłączy na chwilę dwa kawałki rury, przez co Ty stracisz na te pare minut uziemienie, a ON może zostać śmiertelnie porażony (jeśli u Ciebie któreś urządzenie ma przebicie na tak zrobione uziemienie).

Aha, ważna sprawa: jakie masz bezpieczniki? Takie zwykłe - wkręcane, czy jakie przełączniki? Rozumiem, że nie masz wyłącznika różnicowo-prądowego?

przepraszam wszystkich za moje niefachowe słownictwo, ale nie jestem żadnym specem

Zmieniony przez - xnt w dniu 2007-04-05 11:43:25

[http://www.audiovoodoo.glt.pl/] - cała prawda o (pseudo)AUDIOFILACH
[http://www.hardwarebook.info/] - ZŁĄCZA, ROZPISKI, PRZEJŚCIÓWKI, TABELE
[http://www.tonsilspeakers.com] - parametry głośników TONSIL
[http://www.radioarts.pl/leksykon/] - Leksykon techniki radiowej ;)

luisv
 Wysłana - 5 kwiecień 2007 12:31      [zgłoszenie naruszenia]

Xnt - WOW :0 to mi dużo przyblizyło. Wyłącznik różnicowo-prądowy chyba nie mam zerkąłem do tablicy rozdzielczej mam bezpieczniki w kształcie przełączników takie oznaczenia (S191, B10);(S191, B16);(S191, B25)a na zewnatrz domu mam taką mała skrzynkę z trzema bezpiecznikami (S191, B32). Z gniazdek wychodzą mi trzy kable więc to na pewno instalacja z PE ale nie jestem pewny czy uziemienie działa poprawnie, bo niby jak to sprawdzić? Przed chwilą odkryłem puszkę z kablami które przychodzą z zewnatrz do pokoju i kabel tzryżyłowy i jeden kabel dwużyłowy. XRISLES dał mi rysunek jak sprzwdzić poprawnie napięcie w gniazdkach. Sprawdziłem u mnie zgodnie z jego rysunkiem i :
N+G - żarówka świeci
Z+G - żarówka nie świeci
Z+N - Zarówka nie świeci

Czyli w wersji uziemienie + faza (z+g) coś jest nie tak może to uziemienie tak naprawdeę nie jest podłączne? Dzięki za wszelką pomoc

xrisles
 Wysłana - 5 kwiecień 2007 12:52      [zgłoszenie naruszenia]

Jezeli z Z i G zarowka nie zaswiecila to znaczy ze te Z jest nie podlaczone.Co do koloru przewodow to nie zawsze mozesz na nich polegac bo czasami ktos mogl je roznie uzyc.Roznica miedzy zasilaiem oswietlenia a gniazd to grubosc przeodu standartowo:1.5 dla oswietlenia 2.5 dla gniazd.Bo oswietlenie to zwykle 1 do 3 zarowek a w gniezdzie moze byc i TV i lampka czy jakis grzejnik.Czyli odbiorni o wiekszej mocy,szczegolnie np.w kuchni lodowa piekarnik czy pralka.Np.czajnik elektryczny okolo 2kW
co =20 przecietnych telewizow po okolo 100 W kady.

Zmieniony przez - xrisles w dniu 2007-04-05 13:07:50

xrisles

luisv
 Wysłana - 5 kwiecień 2007 13:23      [zgłoszenie naruszenia]

Xrisles - zgodnie z twoją opinią dokonałem analizy :) i odkryłem że w puszkach tak naprawdę przewody uziemiające sa odłączone :(, zakończone taśmą izolacyjną i nic więcej czyli to uziemienie to tak naprawdę "pic na wodę". Teraz się zastanawiam bo jak w gniazdkach mam przewody trzyzyłowe i tak na prawdę nigdy nie miałem w gniazdkach uziemienia (zgroza)bo zero standardowo podłaczone do gniazdek z prawej strony, czy można na własna rekę stworzyć taką instalację uziemiającą . Połączyć to uziemienie i zakończyć w tablicy rozdzielczej jakimś bezpiecznikiem?

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

jak odróznić kable?

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL